Sociální sítě
Nahoru

Malbec slaví již podesáté svátek

17. dubna se již tradičně po celém světě slaví svátek populární argentinské odrůdy Malbec. Malbec je známý pro svou temnou až černou barvu a nejlépe si ho vychutnáte ke šťavnatému argentinskému steaku. Díky silné struktuře a robustním hebkým taninům se s ním báječně snoubí. V jeho opojné vůni poznáte zralé červené a černé ovoce, koření a tóny dřeva.

Malbec je prémiová modrá odrůda z Argentiny, která je díky silné struktuře a robustním taninům ideální ke šťavnatým hovězím steakům. Skvěle se snoubí také s dušeným hovězím, tvrdými sýry a těstovinami s rajčatovou omáčkou a sýrem.

Pochází původně z regionu Cahors v jihozápadní Francii a je jednou ze šesti odrůd, uznaných pro výrobu červených cuvée v Bordeaux. Malbecu se daří v oblastech s velkými teplotními rozdíly a na vápenitých, jílovitých a písčitých půdách, jako je úpatí And. Právě proto se stal prémiovou modrou odrůdou v Argentině, kde našel skvělé klimatické a půdní podmínky pro pěstování a místní vína z této odrůdy získala světový věhlas.

Argentinská vlajková loď, Malbec, dává vína příjemné chuti a středního těla s typicky zemitými tóny a intenzivní purpurovou barvou. V jeho podmanivé vůni rozpoznáte zralé červené a černé ovoce, převážně švestky, višně, ostružiny či maliny a tóny koření.

Argentinský Malbec vyniká především kvalitou svých tříslovin – měkkých, hedvábných a kulatých. Jeho popularita neustále roste, což dokládá export 79,3 miliónů litrů Malbecu v hodnotě 327 miliónů amerických dolarů v roce 2019 do 124 zemí světa.

Argentina je největším producentem Malbecu na světě a Malbec se zde stal národní odrůdou, která je pěstována ve všech vinařských oblastech země na vinicích o celkové rozloze 44.388 hektarů tj. 39 % plochy určené na pěstování červených odrůd a 22,4 % celkové plochy určené k pěstování vinné révy. Osazování argentinské půdy Malbecem vzrostlo za posledních 20 let o 171 %. Proto se organizace „Wines of Argentina“ rozhodla vzdát jí hold ustanovením Světového dne odrůdy Malbec a již 10. rokem pořádá po celém světě oslavy této odrůdy.

V České republice oslavy Malbecu již desátým rokem podporuje Pampas Market, specialista na dovoz argentinských vín, delikates a čerstvého argentinského masa z prověřených chovů. Ve spolupráci s argentinskou ambasádou, restauracemi a vinotékami pořádá každoročně v dubnu po celé České republice degustace, degustační večeře a speciální nabídky Malbeců. Petra a Gabriel Ruberto z pořádající společnosti Pampas Market dodávají: „S láskou k Argentině a Malbecu jsme se na letošní výroční 10. ročník obrovsky těšili a měli velké plány. Musíme se však přizpůsobit stávající situaci a proto budeme letos všichni slavit doma. Abychom si oslavu mohli i tak společně užít, připravili jsme pro milovníky Malbecu degustační balíček sedmi Malbeců z prestižních argentinských vinařství. Spoolečně s video degustací se someliérem Otakarem Žoudlíkem si tak můžeme Malbecy vychutnat v pátek 17.4. společně doma a připít si na jeho svátek alespoň virtuálně. V dubnu jsme navíc připravili slevu 20 % na naší celou nabídku Malbeců.

Více z rubriky Degustace

  • Předjaří v Benjaminu

    Benjamin si v předjarním čase připravil menu, které vychází především z půdních plodin. Tedy vše, co roste v zemi, například brambory,...

    Jan Pešek5.3.2020
  • Kančí hody v La Verandě

    Výtečné maso špičkové české zvěřiny v rozmanité úpravě podle různých národních receptů bude únorovým žolíkem oblíbené staroměstské restaurace La Veranda. Již...

    Jan Pešek30.12.2019
  • Listopad ve znamení nejlepšího šampaňského

    Už po třinácté se mohou všichni milovníci šampaňského a netradičních gastronomických zážitků těšit na unikátní festival Grand Jour de Champagne, který...

    Jan Pešek4.11.2019
  • Listopad ve znamení lanýžů i v restauraci Grand Cru

    Sezóna lanýžů právě vrcholí a proto Fine diningová restaurace Grand Cru, v čele s šéfkuchaři Svatoplukem Hemmerem a Sašou Pavlovičem, připravuje...

    Jan Pešek30.10.2019
  • Hon na ústřice v La Verandě

    Sezóna ústřic právě začala. A přestože milovníci těchto chuťově jedinečných mořských plodů tvrdí, že nejlepší ústřice je vždycky samotná, maximálně pokapaná...

    Jan Pešek24.10.2019
  • Pražský Benjamin v průvodci Michelin

    Restaurace Benjamin v pražských Vršovicích se dostala po pouhém roce působení do Michelinského průvodce. Utajená restaurace na nefrekventované ulici vyniká svým...

    Jan Pešek24.9.2019
  • Hergetova cihelna láká na podzim plný chutných překvapení

    Podzim plný kulinářských akcí. Oblíbená malostranská restaurace Hergetova cihelna má pro své hosty připravený pestrý podzimní program. V týdnu od 23....

    Jan Pešek23.9.2019
  • Restaurace Sia plánuje týden okořeněný chilli papričkami

    Šéfkuchař Jiří Štift z asijské restaurace Sia, která spadá do gastronomické aliance Together, a jeho tým se rozhodli navázat na úspěch...

    Jan Pešek16.9.2019
  • Il Giardino Toscano chystá večeři s michelinským šéfkuchařem

    Šéfkuchař michelinskou hvězdou ověnčené restaurace Vermeer nacházející se v amsterdamském hotelu NH Collection Barbizon Palace se chystá navštívit Prahu. Angličan Christopher...

    Jan Lidmaňský14.9.2019
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.