Sociální sítě
Nahoru

Vyrazte na Srí Lanku a objevte nový design luxusního ubytování ve stylu „ECO friendly“

Srí Lanka, známá také pod názvem Cejlon, si stále udržuje své místo, jako jedna z velmi oblíbených navštěvovaných ekologických destinací. Není se čemu divit, protože exotická rozmanitost tohoto ostrova, má rozhodně, co nabídnout, především z hlediska přírodního bohatství.

Tento ostrov vyniká převážně nádhernými písečnými plážemi s kokosovými palmami, bohatou faunou a flórou, čajovými plantážemi, majestátními pohořími nebo rozmanitou kulturou s ohromujícími památkami, z nichž se několik hrdě řadí na seznam UNESCO.

S ohledem na cestování a zážitky, které si ze svých cest každý odnáší, hraje velkou roli bezpodmínečně i správné a kvalitní ubytování.

Srí Lanka je země, která nabízí ubytování hned na několika různých úrovních vhodné pro všechny dobrodruhy, batůžkáře (tzv. backpackery), sólo cestovatele, rodiny s dětmi, ale také pro náročnou VIP klientelu a individuální hosty, kteří upřednostňují ubytování v luxusním prostředí a vytříbený servis na vysoké úrovni.

Nabídka je velmi široká, od těch nejlevnějších hostelů, Airbnb pronájem studia či pronájem apartmánů, je zde i široká nabídka místních luxusních pětihvězdičkových hotelů, butiků či přírodních a otevřených resortů přímo u pláže či s bazénem.

Nový trend, který s sebou přináší nejen Srí Lanka, ale již několik dalších zemí na světě, představuje exkluzivní „ECO friendly“ ubytování, které poukazuje na zcela  nové a jedinečné resorty, butiky a 3*/ 4*/ 5* hotely.

Co je to EKOTURISMUS neboli „ECO friendly“ ubytování?

Ekoturismus je pojem, který se zaobírá formou nezávadného cestování neboli zodpovědného způsobu cestování, který je zároveň šetrný k životnímu prostředí. Především představuje vzdělávání a určitý způsob chování, které tematicky souvisí v oblastmi udržitelného rozvoje.

Tento pojem jednak definuje ochranu životního prostředí, udržování prosperity přírodních areálů i místních obyvatel, ale dále také ochranu zachování tradic a udržování přírodního prostředí včetně sociálních, kulturních a náboženských hodnot.

Ekoturistika minimalizuje dopady daného pobytu na okolní přírodní prostředí.                  Člověk, který jeví zájem o danou problematiku a například preferuje jen ekologicky certifikované výrobky, značky a služby, podporuje místní komunitu a zajímá se o vzdělávání v oblasti udržitelného rozvoje a mnohdy je také ochoten, přispívat na ochranu v navštívených oblastech, se nazývá jako Eko-turista.

„ECO friendly“ ubytování na Srí Lance

Po celá staletí, zemědělství formovalo způsob života civilizací na Srí Lance. Vesnice byly od pradávna domovem farmářů, kteří inspirovali životní styl plný jednoduchých, ale později i luxusních věcí. Farmáři byli také drženi ve velké úctě za svou službu těmto tradičním zemím a prosperovali s kulturou, která představuje srdce srílanské pohostinnosti.

Na Srí Lance je pojem „ECO friendly“ vnímán jako přátelské bydlení v bujném a výjimečném stylu, jejíž základem je skutečná životní zkušenost s přírodou. Především se jedná o malebné prostředí, které zahrnuje svěží a zdravou kuchyni v otevřené džungli a v rytmu praskajícího ohniště či grilu, které vám zaručí nevšední, ale za to přepychovou, harmonickou a neopakovatelnou dovolenou s ekologickým vzrušením!

TIPY – Kam se vydat?

JETWING KADURUKETHA

Zavítejte do jihovýchodního podhůří Srí Lanky, kde na vás čeká tradiční Agro-ECO luxusní  resort. Těšit se můžete na vytříbené pohostinství, stolování a pravou srílanskou kuchyni ve venkovském stylu. Jetwing Kaduruketha je zasazený uprostřed svěžích zelených rýžových polích a kopců, který připomíná tradiční vesnici obklopenou srílanskou venkovskou krajinou.

