Sociální sítě
Nahoru

Porsche a Boeing společně vyvíjejí osobní městská letadla

Obrázky městských leteckých dopravních prostředků již v nějakém sci-fi filmu viděl asi každý z nás, nicméně brzo se možná něco podobného přetaví v realitu. Za tímto účelem také došlo ke spojení známého leteckého výrobce Boeing s automobilkou Porsche. Obě společnosti podepsaly Memorandum o porozumění v oblasti zkoumání možností trhu luxusní městské letecké mobility a rozšiřování městské dopravy do vzduchu.

V rámci této partnerské spolupráce obě společnosti využijí své jedinečné silné stránky a znalosti trhu k analýze budoucí podoby vozidel pro účely městské letecké mobility. „Porsche hledá možnosti, jak rozšiřovat své dosavadní zaměření výrobce sportovních vozů a stát se přední značkou v oblasti luxusní mobility. V dlouhodobém horizontu by to mohlo znamenat přesah do třetí dimenze cestování,“ uvádí Detlev von Platen, člen představenstva společnosti Porsche AG, zodpovědný za prodej a marketing. „Spojujeme silné stránky dvou předních globálních podniků s cílem zaměřit se na potenciální klíčový segment trhu budoucnosti.“

Bude vytvořen mezinárodní tým, jenž bude řešit různé aspekty městské letecké mobility, včetně analýzy tržního potenciálu prémiových vozidel a možných konkrétních aplikací. Boeing, Porsche a Aurora Flight Sciences (dceřiná firma Boeingu) vyvíjejí koncept čistě elektrického vozidla, umožňujícího vertikální vzlet a přistávání. Implementací a testováním prototypu budou pověřeni technici a konstruktéři z obou uvedených společností.

„Tato spolupráce staví na naší snaze vyvíjet bezpečný a efektivní ekosystém nové mobility a je příležitostí, jak zkoumat možnosti vývoje luxusního vozidla pro potřeby městské letecké mobility ve spolupráci s přední automobilovou značkou,“ uvedl Steve Nordlund, viceprezident a generální ředitel Boeing NeXt, organizace budující základy ekosystému mobility příští generace, v němž budou moci bezpečně koexistovat autonomní a pilotovaná vozidla. „Porsche a Boeing spojují precizní konstrukční schopnosti, styl a inovace s cílem urychlit městskou leteckou mobilitu po celém světě.“

Studie Porsche Consulting z roku 2018 předpovídá, že trh městské letecké mobility nabere rychlost po roce 2025. Studie rovněž ukazuje, že řešení městské letecké mobility zajistí rychlejší a efektivnější přepravu cestujících než současné tradiční prostředky pozemní dopravy, a to za nižších nákladů a s vyšší mírou flexibility.

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.