Sociální sítě
Nahoru

Renesanční vizionář a česká bitcoinová jednička

Založil největší českou firmu obchodující s bitcoiny v Čechách a na Slovensku. Úspěšně dokončil projekt soukromé Vysoké školy manažerské informatiky, ekonomiky a práva, kterou koupila Prosperita Holding. Stál také jako finanční investor u zrodu známé ekologické značky Frusack, která vyrábí znovupoužitelnou alternativu k jednorázovým plastovým sáčkům do obchodů. Martin Stránský je vlastně takový novodobý renesanční investor a vizionář.

Nadšenec do sebeobranné techniky Krav Maga, cyklistiky a fitness jako první v Evropě nabízí lidem ve spolupráci s Expobankou běžný bankovní účet, který umožňuje obchodovat s bitcoiny. Nakupovat a prodávat kryptoměnu jde přímo v internetovém bankovnictví NEO účtu. „V padesáti jsem přišel před velké rozhodnutí. Koupit si červené Ferrari, nebo založit novou firmu. Udělal jsem to druhé a teď nelituji,“ prozrazuje. Kryptoměna v současné chvíli samozřejmě reaguje na krizi okolo Covid-19. Současná epidemie nahrává právě rozvoji alternativních způsobů placení včetně bitcoinů. Lidé je přitom neberou jen jako investici, ale i jako bezpečný platební prostředek. „Bitcoin se už začíná chovat jako digitální zlato. V minulých týdnech vzrostl jeho prodej v Česku o 50 %.

Stránského firma kromě klientského centra na Arbesově náměstí, které provozuje již od roku 2014, a bitcoinových automatů, takzvaných Bitcoinmatů, provozuje také jednu z největších tuzemských kryptosměnáren Bitstock a bitcoinové bankovnictví Bitstock +. V současné době připravuje také unikátní mobilní aplikaci. „Apku vyvíjíme se zaměřením na každý maličký detail. Je to takové naše společné a milované dítě. Chceme ji spustit v době halvingu – někdy kolem 12. května,“ dodává s neskrývaným nadšením Stránský. „Výraz Bitcoinmat jsem vymyslel já. Čapek měl svého robota, já svůj bitcoinmat.“ Bitstock.com provozuje přes 40 bitcoinmatů v Česku, na Slovensku. Firma má už 10 tisíc klientů. Přes účet v Expobank klienti v rámci bitcoinu proinvestovali už vyšší milióny Kč. Nejúspěšnější investoři mají aktuálně zhodnocení přes 130 %. Roční obrat společnosti překročil loni a předloni 750 miliónů. V roce 2017 dokonce jednu miliardu Kč.

Bitcoin stvořil v roce 2009 anonymní programátor vystupující pod pseudonymem Satoshi Nakamoto. Jde o digitální měnu, která nemá papírovou podobu. Bitcoiny lze získat několika způsoby. Tím nejjednodušším je jejich koupě. Pořízení je možné u obchodníka, v bitcoinové směnárně nebo právě v bitcoinmatu. „Podívejte se na coinmap.org a budete překvapeni, kdo ve vašem okolí kryptoměnu akceptuje jako platidlo.“ Bitcoinem jde platit na internetu, přijímají jej e-shopy, restaurace, nebo hotely. Například Alza.cz. Praha je jedním z měst s celosvětově největší hustotou podniků, kde přijímají bitcoin. Používání bitcoinu není o moc složitější než poslat email. Krásným příkladem jsou bitcoinové peněženky. „Stačí najít v okolí nějaký podnik a zkusit si za oběd zaplatit bitcoinem.“

Více z rubriky Tech

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.