Sociální sítě
Nahoru

Francouzská tradice v pekařství PAUL

Kdo by neznal jména Kašpar, Melichar a Baltazar! Tradice svátku Tří králů, který připadá na 6. ledna, se dodnes dodržuje v mnoha zemích světa. Jde vlastně o jakési symbolické vyvrcholení a ukončení Vánoc a je s ním spjato mnoho tradic a zvyklostí. Ve Francii se v tento den podává tradiční Galette de Rois, tedy Královský koláč, který nově rozšířil nabídku poboček francouzského pekařství PAUL.

Kromě toho, že si na něm lze pochutnat jen jednou v roce, má tento koláč s mandlemi ještě jednu zvláštnost. Uvnitř je totiž zapečená figurka a kdo ji ve své porci dostane, stává se pro tento rok králem. Původně šlo o miniaturku Ježíška, dnes ale může figurka znázorňovat v podstatě cokoli a je oblíbeným sběratelským kouskem. Kdo ji najde, získá královskou korunu a zaručí si na celý rok prosperitu a štěstí. Může si také k sobě zvolit královnu. Zároveň se však musí postarat o to, aby na svátečním stole královský koláč nechyběl příští rok. I zde pekařství PAUL drží tradici, a tak ke svému Královskému koláči dodává keramickou figurku a dvě „zlaté“ koruny pro krále.

V rezidenci francouzského prezidenta se každoročně podává obrovský Královský koláč, na kterém si pochutná až 150 osob. Bohužel v tomto koláči figurku nenajdete. Důvodem je etiketa – copak by v přítomnosti prezidenta mohl být někdo jmenován králem?

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.