Sociální sítě
Nahoru

Spirio oživilo prsty klavírních legend

Celých devět let trvalo odborníkům společnosti Steinway & Sons, než zrodili Spirio. Unikátní sofistikovaný mechanicko-digitální systém, který dokáže s nerozeznatelnou přesností zahrát tisíce skladeb a klavírních koncertů, zaznamenaných zvukově či obrazově v internetových hudebních archivech.

Steinway dokonce kvůli Spiriu vybudoval vlastní kybernetickou laboratoř. Výsledek je ohromující. Protože na klavír v tu chvíli skutečně hraje John Lennon, Jerry Lee Lewis či Elton John. A to s dokonalou přesností, nezaměnitelnými finesami i s drobnými chybkami, kterých se během své show, jejíž záznam synchronně běží na plátně, dopustili.

Jak tedy dnes tráví večer zámožný milovník klavírních koncertů? Pohodlně se usadí před svou televizi, rozměrem připomínající spíše plátno vesnického kina, a zamyšleně pohlédne do rohu místnosti. Tomu vévodí nádherný, ručně vyrobený klavír Steinway Spirio s decentním iPadem nad klaviaturou. „Tak Elton John, koncert v Londýně 1997, Rachmaninov… nebo třeba John Lennon a Imagine?“ zamyslí se krátce a pak zmáčkne tlačítko na svém mobilu. Na obří obrazovce spolu v tu chvíli kráčejí John ruku v ruce s Yoko snově rozostřenou zahradou k bílému domu… A klávesy Steinwaye náhle ožijí prsty Lennona… „Imagine there’s no heaven…“

Technologie použitá u Spiria využívá proprietární software s vysokým rozlišením spolu se solenoidy (proudová cívka drátu), ovládající každou klávesu na klavíru a dva pedály. Byla vyvinuta ve spolupráci s Waynem Stahnkem, průkopníkem „chytrého“ klavírního systému. „Systém řídí aplikace v tabletu, do níž si můžete online stáhnout hudbu, která vás zrovna napadne. Ta obsluhuje kladívka klavíru a jeho struny tak, že každá klávesa je díky 800 digitálních signálů za sekundu schopná reprodukovat až 1020 dynamických odstínů úderu na jednu klávesu. Pedály dokážou rozpoznat až 256 pozic,“ vysvětluje mi Jan Drnek, prodejce Steinwayů pro ČR a SR.

Jak se tedy Steinway Spirio liší od jiných klavírů, rovněž opatřených „samohracím“ systémem? Zatímco starších klavírní systémy pracují na principu midi datových souborů (komprimované datové soubory s nízkým rozlišením) a jiné se spoléhají na soubory s nižšími rozlišeními pro přehrávání, Steinway & Sons zaznamenává hudbu v tom nejvyšším rozlišení. Tato jedinečná úroveň přehrávání je možná díky kombinaci vlastních záznamových technologií s vysokým rozlišením a schopnosti Steinway Spiria replikovat stovky odstínů úhozů na klaviaturu i sešlapování klavírních pedálů. V konečném resumé tak Steinway Spirio vítězí nad svými konkurenty. A to především díky třem skutečnostem: V prvé řadě mají klavíry Steinway Spirio dnes nedosažitelnou úroveň ručního řemeslného zpracování každého kusu nástroje. Za druhé, díky dokonalé technologii Spirio bylo možno digitálně zachytit tisíce jemností a nuancí, tak jak to dosud nikdy nebylo možné.

A za třetí mají majitelé tohoto klavíru doživotní přístup zdarma k celému repertoáru s vysokým rozlišením, zaznamenanému ve studiu Steinway & Sons Studios. Již dnes je v něm několik tisíc špičkových klavíristů, kteří svůj um vložili exkluzivně do Spiria.

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.