Sociální sítě
Nahoru

Malá hvězda mezi kompaktními dalekohledy

Po recenzích na vynikající kompaktní dalekohled Nikon Monarch 7 se ozvalo mnoho čtenářů s tím, že by ocenili dalekohled ještě menší a skladnější – takový, který by opravdu nezatížil batoh a nezabral moc místa. Přesně takový je Sportstar EX 8×25 DCF, který pro nás otestoval fotograf a blogger Julo Kotus.

Nemyslel jsem si, že opravdu kompaktní a současně kvalitní dalekohled za přijatelnou cenu bude problém najít. Přijatelná cena pro mě znamenala 6 000 Kč, kompaktnost přibližně 10 cm na délku. Možná, že jsem zhýčkaný objektivy na fotoaparát, ale nedokázal jsem najít dalekohled, který by byl obstojně ostrý v co největší ploše. V kategorii modelů s průměrem objektivu 25–30 mm to byl opravdu problém. A dále pro mě byla důležitá ještě jedna vlastnost – nízká úroveň aberace, tedy barevných kontur na kontrastních hranách, a purpurových hran v protisvětle. Pamatuji si ještě na výpravu s fotografy ptáků, kdy jsem měl při pozorování ptáků na vodní hladině problém rozpoznat druhy právě kvůli purpurovým konturám v protisvětle. Měl jsem s sebou tehdy jinak krásně ostrý dalekohled nejmenované konkurenční značky,“ prozrazuje Julo Kotus a dodává. „Od té doby jsem všechny dalekohledy kriticky zkoumal právě na kontrastních hranách a v protisvětle. Dlouho neúspěšně, dokud se mi nedostal do rukou dnešní malý hrdina. Test jsem udělal v prodejně na Slovensku: černé mříže ve stínu proti sluncem zalité bílé budově a… nic. Žádné purpurové hrany a velmi, velmi těžko pozorovatelná aberace jen v extrémních okrajích obrazového pole. Fíha, pomyslel jsem si a rychle mrkl okem na cenovku v eurech. Doufal jsem, suma bude trojciferná a začínající alespoň číslicí 2. V té chvíli jsem vytřeštil oči: Suma byla dvojciferná a začínala osmičkou.“

Nikon Sportstar EX 8×25 DCF je kompaktní, lehký a navzdory tomu kvalitní binokulární dalekohled ze série Sportstar EX. Vyznačuje se odolným tělem s nízkou hmotností, vodotěsným provedením a tubusy naplněnými dusíkem proti zamlžování čoček zevnitř. Na jeho výrobu se používají ekologické materiály, skla bez obsahu arzenu a olova. Postříbřené hranoly maximalizují jasnost reprodukovaného obrazu. Patentované vícenásobné antireflexní vrstvy optimalizují jas obrazu a zabraňují odleskům. Sklopná konstrukce dalekohledu umožňuje maximální skladnost a otočné a posuvné očnice dávají možnost individuálního nastavení.

Momentálně mám dalekohled s sebou na moři na regatě, kde jsou opravdu kritické podmínky – ostré slunce, kontrasty i hrany. Řeknu vám, že malý Sportstar je tady hvězdou. Aberace a purpurové hrany jsou menší než u násobně dražších dalekohledů. Jeho menší relativní světelnost tu není nevýhodou, protože světla je tu nadbytek. Zdá se, že kromě turistiky by mohlo jít o výborný dalekohled na moře. Vyžaduje ale klidné ruce, když jste na lodi, která pluje. Stabilizátor obrazu by se hodil, ale v tak malém a lehkém těle by byl nereálný a samozřejmě by se to odrazilo na ceně. Chtěl bych mu něco vytknout, ale v této třídě opravdu nevím, co by to mělo být. Možná jen to, že rotace na vysunutí očnic má malý odpor, a tak se při nošení na hrudi mohou očnice kousek zasunout. Ve zlomku vteřiny je ale dokážete dostat nazpět do pozorovací polohy.“

Nejmenší zaostřitelná vzdálenost je podle technické specifikace 2,5 metru, ovšem dalekohled ostří dle autorovýh měření o téměř metr blíž, což je velmi příjemné například při pozorovaní drobných živočichů, když je nechcete rušit. „Možná vám dám ještě zprávu po delším používání dalekohledu s dalšími poznatky a zkušenostmi. Už teď vám ale mohu Nikon Sportstar Ex 8×25 DCF vřele doporučit na každé použití, kromě případů, kdy je málo světla. To samozřejmě není chyba, ale vlastnost těchto malých a lehkých dalekohledů“. Skrz optiku s průměrem 2,5 cm musí zákonitě dopadnout méně světla než například přes 5centimetrové „sklo”. Za cenu 2 590 Kč ale na turistiku, moře, vycházky a sport budete konkurenci hledat velmi těžko.

Více z rubriky Moře

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.