Sociální sítě
Nahoru

Freediver Tolga Taskin pokořil světový rekord

K tomu, aby se dostal Tolga Taskin, německý vyznavač volného potápění, do Guinnessovy knihy rekordů, mu stačily dvě minuty a třiačtyřicet sekund. Právě tak dlouho mu totiž trvalo, než se ponořil do hloubky neuvěřitelných 74,8 metrů a opět vyplaval zpět na hladinu – a to bez jakéhokoli dýchacího přístroje.

Jediný doplněk, který jej na misi doprovázel, byly titanové náramkové chronografy Tutima M2 Pioneer, jež jsou ve světě extrémních sportů vyhlášené svou enormní houževnatostí a přesností, koneckonců je využívají jak profesionální piloti, tak jachtaři na celém světě. Situaci během ponoru navíc dost znepříjemňovaly okolní podmínky, respektive nepříznivá teplota vody dosahující 1°C, jednalo se totiž o ponor učiněný pod ledem.

Teprve třicetiletý Němec Tolga Taskin se rozhodl ke svému ponoru na konci února využít ledovcové jezero Weissensee v rakouských Korutanech, a to na úpatí Gailtalských Alp. Toto nejvýše položené jezero regionu, rozprostírající se v nadmořské výšce 930 metrů, bylo díky dostatečně silné vrstvě ledu ideálním místem pro doprovodný tým a nutnou výbavu, přičemž zároveň poskytuje dostatečnou hloubku k ponoru, protože na nejhlubším místě dosahuje téměř sta metrů. Tolga si samozřejmě toto místo nevybral náhodou. Sám je majitelem největší freedivingové školy potápění v Evropě, a tak má prozkoumané téměř veškeré vodní plochy.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.