komerční sdělení | 11.12.2019 | Martin Macourek

Jak se staví Češi k vánočním půjčkám? Průzkumy mluví jasně!

Celý rok uplynul jako voda, a tak opět nastala doba nákupů vánočních dárků. Z hlediska financí i energie se jedná o velmi náročné období, které ve spoustě lidech vyvolává přemíru stresu. Právě vánoční dárky jsou pro nás totiž obvykle ukázkou toho, jak moc si svých blízkých vážíme a máme je rádi. Mnoho lidí má kvůli tomu pocit, že za ně musí utratit celé jmění, a tak se nebojí si na vánoční dárky půjčit.

Většina Čechů ví, že půjčky představují určité riziko

Naštěstí si většina lidí uvědomuje, že každá půjčka představuje určité riziko. Podle listopadového průzkumu Češi a vánoční půjčky 2019, který provedla Česká bankovní asociace, by si dvě třetiny českých obyvatel na vánoční dárky v žádném případě nepůjčily. Úvěr na vánoční dárky naopak plánuje celých 7 % Čechů s tím, že by za ni nakoupili zejména spotřební elektroniku, vybavení do bytu nebo hračky po své ratolesti. Více informací o tom, k čemu Češi využívají vánoční půjčky, najdete v grafu níže.


Zdroj: Czech-ba.cz

Hlavním důvodem, proč se lidé rozhodnou si na vánoční dárky půjčit, je především nedostatek financí a netrpělivost. Ve třetině případů totiž nemají dostatek času či prostředků na to, aby se na nadcházející svátky předem připravili a na vše si ušetřili dostatek peněz z vlastních zdrojů. K problémům se splácením vánočních půjček se přiznalo celých 25 % dotázaných. Naopak u zbývajících 75 % nedošlo k žádnému prodlení, a tak celou částku vrátili v pořádku a včas.

Češi svou platební morálku vidí pozitivně

Tato čísla vesměs odpovídají únorovému průzkumu České bankovní asociace, z něhož vyplynulo, že se rizikově zadlužuje každý třetí Čech. Příčinou může být částečně i to, že čeští obyvatelé na svou schopnost splácet pohlížejí velmi pozitivně. Skoro tři čtvrtiny dotázaných lidí uvedly, že je ani nenapadlo, že by se do takové situace mohli dostat a tudíž s tím pochopitelně ani nepočítají. O tom, jak se lidé staví ke své schopnosti splácet vánoční půjčky, se můžete přesvědčit při pohledu na následující graf.


Zdroj: Czech-ba.cz

Nákupy na splátky kvůli lákavým akcím

Dalším aspektem, který lidi nutí si zařizovat Vánoce na dluh, jsou výhodné akce na splátky – konkrétně se to týká 26 % dotázaných. Často se také nechají zlákat na zboží se slevou, zejména během Black Friday, kdy ceny klesají opravdu nízko, což je případ 24 % respondentů. Zbytek lidí k tomu nemá žádný jiný důvod než ten, že své rodině chtějí připravit opravdu hezké Vánoce.

Co se týče konkrétních vypůjčených částek, které nám Čechům přijdou optimální, tak jsme relativně opatrní, zejména pak co se týče žen. Největší podíl respondentů, a to zhruba 35 %, se shodne na tom, že půjčky 10000 Kč jsou na vánoční dárky tak akorát. Když se podíváte na porovnání, dají se v této výši najít i bezúročné produkty, díky čemuž lidé za dárky neutratí více, než je nutné.

Kam si Češi pro peníze chodí nejčastěji?

Už delší dobu platí, že Češi důvěřují především bankám. Není tedy žádný překvapením, že více než polovina dotázaných by si proto zašla pro svou půjčku na vánoční dárky právě tam. Hned na druhém místě jsou potom rodinní příslušníci, což je více než pochopitelné vzhledem tomu, že si k vypůjčené částce obvykle nepřipočítávají žádný úrok. Hned za nimi jsou potom ostatní finanční společnosti a P2P platformy, které zprostředkovávají půjčky přímo od lidí, což jim dovoluje nabízet variabilnější podmínky.



Zdroj: Czech-ba.cz

Navzdory všem číslům, které jsme si tu v souvislosti s vánočními půjčkami pověděli, mají dvě třetiny Čechů naprosto jasno – na vánoční dárky si stoprocentně nepůjčí. Skoro polovina z nich si totiž uvědomuje, že Vánoce jsou o něčem jiném než o luxusních dárcích. Toto přesvědčení je s rostoucím věkem stále silnější a zájem o vánoční půjčky tedy u starších lidí dost klesá. Z lidí starších 54 let by o nákupu dárků na dluh uvažovalo pouze 20 %.

Zdroje: Czech-ba.cz | Férovépůjčky.cz \ E15.cz

Související články
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz