Sociální sítě
Nahoru

Vlastníte či kupujete nemovitost? Na tyto věci nesmíte zapomínat

Zkušený daňový poradce a auditor Martin Teyrovský radí, na co je potřeba myslet, když plánujete koupi nemovitosti, ale taktéž na co nezapomínat, když nějakou nemovitost již vlastníte.

Jaké základní věci je potřeba brát v potaz?

Nemovitost je jako každá jiná věc. Záleží, kolik energie a času máme. Někteří dokáží z „ničeho“ vytvořit nádherné sídlo. Záleží jen na tom, zda to děláme s chutí a láskou. Je potřeba si dobře rozmyslet, co s nemovitostí podnikneme a k čemu má sloužit. Bude to náš dům, nebo ji máme jen z důvodu investice?

Co je dnes důležité si před koupí nemovitosti uvědomit?

Doporučuji zvážit lokalitu, okolí nemovitosti a zajímat se o rozvojový plán dané oblasti. Budoucí prodej a nákup nové nemovitosti v jiné oblasti nese spoustu dalších dodatečných výdajů. Je vhodné nechat nemovitost prohlédnout zkušeným stavebníkem, neboť skryté vady se velmi komplikovaně reklamují a jejich odstranění je zbytečně nákladné.

Martin Teyrovský

Můžeme zmínit nejčastější chyby, které lidé během koupě dělají?

Kupující dají často na první dojem, tzn. neprohlédnou si okolí, např. to, kde budou jejich děti chodit do školky a školy, zda je blízko lékař a jaká je v dané oblasti celková vybavenost a infrastruktura. Je taktéž nutno počítat s každodenní péčí o dům, někdy stačí nevyčistit okap od listí, přijde větší déšť a jste vyplaveni. Dost často lidé podceňují roční servisy např. u plynových kotlů, kdy prevence umožní předejít složitým komplikacím v topné sezóně.

Jaké věci s lidmi v souvislosti s nemovitostmi nejčastěji řešíte vy?

Řešíme daňové situace typu daň z nabytí, daň z nemovitosti, příjem z pronájmu. Jak správně rozlišit výdaje, které lze použít k danému příjmu z pronájmu. Zda jde o výdaj nebo o technické zhodnocení nemovitosti, které se musí odepisovat minimálně 30 let.

Co když má člověk více nemovitostí a veškerou legislativu sám nezvládá?

Pak doporučuji svěřit se do odborných rukou renomovaného poradce, neboť současné množství nařízení a předpisů dává zabrat i mnohým odborníkům.

Jak je to u nemovitostí v zahraničí? Liší se jejich správa?

Určitě. Každá nemovitost se musí řešit dle práva dané země, nicméně v zahraničí je to velmi podobné jako v ČR. Například v případě příjmu z pronájmu v zahraničí je nutné jej zdanit v dané zemi a následně příjem z pronájmu dodanit ještě v ČR.

Jaké největší problémy se vyskytují v souvislosti s daní z nemovitostí?

Existuje zde několik daní. Při pořízení platí kupující jednorázovou daň z nabytí (dříve daň z převodu nemovitosti). V ČR činí 4 % z kupní ceny, případně ze znaleckého odhadu, pokud by byl vyšší. Opakující se roční daň platíme z držení nemovitosti, která závisí na druhu, velikosti a poloze nemovitosti, její propočet je dán složitým matematickým vzorcem. Například u městského bytu o velikosti 50 m2 se částka pohybuje do 1 000 Kč. V zahraničí může být cena stanovena procentním podílem z pořizovací ceny.

Co je v tomto oboru vaše společnost schopna nabídnout?

Nabízíme kompletní daňové poradenství včetně spolupráce se solidní realitní kanceláří s osobním přístupem, která je členem Realitní komory České republiky jako například Česko-Reality s.r.o. nebo CENTURY 21 Premium. Nechybí ani doporučení na notáře, znalce v oboru nemovitostí, případně kontakt na pojistného makléře.

Existuje stále mnoho lidí, kteří si nechají poradit od odborníka?

Na internetu je spousta rad a videí, jak postupovat, ale většina lidí stále preferuje osobní kontakt a osobní přístup. Někdy klient přijde s malým jednoduchým problémem a při osobním rozhovoru zjistíme, že řeší složitou situaci s několika možnými variantami s tím, že ani nemá tušení, co za škody by si svým postupem mohl způsobit.

Čemu dalšímu se kromě nemovitostí věnujete?

Snažíme se již přes 20 let poskytovat komplexní poradenství v oblasti daní, účetnictví, auditu a investičního poradenství a firemních financí. Více na www.teyrovsky.cz.

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.