Sociální sítě
Nahoru

Extrémní závod na zamrzlém Bajkale

V neděli vyvrcholil na sibiřském jezeře Bajkal extrémní závod ICE STORM 2020. Kromě cyklistů a bruslařů se ho letos poprvé zúčastnili rovněž závodníci na zimní verzi koloběžek – ledoběžkách. Mrazivou 205 km dlouhou trasu vedoucí ve třech etapách výhradně po zamrzlé ploše Bajkalu nakonec dokončilo zdárně všech pět členů českého týmu.

Bylo to opravdu těžké. Závodu sice letos přálo počasí, ale i tak teploty ráno padaly k mínus pětadvaceti stupňům a všudypřítomný vítr dokázal pocitovou teplotu srazit ještě níže,“ říká Jan Vlášek, jeden z účastníků závodu. „Podmínky navíc ztěžovala kvalita ledu, sníh, návěje a trhliny. Občas to bylo opravdu peklo a část cesty jsme museli absolvovat dokonce pěšky, neboť byla pro ledoběžky nesjízdná.

I tak se ovšem českým ledoběžkářům podařilo obsadit druhé a třetí místo. Nestačili pouze na domácího borce z Irkutska Lva Kucherova.

Nejvíce jsme ztratili v první etapě vedoucí ze Sakhyurty do vsi Bulgyanka. Posledních šest kilometrů osmdesátikilometrové etapy jsme nesli ledoběžky na zádech a měli jsme toho opravdu dost,“ říká Tomáš Pelc, který na loňském koloběžkovém Mistrovství Evropy nestačil právě pouze na ruského borce. „Odveta za léto se nezdařila, ale nebyla vlastně tím hlavním. Na Sibiř jsme přijeli hlavně s cílem závod dokončit, což se nám nakonec všem podařilo.“

Ledoběžkáři se nakonec dostali do cíle v Listvyance v celkovém čase pod čtrnáct hodin a domů si kromě pár lehkých omrzlin a puchýřů přivážejí neskutečný zážitek. „Bajkal je v zimě nádherný. Pobřeží lemují skalnaté hory, led má tloušťku okolo půl metru, a když zaduní, je to, jako kdyby vedle vás vybuchl granát. Do toho připočtěte autentické ruské vesničky, kde se zastavil čas a partu závodníku z Ruska, Mongolska, Německa, Rakouska, Švýcarska, Kazachstánu a dalších zemí, kteří se pokoušejí prorazit mrazivými podmínkami k cíli. Je to něco, na budeme vzpomínat ještě dlouho,“ uzavírá zážitky z ledoběžkové výpravy Jan Vlášek.

Více z rubriky Sport

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.