Sociální sítě
Nahoru

Listopad ve znamení lanýžů i v restauraci Grand Cru

Sezóna lanýžů právě vrcholí a proto Fine diningová restaurace Grand Cru, v čele s šéfkuchaři Svatoplukem Hemmerem a Sašou Pavlovičem, připravuje speciální lanýžové menu, které bude dostupné pouze v týdnu od 12. – 16. listopadu 2019. V nabídce bude za 3 990 Kč, přičemý vinné párování jej doprovodí za dalších 1 490 Kč.

Grand Cru Restaurant je znám díky své prvotřídní gastronomii a proto jsou lanýže jednou ze surovin, která má v této restauraci své čestné místo. „Na sezónu lanýžů se v restauraci těšíme celý rok. Já osobně miluji jednoduché kombinace, nastrouhat si je na pastu s vejcem,“ říká Saša Pavlovič. „Samotné menu jsme ladili spolu s týmem docela dlouhou dobu. Zapojili jsme hodně kreativity a zkoušeli různé suroviny a chutě. S výsledkem jsme spokojení a už se těšíme, až lanýžové menu budeme moct nabídnout našim hostům,“ dodává Svatopluk Hemmer.

Celé výjimečné menu, které dva sympatičtí šéfkuchaři sestavili, je dochuceno bílým lanýžem, který je ze všech druhů této houby, tím nejcenějším. Naleziště tohoto lanýže jsou především v Itálii, Francii, ale třeba i ve Slovinsku. Ve společnosti se stále traduje, že na hledání lanýžu se používají prasata. Ve skutečnosti se ale na lanýže chodí se speciálně vycvičenými psy, kteří jsou lepší i z hlediska ekologie, protože dokáží označit místo, kde se lanýž nachází, aniž by rozryli a tím i znehodnotili, velké množství půdy, což dělají právě prasata.

Ke každému ze servírovaných chodů je pak připravené speciální víno, aby dokonale ladilo s chutí pokrmu. Na co se tedy bude možné těšit?

Svatojakubské mušle, černý kořen, škvarky, pesto z bílého lanýže
Párování: Sauvignon Dives 2017 Burlotto Piemonte
***
Ravioli, žloutek, bílý lanýž
Párování: Gavi II Mandorlo 2014 Tenuta San Pietro Piemonte
***
Telecí brzlík, risotto, dýně, bílý lanýž
Párování: Barolo Acclivi 2015 Burlotto Piemonte
***
Stařený steak, artyčok, pórek, bramborové suflé, omáčka Perigord
Párování: Barolo Le Vigne 2015 Luciano Sandrone Piemonte
***
Čokoládový mousse s lanýžem, mandarinka, mléčná pěna, pepř
Párování: Chinato Vermouth Mancino Toscana

Více z rubriky Degustace

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.