Sociální sítě
Nahoru

Jedlému hmyzu patří budoucnost. A v Česku se mu daří

WormUP, převratný projekt manželského páru, který přinesl na český stůl Křupavé červíky v podobě zábavné a současně zdraví prospěšné alternativy k chipsům či oříškům, slaví úspěch. V loňském roce zpracovala firma WormUP překvapivých jeden a půl tuny larev potemníka moučného v živé váze. V současné době majitelé firmy můžou připravit v nové kuchyni zhruba 30 tisíc pytlíků Křupavých červíků měsíčně. Za celým projektem stojí Libor Sloupenský, jehož společnost WormUP je prvním výrobcem slaných hmyzích pochoutek v celé EU.

Jedlý hmyz představuje dokonalý zdroj živočišných bílkovin. Má jich v sobě až 50 % obsahu. Bonusem navíc je nálož vápníku, železa a zinku. „Křupaví červíci jsou hotovou potravinou zařazenou do kategorie pochutin. Mají velké procento kvalitních bílkovin, takže jsou velmi výživní a představují zajímavý doplněk stravy nejen pro sportovce. Většina zákazníků si červíky dává jenom tak, k pivu či k vínu. Ale známe i fajnšmekry, kteří je využívají na dochucování pokrmů – místo smažené cibulky nebo parmezánu,“ vysvětluje Eva Sloupenská, spolumajitelka firmy WormUP. Červíci se hodí i na pizzu nebo na špagety.

Zajímavé je, že tento unikátní startup nemá v Evropě konkurenci. Přestože v Evropské unii funguje několik firem vyrábějících produkty z hmyzu, každá má trochu jiné portfolio. Moravští nadšenci měli letos naplánovanou účast až na 50 food festivalech na různých místech v ČR. Podle plánů měl výdělek z těchto akcí dělat více než 1/3 příjmů. Aktuální situace tomu nenasvědčuje. Komunikaci proto přesouvají na online, zlepšují procesy na pozadí a pracují na vývoji nových produktů.

V současné době jsou na trhu Křupaví červíci se solí, dále pak s chilli či s česnekem. Doporučená cena jednoho balení činí 125 korun a jsou k dostání na e-shopu, přes Slevomat nebo v různých vinotékách, či prodejnách zdravé výživy.

Více z rubriky Gastro

  • Letní menu v Pelikánovi

    Menu se bude v restauraci Pelikán měnit čtyřikrát do roka dle ročních období. Samozřejmě vždy v závislosti na dovezených čerstvých surovinách....

    Jan Pešek29.4.2021
  • Umělec Refik Anadol se spojil s Hennessy

    Hennessy odhaluje své savoir faire v nečekané podobě. Uznávaný umělec a výzkumník Refik Anadol byl přizván k pozorování degustační komise při...

    Jan Pešek27.4.2021
  • Nechte se okouzlit bohatou chutí Kolumbie

    Zpestřete si tradiční pálení čarodějnic netradičním kolumbijským rumem La Hechicera, který nabourá váš zažitý stereotyp a svou podmanivou chutí omámí všechny...

    Marek Zelený25.4.2021
  • Doušek léta s Chandon Garden Spritz

    Svěží a autentický Chandon Garden Spritz přidává nový rozměr letním „spritz“ zážitkům. Stylový aperitiv, který je kombinací šumivého vína Chandon z...

    Jan Pešek21.4.2021
  • Zmrzliny Pegas přicházejí na trh s novou recepturou i designem

    Nová zmrzlina Pegas Premium ze stáje Prima zmrzlin přichází na trh v nové podobě a plánuje oslnit všechny vaše smysly. A...

    Marek Zelený15.4.2021
  • Pelikán otevře již brzy zahrádku

    Květen je tím měsícem, kdy na betonových kostkách v ulici Na Příkopech vyroste zahrádka restaurace Pelikán. Oáza klidu uprostřed pulzující hlavní...

    Marek Zelený8.4.2021
  • Láhev tak jedinečná jako víno samo

    Elegantní silueta s dlouhými liniemi vycházejícími ze středu lahve, které připomínají paprsky při východu slunce nad kopci malebných vinic Fratelli Gancia...

    Marek Zelený7.4.2021
  • Schopnost rychlého přizpůsobení pomáhá firmám překonat krizi

    Pandemie koronaviru se stala synonymem výrazných změn na mnoha úrovních. V ekonomickém světě byla jednou z nich i změna chování spotřebitelů,...

    Marek Zelený7.4.2021
  • Unikátní gin KI NO BI s japonským srdcem

    KI NO BI Kyoto Dry Gin, v překladu „krása ročních období“, je ultraprémiový japonský gin vyráběný v malých sériích ve městě...

    Jan Pešek30.3.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.