Sociální sítě
Nahoru

Fascinující opuštěná místa

Konec roku a blížící se vánoční svátky s sebou nesou i touhu zaujmout originálním dárkem. Tím tradičním stále bývají nástěnné kalendáře, a to paradoxně i v dnešní digitální době. A stejně, jako tištěné magazíny mají své neuvěřitelné kouzlo, tak kalendář visící na stěně dokáže dodat jedinečnou atmosféru a osobitost každé kanceláře. Proto vznikl i projekt Opuštěná místa, za který se v roce 2012 postavila fotografka a grafička Barbora Faiglová. Jejím jasným cílem bylo dokumentovat zničená a nevyužívaná místa naší planety. Zároveň je účelem fotek ukázat, že krása se může skrývat i v rozpadlých budovách, na které lidé dávno zapomněli.

Tato aktivita se nazývá urban exploration. Příznivci urbexu se nejčastěji do budov dostávají bez povolení, a proto se po sobě snaží zanechat co nejméně stop. Nic neničí, neodnáší a ani nevytváří nové vstupy. Proto také vzniklo nepsané pravidlo: Zanech pouze stopy, odnes pouze fotografie. Urbex je ale mnohem více než fotografování. Je to spojení adrenalinu, architektury, umění, cestování a zachycení historie, která se pomalu mění anebo úplně mizí,“ prozrazuje autorka kalendáře Opuštěná místa pro rok 2020.

V kalendáři jsou vybrané lokality z Belgie, Polska, Německa, Rakouska, Francie, Lucemburska, Ukrajiny, Švédska a České republiky. Přesné umístění budov není uvedeno záměrně, po prozrazení se obvykle rychle zvyšuje míra devastace. Originální kalendář je možné objednat za 450 Kč zde.

Více z rubriky Umění

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.