Sociální sítě
Nahoru

O stupeň zdravější grilování: Jak na to?

Grilování je společenská událost a lidé se ho nevzdají za žádných okolností. Podle některých údajů se dokonce zvyšuje počet grilů, které si zákazníci v této době objednávají on-line. Grilovat lze téměř cokoli, což ale ještě neznamená, že musíte rezignovat na zdravý životní styl. Stačí znát pár chytrých způsobů, jak grilovanou večeři proměnit v o něco zdravější pokrm.

Volba masa

Vsaďte raději na kvalitní drůbeží nebo rybí maso. Velmi oblíbené jsou kuřecí paličky či křídla, jsou šťavnaté, nepotřebují příliš kořenit a čas na přípravu nezaberou téměř žádný. Vyzkoušet ale můžete i nejrůznější špízy, díky nimž sní zeleninu i ten, kdo ji jinak odmítá. Mezi kousky masa „propašujte“ kousky papriky, cukety, lilku nebo třeba dýně. I špízy se přitom dají připravit z rybího masa, skvěle chutnají například ty z lososa, který nemá téměř žádné kosti, a tak je na tento účel ideální. Nezapomeňte k němu napíchnout i plátek citronu přeloženého na polovinu.

Příprava? Jedině marinování

Marinované maso je křehčí, stačí mu kratší doba na grilu a bylinky v marinádách snižují množství nežádoucích látek, které při grilování vznikají. Dbejte však nejen na obsah čerstvých bylinek, ale také na nízký obsah tuku. Místo majonézy je nejlepší použít víno, ocet, citron nebo limetkovou šťávu, skvělá je i sójová omáčka nebo med. Studie dokazují, že kvalitním marinováním bez tuku můžete snížit tvorbu škodlivých látek během grilování o 92% až 99%. Ideální je také grilovat menší kousky masa, protože jsou rychleji hotové. Maso neotáčejte vidličkou a nepíchejte do něj – používejte grilovací kleště.

Zelenina místo pečiva

Na jídelním stole během grilování většinou bývá stejné (nebo možná dokonce větší) množství pečiva jako masa. Zkuste ho jednou dát úplně pryč a raději místo něj připravte třeba dva druhy salátů, anebo jen syrovou pokrájenou zeleninu. Variantou přílohy mohou klidně být i brambory či batáty, a sladký kukuřičný klas také chutná téměř všem.

Zdravé ochucení

Na ochucení jídla nepoužívejte kořenící směsi, obsahují totiž příliš soli. Budou vám stačit bylinky, sůl, pepř a kvalitní omáčky bez zbytečných konzervantů a přídatných látek. Nemusíte se ale vzdávat ani oblíbených pochoutek – například kečup Gurmán v jemné i ostré variantě neobsahuje škrob, lepek, ani barviva. Obě varianty se hodí ke každému grilovanému masu a zelenině. Další možností je Barbecue omáčka, která má výraznou rajčatovou chuť, typické grilovací kouřové aroma a dodá správný říz jakémukoli druhu masa. Omáčku s cibulkou a česnekem zase můžete podávat jako dip, který dodá jídlu, ale třeba i grilované zelenině ten správný šmrnc.

Dezert z grilu

Všichni jsme už někdy slyšeli, že během grilování vzniká celá řada zdraví škodlivých látek, které mají dráždivé a karcinogenní vlastnosti. Nemůže za to gril jako takový, ale rozklad tuku, který odkapává z masa na rozžhavené uhlí, a odtud se teplým vzduchem dostávají na grilovanou pochutinu. Věděli jste ale, že na ovoci a zelenině se tyto látky netvoří? O důvod víc, proč zeleninu použít místo přílohy, a ovoce zase jako zdravý dezert. Skvěle chutná grilovaný ananas, mango, ale třeba i jablka či hrušky.

Více z rubriky Gastro

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Prožijte Velikonoce v džungli města

    Pokud toužíte po nezapomenutelném zážitku o Velikonocích, nabízí se pro vás perfektní plán. Přijďte se připojit na speciální Velikonoční Jungle Brunch,...

    Marek Zelený22.3.2024
  • Hotel The Mozart Prague chystá velikonoční brunch

    Hotel The Mozart Prague připravil ideální příležitost, jak oslavit příchod jara s blízkými, a to speciální nedělní velikonoční brunch. Tento jedinečný...

    Jan Pešek20.3.2024
  • Světový den vody 2024

    Světový den vody každoročně připadá na 22. března a tento rok je hlavním mottem “Voda pro mír”. Světový den vody se...

    Marek Zelený19.3.2024
  • The Artisan servíruje jarní menu plné svěžesti

    Pražská restaurace The Artisan vítá příchod jara s novým velikonočním menu. Svěží chutě přináší vybrané speciality inspirované Velikonocemi jak v týdenní...

    Marek Zelený19.3.2024
  • Velikonoce s Baronem

    Velikonoce klepou na dveře, a jak lépe je strávit než v přítomnosti prvotřídních českých ovocných specialit a pálenek Baron Hildprandt. Nenechte...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Barmani z Baru, který neexistuje přijíždí do Prahy

    V úterý 19. března se za smíchovský bar Back Doors postaví dvojice Rudolf Forman a Tomáš Křemenák z Baru, který neexistuje....

    Jan Pešek12.3.2024
  • V nově otevřeném Gabby’s baru se hraje

    Nově otevřený Gabby’s Irish Pub ve Vladislavově ulici se těší neuvěřitelnému zájmu. Od středy do neděle se zde přesně v 18hodin...

    Marek Zelený12.3.2024
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.