Sociální sítě
Nahoru

Nová kniha provede zajímavostmi z historie hodinek

Nakladatelství GRADA vydává knihu, která mapuje historii i současnost českých hodinek PRIM, vyráběných od roku 1949 v Novém Městě nad Metují. Bohatě ilustrovaná kniha PRIMA ČAS přináší řadu zajímavých příběhů a nových informací, z nichž některé jsou zveřejněny zcela poprvé.

Měření času patří k nejstarším lidským intelektuálním činnostem. Postupem doby se měnily i osobní časoměrné přístroje, od prvních kapesních objemných mechanismů po současné náramkové hodinky. Česká republika patří k několika málo zemím na světě, kde se vyrábějí. Je to historie stará sedmdesát let, psát se začala v roce 1949 v Novém Městě nad Metují, kde je začali vyvíjet.

Historii tamní výroby tvoří nadšení prvních konstruktérů, ikonické modely, nové strojky, produkce v řádu statisíců i téměř zánik výroby. V současnosti sledujeme jedinečný restart, jímž se Česká republika díky novoměstským primkám řadí mezi několik málo států na světě, kde zvládají mimořádně náročnou výrobní technologii. Odhadnete, kolik nejmenších šroubků se vejde do krychlového centimetru? V knížce se to dozvíte. A když si uvědomíte, že je na nich ještě přesný závit.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.