Sociální sítě
Nahoru

Za zdravým masem do Tritonu

Restaurace Triton na Václavském náměstí vyniká svou historií promítnutou do krápníkového interiéru, který býval herním klubem Voskovce s Werichem či Vlasty Buriana. Když jsou hosté ohromeni jeskyním prostředím přichází další důvod k úžasu. Je jím gastronomický styl, jemuž vládne executive chef Tomáš Horák. Právě on dokáže na talíři vykouzlit opravdové umělecké dílo, které lahodí oku a také chuťovým buňkám. Jako jediný u nás se zaměřil na fermentaci masa. A pozor staření a fermentace masa není to samé.

Zemí původu fermentace masa je Japonsko. Já jsem objevil tajemství fermentovaného masa v jedné německé michelinské restauraci před třemi roky a od té doby na tuto unikátní techniku nedám dopustit. Maso fermentované několik dní v japonské koji rýži s ušlechtilou plísní je totiž svěží a křehké, takže mu následně stačí jen velmi krátká a šetrná úprava. Navíc je velice prospěšné pro trávicí ústrojí. Jako příklad bych uvedl steak. V normální podobě ho člověk tráví 6 hodin. Ve fermentované podobě se čas trávení zkracuje na pouhou 1 hodinu,“ dodává Tomáš.

Samotný postup fermentace spočívá v již zmíněné speciální koji rýži, která je infikovaná ušlechtilou plísní. Ta se rozmixuje v termomixu úplně na prášek a tím se obalí maso. Pak se maso zabalí do folie a nechá den až tři dny pracovat. Záleží na druhu masu. Důležitá je teplota, ideální se pohybuje kolem osmi až devíti stupňů. Fermentace ovlivní nejen křehkost a pH masa, ale také chuť i vůni.

Fermentovat se dá jakékoliv maso. Osobně rád fermentuji sumečka, holuba, srnku či kamzíka. Tato úprava masa mě nadchla, jelikož mě baví kombinovat staré osvědčené techniky, které přidávají na kvalitě jídla,“ dodává Tomáš Horák. Na menu restaurace Triton jsou v současné chvíli 3 fermentované pokrmy – makrela, srnka a holub. Na jaře se Tomáš Horák zaměří na drůbež a hosté se mohou už nyní těšit například na fermentovanou perličku.

Více z rubriky Gastro

  • Další kanadské překvapení: Reif Estate Winery

    Zdá se, že co bylo původně experimentem tuzemského e-shopu Bestdrink.cz má velmi úspěšné pokračování. Portfolio kanadských vín rodinné značky Henry of...

    Jan Pešek24.3.2020
  • Sto procent chuti, žádný alkohol

    Užít si naplno okamžiku a přitom nemít výčitky svědomí, to je snem většiny těch, kteří si večer neumí představit bez sklenky...

    Veronika Nováková19.3.2020
  • Když dokonalé hostině nic nebrání

    Nepříznivé období není pokynem k půstu. Valná většina českých restaurací poněkud kostrbatě, ale přeci jenom plynule, přešla na rozvoz svých jídel,...

    Jan Pešek17.3.2020
  • Recept na podporu tuzemských restaurací

    Příštích několik dnů až týdnů mohou být pro českou gastronomii likvidační. Už teď některé restaurace zcela uzavřely svůj provoz, ostatní evidují...

    Marek Zelený17.3.2020
  • Vyzrálý farmářský steak

    Restaurace Nota Bene v postranní uličce kousek od dopravní křižovatky I.P. Pavlova nabízí neskutečné farmářské chutě. Stačí jen vyjít o tři...

    Jan Pešek17.3.2020
  • Gastronomie v době karantény

    Vzhledem k tomu, že vláda kvůli epidemii nového typu koronaviru vyhlásila na celou Českou republiku karanténní opatření, není možné užívat si...

    Marek Zelený16.3.2020
  • Luxusní hotely nejsou pro děti zakázanou zónou. Máme několik důkazů

    Přemýšlíte nad dovolenou a máte pocit, že s vašimi dětmi se rozhodně do nějakého luxusního hotelu vyrazit nevyplatí? Nejspíše nejste sami,...

    Martin Macourek13.3.2020
  • Beefeater rozšířil své portfolio ginů

    Na scénu ochucených ginů, které se díky své svěžesti, rozmanitosti a všestrannosti těší neustále rostoucí popularitě u nás i ve světě,...

    Jan Pešek10.3.2020
  • Špičkové ubytování v Praze? Žádný problém!

    Hotelová síť Le Hotels Group aktuálně provozuje již šest designových hotelů umístěných v těsné blízkosti nejznámějších historických památek staré Prahy. Na...

    Veronika Nováková9.3.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.