Sociální sítě
Nahoru

Na Sběrateli bude mít premiéru nová česká 0 eurosuvenýrová bankovka

Největší setkání sběratelů ve střední a východní Evropě se uskuteční už po dvaadvacáté od 6. do 7. září na výstavišti PVA Expo v pražských Letňanech. Poštovní známky, mince, bankovky, pohlednice, minerály a další sběratelský materiál nabídne návštěvníkům přes 220 vystavovatelů z několika desítek zemí světa. Exkluzivně bude na veletrhu v prodeji nová 0 euro suvenýrová bankovka „Karlův most“ a nezávislí znalci z různých oborů budou opět návštěvníkům zdarma oceňovat donesené sběratelské věci.

Veletrhu se účastní 11 poštovních správ, mimo jiné ze Španělska, Německa, Rakouska, San Marina, Běloruska, Kyrgyzstánu, Slovenska nebo Faerských a Ålandských ostrovů a přední mincovny a prodejci mincí, bankovek a zlata z celé Evropy. Veletrh Sběratel se tak řadí mezi největší sběratelské veletrhy v Evropě.

Obrovský zájem o 0 euro suvenýrovou vydanou k 80. narozeninám Karla Gotta (bude zajímavé sledovat, za jakou částku bude v prodeji u obchodníků na veletrhu) přiměl organizátory veletrhu vyhradit pro prodej nové bankovky samostatnou halu. Vzhledem k nízkému nákladu 5000 kusů a prodeji za nominální cenu 50 Kč je pravděpodobné, že bude rychle vyprodána.

V pátek proběhne na výstavišti křest dopisnice České pošty a veletrhu Sběratel věnované fotbalovému internacionálovi a jednomu z nejúspěšnějších českých fotbalistů vůbec Vladimíru Šmicrovi. Slavný záložník přijde dopisnici osobně uvést a po křtu bude následovat autogramiáda. Velké překvapení chystá na veletrhu také biatlonistka Gabriela Koukalová, novou sadu stříbrných „vesmírných mincí“ přijde na veletrh představit kosmonaut Vladimír Remek.

Legendární letadlo Lockheed Electra 10 se objeví na známce i na letišti

Na sobotu je pak přípraven křest poštovní známky České pošty s motivem letadla Lockheed Electra 10 A, jež ve 30. letech minulého století používal obuvnický magnát Jan Antonín Baťa, spojený s autogramiádou jejího autora, výtvarníka Petra Ptáčka. Letoun, který nechalo zrestaurovat Letecké Muzeum Točná, za nímž stojí zakladatel internetového portálu Seznam.cz Ivo Lukačovič, bude možné vidět přímo v akci na Dni Letiště Letňany, jež proběhne ve stejný den v těsném sousedství výstaviště.

Navíc každý, kdo v pátek přes den nebo v sobotu do oběda vhodí jakoukoliv zásilku do speciální historické poštovní schránky umístěné u stánku České pošty, získá pamětní kašet. Sebrané zásilky totiž, pokud vše proběhne hladce, absolvují slavností cestu letadlem.

Petr Ptáček současně pokřtí také trilogii svých barevných litografií s výjevy z bojů československých legií v Rusku. Litografie zachycují bitvu na Bajkalském jezeře, letecký útok letadlem Tractor nad Vladivostokem a legendární obrněný vlak Orlík. Sběratelský soubor vydává Spolek pro podporu umění a sběratelství jako poctu k 100. výročí návratů legií do vlasti.

Neleží vám doma poklad?

K dispozici budou na veletrhu opět oblíbené služby bezplatného oceňování sbírek, které na veletrhu nabízí Svaz českých filatelistů, Česká numismatická společnost, Puncovní úřad, Muzeum cenných papírů, Klub sběratelů kuriozit, Klub sběratelů telefonních karet nebo znalec v oblasti mineralogie Karel Mařík. Letos je rozšíří ještě Klub sběratelů autogramů, který se bude na veletrhu prezentovat vůbec poprvé.

Více z rubriky Výstavy a Premiéry

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.