Sociální sítě
Nahoru

Ozvučte svůj byt či rodinný dům na jedničku

Se streamingem hudby z internetu a jejím bezdrátovým přenosem přes bluetooth nebo Wi-Fi je najednou blíž i kdysi komplikované ozvučení celého bytu nebo dokonce rodinného domu. Wi-Fi však nemusí být jediné řešení. Přinášíme vám přehled těch nejlepších nabízejících se možností, metod a technologií.

Kabely či bezdrátově?

Bezdrátový přenos prostřednictvím bluetooth nebo kvalitnějšího Wi-Fi má jednoznačnou výhodu v tom, že v bytě či domě kabely nepřekážejí nebo je nemusíte nechat pracně zabudovávat do zdi. Bezdrátové technologie se také neustále zdokonalují a v současnosti nabídnou komplexní a snadno nastavitelný posluchačský zážitek – zejména zvolíte-li streamování v nekomprimované kvalitě – umocněný tím, že díky streamovacím službám máte ve svém telefonu k dispozici hudbu prakticky z celého světa.

„Pokud nechcete mít v interiéru viditelné kabely, můžete zapojit systém bezdrátově. Je potřeba mít pro každý reproduktor elektrickou zásuvku, protože se musí použít aktivní soustava. Nicméně nestačí použít nějaký základní router, ale zvolit i kvalitní Wi-Fi.“ říká Miroslav Mlčůch, technický ředitel showroomu Voix, který se na audio a video instalace specializuje.

Existují také hybridní verze

Odborníci z Voixu také často používají jakousi „hybridní“ verzi, kdy část interiéru vybaví přenosnými a aktivními audio prvky, zatímco část je instalována tradičně za pomoci kvalitní kabeláže. To je nejčastěji tam, kde se chcete věnovat soustředěnému poslechu hudby na opravdu dobré aparatuře, protože se to blahodárně projeví na kvalitě zvuku.

V takovém případě je dobré plánovat vedení kabelů dostatečného průřezu už v době stavby či rekonstrukce bytu či domu, nejlépe při samotné realizaci elektroinstalace. Nezabudujete-li kabely k domácímu kinu v době výstavby projektu, velmi pravděpodobně je už nezabudujete nikdy.

Vyberte si systém

Další otázka zní, zda chcete vybudovat systém typu „multi-room“ nebo „vícezónový“. Při zapojení v systému „multi-room“ zjednodušeně řečeno jeden zdroj hudby – většinou streamer nebo AV receiver – hraje ve více místnostech. „Zoning“ znamená, že v různých místnostech hrají různé zdroje hudby. Příprava takového systému je sice náročnější, ale oceníte ho zejména tam, kdy byt či dům sdílí více generací, které mají rozdílný vkus.

Vícezónový řídicí systém umožňuje odeslat vybraný zdroj – DVD, CD, gramofon, streamer nebo rádio – do jednotlivých místností ze zesilovačů ukrytých v technickém zázemí vašeho domu. Počet zón se nastaví kaskádově třeba prostřednictvím modelové řady ZoneMaster renomovaného amerického výrobce zesilovačů Parasound, která umožňuje posílat již zesílený signál do dvou, ale klidně i 12 místností.

Reproduktorové soustavy ukázat či skrýt?

Dál si položte otázku, zda-li chcete, aby reproduktorové soustavy byly vidět nebo byly skryty. Audiofilové, tedy majitelé velkých a nákladných reprodukčních řetězců, si své systémy hýčkají a nezřídka jim věnují celé poslechové místnosti. Řada lidí však chce, aby reproduktorové soustavy byly zabudovány do zdi nebo alespoň co nejvíce splývaly s interiérem.

Vestavné reprosoustavy se mohou zabudovat do stropu nebo do stěn. I zde byste ovšem měli s jejich vestavbou počítat už v momentu výstavby. Kompromisní řešení přinášejí reprosoustavy závěsné nebo nástěnné reprosoustavy, které jsou ploché, aby mohly být instalovány do šaten nebo chodeb, jako jsou třeba reproduktory americké značky GoldenEar Technology.

Chcete-li poslouchat hudbu i v koupelně, určitě byste měli použít ozvučení do stěn nebo podhledů prostřednictvím vlhkuodolných reproduktorů. Robustní a vlhkuodolné reprosoustavy z tvrzených plastů se zase používají k ozvučení venkovních prostor. Ve svém portfoliu, které čítá na dvě desítky modelových řad, je má třeba kanadský výrobce reprosoustav Paradigm.

Více z rubriky Tech

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.