Sociální sítě
Nahoru

Z Londýna do New Yorku za méně než hodinu? Tento letoun to umožňuje

Britská společnost UK Space Agency v těchto dnech představila nově vyvíjený nadzvukový letoun, který dokáže létat rychlostí až 6 470 km/h. Vzdálenost mezi Londýnem a New Yorkem by tedy překonal za méně než hodinu.

Tento high-tech vesmírný tryskáč vznikl hlavně díky spolupráci expertů z Británie a Austrálie s cílem zkrátit dlouhou cestu nejen mezi těmito dvěma státy, což by se mu mohlo lehce podařit. A dobrou zprávou je, že na obloze by se tryskáč mohl objevit již v roce 2030.

Dalším známým nadzvukovým letounem byl Concorde, který provozovaly právě britské, ale i francouzské aerolinky, nicméně jeho maximální rychlost byla oproti chystanému letounu o polovinu nižší a jeho osud nedopadl zrovna nejlépe. Kvůli častým nehodám byl natrvalo vyřazen z provozu. Proto také inženýři z UK Space Agency musí věnovat spoustu času vývoji a bezpečnosti nového letounu.

Nadzvukovou rychlost letadla budou mít na starosti kvalitní motory SABER (Synergetic Air-Breathing Rocket Engine) a vzhledem k tomu, že pohon bude zajišťovat hlavně kyslík a vodík, jedná se taktéž o zelenější, a dokonce i levnější způsob dopravy, než který známe doteď. Britská vláda již investovala přes 60 milionů liber do vývoje těchto motorů, na jejichž vývoji spolupracují společnosti jako Rolls Royce, BAE Systems či Boeing.

Více z rubriky Tech

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.