Sociální sítě
Nahoru

Listopad ve znamení lanýžů i v restauraci Grand Cru

Sezóna lanýžů právě vrcholí a proto Fine diningová restaurace Grand Cru, v čele s šéfkuchaři Svatoplukem Hemmerem a Sašou Pavlovičem, připravuje speciální lanýžové menu, které bude dostupné pouze v týdnu od 12. – 16. listopadu 2019. V nabídce bude za 3 990 Kč, přičemý vinné párování jej doprovodí za dalších 1 490 Kč.

Grand Cru Restaurant je znám díky své prvotřídní gastronomii a proto jsou lanýže jednou ze surovin, která má v této restauraci své čestné místo. „Na sezónu lanýžů se v restauraci těšíme celý rok. Já osobně miluji jednoduché kombinace, nastrouhat si je na pastu s vejcem,“ říká Saša Pavlovič. „Samotné menu jsme ladili spolu s týmem docela dlouhou dobu. Zapojili jsme hodně kreativity a zkoušeli různé suroviny a chutě. S výsledkem jsme spokojení a už se těšíme, až lanýžové menu budeme moct nabídnout našim hostům,“ dodává Svatopluk Hemmer.

Celé výjimečné menu, které dva sympatičtí šéfkuchaři sestavili, je dochuceno bílým lanýžem, který je ze všech druhů této houby, tím nejcenějším. Naleziště tohoto lanýže jsou především v Itálii, Francii, ale třeba i ve Slovinsku. Ve společnosti se stále traduje, že na hledání lanýžu se používají prasata. Ve skutečnosti se ale na lanýže chodí se speciálně vycvičenými psy, kteří jsou lepší i z hlediska ekologie, protože dokáží označit místo, kde se lanýž nachází, aniž by rozryli a tím i znehodnotili, velké množství půdy, což dělají právě prasata.

Ke každému ze servírovaných chodů je pak připravené speciální víno, aby dokonale ladilo s chutí pokrmu. Na co se tedy bude možné těšit?

Svatojakubské mušle, černý kořen, škvarky, pesto z bílého lanýže
Párování: Sauvignon Dives 2017 Burlotto Piemonte
***
Ravioli, žloutek, bílý lanýž
Párování: Gavi II Mandorlo 2014 Tenuta San Pietro Piemonte
***
Telecí brzlík, risotto, dýně, bílý lanýž
Párování: Barolo Acclivi 2015 Burlotto Piemonte
***
Stařený steak, artyčok, pórek, bramborové suflé, omáčka Perigord
Párování: Barolo Le Vigne 2015 Luciano Sandrone Piemonte
***
Čokoládový mousse s lanýžem, mandarinka, mléčná pěna, pepř
Párování: Chinato Vermouth Mancino Toscana

Více z rubriky Degustace

  • Předjaří v Benjaminu

    Benjamin si v předjarním čase připravil menu, které vychází především z půdních plodin. Tedy vše, co roste v zemi, například brambory,...

    Jan Pešek5.3.2020
  • Kančí hody v La Verandě

    Výtečné maso špičkové české zvěřiny v rozmanité úpravě podle různých národních receptů bude únorovým žolíkem oblíbené staroměstské restaurace La Veranda. Již...

    Jan Pešek30.12.2019
  • Listopad ve znamení nejlepšího šampaňského

    Už po třinácté se mohou všichni milovníci šampaňského a netradičních gastronomických zážitků těšit na unikátní festival Grand Jour de Champagne, který...

    Jan Pešek4.11.2019
  • Hon na ústřice v La Verandě

    Sezóna ústřic právě začala. A přestože milovníci těchto chuťově jedinečných mořských plodů tvrdí, že nejlepší ústřice je vždycky samotná, maximálně pokapaná...

    Jan Pešek24.10.2019
  • Pražský Benjamin v průvodci Michelin

    Restaurace Benjamin v pražských Vršovicích se dostala po pouhém roce působení do Michelinského průvodce. Utajená restaurace na nefrekventované ulici vyniká svým...

    Jan Pešek24.9.2019
  • Hergetova cihelna láká na podzim plný chutných překvapení

    Podzim plný kulinářských akcí. Oblíbená malostranská restaurace Hergetova cihelna má pro své hosty připravený pestrý podzimní program. V týdnu od 23....

    Jan Pešek23.9.2019
  • Restaurace Sia plánuje týden okořeněný chilli papričkami

    Šéfkuchař Jiří Štift z asijské restaurace Sia, která spadá do gastronomické aliance Together, a jeho tým se rozhodli navázat na úspěch...

    Jan Pešek16.9.2019
  • Il Giardino Toscano chystá večeři s michelinským šéfkuchařem

    Šéfkuchař michelinskou hvězdou ověnčené restaurace Vermeer nacházející se v amsterdamském hotelu NH Collection Barbizon Palace se chystá navštívit Prahu. Angličan Christopher...

    Jan Lidmaňský14.9.2019
  • Alcron přichystal na září unikátní gala večeři

    Ve středu 18. září 2019 se v hotelu Alcron uskuteční vskutku unikátní gala večeře . Kromě výborných až dech beroucích pokrmů...

    Jan Pešek27.8.2019
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.