Sociální sítě
Nahoru

Francouzská tradice v pekařství PAUL

Kdo by neznal jména Kašpar, Melichar a Baltazar! Tradice svátku Tří králů, který připadá na 6. ledna, se dodnes dodržuje v mnoha zemích světa. Jde vlastně o jakési symbolické vyvrcholení a ukončení Vánoc a je s ním spjato mnoho tradic a zvyklostí. Ve Francii se v tento den podává tradiční Galette de Rois, tedy Královský koláč, který nově rozšířil nabídku poboček francouzského pekařství PAUL.

Kromě toho, že si na něm lze pochutnat jen jednou v roce, má tento koláč s mandlemi ještě jednu zvláštnost. Uvnitř je totiž zapečená figurka a kdo ji ve své porci dostane, stává se pro tento rok králem. Původně šlo o miniaturku Ježíška, dnes ale může figurka znázorňovat v podstatě cokoli a je oblíbeným sběratelským kouskem. Kdo ji najde, získá královskou korunu a zaručí si na celý rok prosperitu a štěstí. Může si také k sobě zvolit královnu. Zároveň se však musí postarat o to, aby na svátečním stole královský koláč nechyběl příští rok. I zde pekařství PAUL drží tradici, a tak ke svému Královskému koláči dodává keramickou figurku a dvě „zlaté“ koruny pro krále.

V rezidenci francouzského prezidenta se každoročně podává obrovský Královský koláč, na kterém si pochutná až 150 osob. Bohužel v tomto koláči figurku nenajdete. Důvodem je etiketa – copak by v přítomnosti prezidenta mohl být někdo jmenován králem?

Více z rubriky Gastro

  • Chcete objevovat whisky jinak?

    Tak to rozhodně nejste sami! Špičkoví olomoučtí barmani se spojili a spouští unikátní projekt, kterému dali název Whisky trail. Vydejte se...

    Marek Zelený23.1.2020
  • Omáčková olympiáda v Babiččině zahradě

    Češi jsou omáčkoví. A nejlepší je… Svíčková, chtělo by se dodat, ale je to opravdu tak? Přestože svíčková patří k národním...

    Jan Pešek22.1.2020
  • Prague Wine Week 2020: Týden vína v Praze

    V týdnu od 27. ledna do 2. února 2020 se Praha stane dějištěm dvanáctého ročníku festivalu vína Prague Wine Week 2020....

    Jan Pešek21.1.2020
  • Prožijte romantickou valentýnskou večeři v SaSaZu

    Den svatého Valentýna se každoročně slaví 14. února a jak všichni víme, je to den lásky a oslavy zamilovanosti. Je proto...

    Jan Pešek21.1.2020
  • Kosmopolitní bistro na druhou

    The Bistro v Londýnské ulici je známé svou kosmopolitní kuchyní a členitým interiérem. Bistronomická restaurace na I.P. Pavlova láká své hosty...

    Jan Pešek20.1.2020
  • Nejkrásnější dezert v Krkonoších

    Překvapí, rozesměje a potěší. O vizuálně i chuťově unikátním dezertu už si povídá celý Špindlerův Mlýn. Nemusíte chodit do hor za...

    Jan Pešek15.1.2020
  • Za zdravým masem do Tritonu

    Restaurace Triton na Václavském náměstí vyniká svou historií promítnutou do krápníkového interiéru, který býval herním klubem Voskovce s Werichem či Vlasty...

    Jan Pešek13.1.2020
  • Kančí hody v La Verandě

    Výtečné maso špičkové české zvěřiny v rozmanité úpravě podle různých národních receptů bude únorovým žolíkem oblíbené staroměstské restaurace La Veranda. Již...

    Jan Pešek30.12.2019
  • Hotel Savoy je nejlepším butikovým hotelem českých hor

    Hotel Savoy ve Špindlerově Mlýně se stal nejlepším butikovým „lyžařským“ hotelem českých hor za rok 2019. Prestižní ocenění získal od společnosti...

    Jan Pešek12.12.2019
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.