Resort Jetwing Kaduruketha je i nadále ikona zdejší agroturistiky, která ztělesňuje odkaz v luxusním ubytování ve Wellawaya. Po vzoru tradičního venkovského domu bude váš pobyt zde naplněn rustikálním komfortem okolí ekologického hotelu. Srílančané zde vybudovali půdu na základech zemědělství a s velkou radostí venkovského stylu žití, naplněného přírodními zázraky, které byly po staletí živeny generacemi zemědělců.

Dopřejte si ponoření do bazénu inspirovaného starověkou architekturou, vstupte do lázní a užijte si chvilku blaženosti, nebo si jednoduše vychutnejte komfort, který je zde plně k dispozici od standardního vybavení pokojových služeb a každodenního úklidu až po přidaná potěšení, jako je knihovna či vinný sklep.

Útěk do provincie Wellawaya

Odlehlé umístění provincie Wellawaya je pohodlně spojeno s tzv. hlavními ostrovními hotspoty, tzn., že se řadí mezi TOP místa, která zaručeně stojí k navštívení. Zároveň si zde vychutnáte opravdový klid, bydlení v udržitelné harmonii a vysokou úroveň architektury.

Jetwing Kaduruketha nabízí mimo jiné také mnoho aktivit jako je např. pronájem jízdních kol. Odtud pak můžete podniknout skvělý výlet k přenádherným vodopádům Ella Wala nebo se vydat (45 min cesta) do horské oblasti Ella, kde se nachází spoustu místních výborných restaurací a podniknout výšlap na oblíbený Little Adam´s Peak. Dále můžete podniknout i tradiční pěší procházku, tzv. Village walk, díky které spatříte a poznáte na okamžik život místních a chudých vesničanů či noční procházku džunglí na pozorování nočních dravců. Z relaxačních aktivit si zde můžete dopřát masáže a vybrat několik kosmetických procedur z Ayurvedské medicíny či zažít gurmánské zážitky s vyškolenými mistry kuchyně.

JETWING VIL UYANA

Unikněte do soukromé přírodní rezervace pěti odlišných stanovišť v legendárním kulturním trojúhelníku Srí Lanky – Sigiriya. Prosperující okolní krajina byla účelově vytvořena tak, aby stála ve stínu starobylé pevnosti a mokřin a jednoduše všechny své hosty okouzlila. Již po staletí jsou Srílančané hrdí na to, že mohou sdílet takovéto dědictví, které poukazuje na srílanskou pohostinnost se světem, v tom nejlepším moderním ekologickém luxusu.

Hotel Jetwing Vil Uyana byl vybudován jako pocta všem srílanským agrárním předkům, díky kterým v dávných dobách, země tolik prosperovala svou úrodou. Modernismus se zde letmo schází o doplněné luxusní detaily ve své prosté jednoduchosti.

Neskonalý komfort v oblasti venkova

Moderní vybavení, zde zdobí každý pokoj a společné soužití s kouzelným prostředím zajišťuje hluboký bazén a tradiční lázeňské wellness zážitky. Dokonalý klid o samotě můžete najít i v místní knihovně. Mystická směs a rustikální tradice s přírodní vznešeností vám zaručí harmonický pobyt, na který jen tak nezapomenete. Okolí hotelu je také obklopeno několika přírodními rezervacemi, kde se ocitnete v perfektní těsné blízkosti jezera a překrásné zahrady.

Resort je postaven na 28 akrech kultivované zemědělské půdy s vytvořeným přírodním stanovištěm a s ekologicky šetrnou architekturou, oceněnou komunitní iniciativou a v kruhu rezidentní divoké zvěře. Jedná se o další ukázku udržitelnosti světového rozvoje.

Načerpejte kulturní atmosféru a vydejte se navštívit jednu z mnoha okolních svatyní nebo vyrazte na výlet na nedalekou Lví horu – Sigiriya, která se řadí na seznam světoznámých kulturních památek UNESCO, k níž se váže i legenda o hraničních starověkých království Srí Lanky.

TIP: Vydejte se na jeden ze zájezdů na Srí Lanku a kombinujte dovolenou v luxusu s poznáváním místních památek a kultury.

KAHANDA KANDA v GALLE

Kahanda Kanda neboli tzv. “Yellow Moon Lodge je vysoko posazený, 10 akrový čajový statek, s božským výhledem na jezero Koggala. Tato vila byla navržena talentovaným australským architektem a ve spolupráci britského návrháře a majitele pozemku, jejíž design poukazuje na výjimečnost etnického stylu. Ubytování je zde uspořádáno v terasovitých pavilonech s vlastním příslušenstvím, zatímco stravování probíhá v jiném pavilonu.

Doporučujeme strávit pobyt v jednom z elegantních pavilonů s panoramatickým výhledem na jezero, panství a otevřenou džungli. Interiéry pokojů jsou navrženy v asijském luxusním stylu. Jedná se o tzv. otevřenou platformu, která vám zaručí maximální pohodlí, v rytmu vzdáleného Indického oceánu, osvěží chladným vzduchem i vůní, volně rostoucích lilií.

Po obou stranách pak vede jakási plovoucí kamenná stezka právě až do jídelního pavilonu. Také je zde k dispozici bazén o rozměrech 21×9 metrů, který můžete využít 24 hod denně včetně vzdálené kaskády, která protéká bazénem k jeho nekonečnému okraji v dálce, protékajícího jezera Koggala.

Všechny pokoje mají vlastní koupelnu, pokoje s Master ložnicí mají i soukromou zahradu a okenice směrem na jih s výhledem na džungli a jezero. Další apartmá mají i soukromou terasu s venkovní sprchou. Další dva pavilony nabízí i soukromé terasy s výhledem na čajovnu a s výhledem do luxusních voňavých květinových zahrad.

Toulky po okolí Galle

Zavítejte na výlet k pevnosti Galle Fort, která se nachází pouze 9 km od hotelu. Prozkoumáte zákoutí rušných ulic, navštívíte výborné restaurace a vychutnáte si večerní procházky s dokonalým výhledem na západ slunce.

Také můžete zavítat do kousek vzdálené pláže Unawatuna, která nabízí příjemnou procházku po poloostrově či zvolit návštěvu veřejného buddhistického chrámu.

 

KAJU GREEN

Kaju Green je exkluzivní soukromý ostrov, nacházející se v samotném sousedství Srí Lanky a ptačí rezervace Eluwila. Majitelé se zde zaměřili především na vášeň pro přírodu a minimalizaci dopadu na životní prostředí ve stylu Ekolodge, který zanechá viditelné stopy na duši i ve vašem těle.

Resort Kaju Green je zrození touhy po jednoduchém, ale kvalitním designu, který maximalizuje přírodní světlo, svěží proud vzduchu spolu s okolní krajinou a intimní hygienu, která je potřebná, a poskytuje tak soukromí v každém bungalovu.

Jediným cílem tohoto typu ubytování je zajištění klidu, dokonalého relaxu a radost z přírodního prostředí, ve kterém se Kaju Green nachází.

“Kaju” znamená v sinhálštině jméno pro starověký kešu strom, kolem kterého protéká celý ostrov, vodní kanály i řeky. Kaju, je hluboce zakořeněný uprostřed bývalých kokosových plantáží a je symbolem toho, jak důležitá jsou spojení v procesu omlazení a přirozeného odpočinku.

Výtečná zdejší kuchyně vás přivede do kruhu zdejšího života a stane se pro vás oblíbeným tropickým útočištěm.

YOGA & AKTIVITY

Kaju Green nabízí skvělá jógová sezení a lekce kvalitních kurzů v angličtině. Jóga se zde vyučuje ve střešním prostoru Shala a je skvělou alternativou jak pro cvičení v dešti, tak i během horkých dní.

K dispozici je zde také bazén se slanou vodou a prostorným salonkem a za pouhých 10 min se snadno dostanete na nejvyhlášenější jižní pobřeží, kde se nachází krásné písčité pláže.

Z nabídky možných sportovních aktivit je zde k dispozici i pronájem kol a cyklistické výlety k buddhistickým chrámům či do krajiny, kde můžete spatřit hejna papoušků a pávy. Dále také oblíbená kanoistika v tichých vodách, obklopenými mangrovy za účelem objevování tajemství ukrytá v divočině.

Na žádost je zde také možné podstoupit luxusní masáže, jako např. masáže nohou, masáž hlavy a zad a masáže celého těla od vyškolených mistrů Ayurvedy.

  Anna Ferenčáková

Srí Lanka, 30.9.2019

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Travel

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.