Sociální sítě
Nahoru

O stupeň zdravější grilování: Jak na to?

Grilování je společenská událost a lidé se ho nevzdají za žádných okolností. Podle některých údajů se dokonce zvyšuje počet grilů, které si zákazníci v této době objednávají on-line. Grilovat lze téměř cokoli, což ale ještě neznamená, že musíte rezignovat na zdravý životní styl. Stačí znát pár chytrých způsobů, jak grilovanou večeři proměnit v o něco zdravější pokrm.

Volba masa

Vsaďte raději na kvalitní drůbeží nebo rybí maso. Velmi oblíbené jsou kuřecí paličky či křídla, jsou šťavnaté, nepotřebují příliš kořenit a čas na přípravu nezaberou téměř žádný. Vyzkoušet ale můžete i nejrůznější špízy, díky nimž sní zeleninu i ten, kdo ji jinak odmítá. Mezi kousky masa „propašujte“ kousky papriky, cukety, lilku nebo třeba dýně. I špízy se přitom dají připravit z rybího masa, skvěle chutnají například ty z lososa, který nemá téměř žádné kosti, a tak je na tento účel ideální. Nezapomeňte k němu napíchnout i plátek citronu přeloženého na polovinu.

Příprava? Jedině marinování

Marinované maso je křehčí, stačí mu kratší doba na grilu a bylinky v marinádách snižují množství nežádoucích látek, které při grilování vznikají. Dbejte však nejen na obsah čerstvých bylinek, ale také na nízký obsah tuku. Místo majonézy je nejlepší použít víno, ocet, citron nebo limetkovou šťávu, skvělá je i sójová omáčka nebo med. Studie dokazují, že kvalitním marinováním bez tuku můžete snížit tvorbu škodlivých látek během grilování o 92% až 99%. Ideální je také grilovat menší kousky masa, protože jsou rychleji hotové. Maso neotáčejte vidličkou a nepíchejte do něj – používejte grilovací kleště.

Zelenina místo pečiva

Na jídelním stole během grilování většinou bývá stejné (nebo možná dokonce větší) množství pečiva jako masa. Zkuste ho jednou dát úplně pryč a raději místo něj připravte třeba dva druhy salátů, anebo jen syrovou pokrájenou zeleninu. Variantou přílohy mohou klidně být i brambory či batáty, a sladký kukuřičný klas také chutná téměř všem.

Zdravé ochucení

Na ochucení jídla nepoužívejte kořenící směsi, obsahují totiž příliš soli. Budou vám stačit bylinky, sůl, pepř a kvalitní omáčky bez zbytečných konzervantů a přídatných látek. Nemusíte se ale vzdávat ani oblíbených pochoutek – například kečup Gurmán v jemné i ostré variantě neobsahuje škrob, lepek, ani barviva. Obě varianty se hodí ke každému grilovanému masu a zelenině. Další možností je Barbecue omáčka, která má výraznou rajčatovou chuť, typické grilovací kouřové aroma a dodá správný říz jakémukoli druhu masa. Omáčku s cibulkou a česnekem zase můžete podávat jako dip, který dodá jídlu, ale třeba i grilované zelenině ten správný šmrnc.

Dezert z grilu

Všichni jsme už někdy slyšeli, že během grilování vzniká celá řada zdraví škodlivých látek, které mají dráždivé a karcinogenní vlastnosti. Nemůže za to gril jako takový, ale rozklad tuku, který odkapává z masa na rozžhavené uhlí, a odtud se teplým vzduchem dostávají na grilovanou pochutinu. Věděli jste ale, že na ovoci a zelenině se tyto látky netvoří? O důvod víc, proč zeleninu použít místo přílohy, a ovoce zase jako zdravý dezert. Skvěle chutná grilovaný ananas, mango, ale třeba i jablka či hrušky.

Více z rubriky Gastro

  • Dvě tuny mušlí pro zákazníky Rohlik.cz

    Rohlik.cz se i letos stal součástí akce Prague Mussel Week a nabídne zákazníkům mušle za exkluzivní cenu s 50% slevou jak...

    Jan Pešek17.9.2020
  • Týden ledové čokolády

    Týden ledové čokolády aneb čokoládová zmrzlina osmkrát jinak. Taková je náplň unikátní akce cukrárny Pietro Gelato, která se uskuteční v týdnu...

    Jan Pešek7.9.2020
  • Místo, které si získá vaše srdce…

    Jakmile jednou překročíte práh zámeckého hotelu Château Šanov, už nikdy nebudete chtít odejít. Nadchne vás nejen okouzlující spa a výtečná kuchyně,...

    Aneta Bartoníková2.9.2020
  • „Víkend s vraždou“ na Chateau Herálec

    Pětihvězdičkový butikový hotel Chateau Herálec na Vysočině připravil hned několik speciálních nabídek pro nadcházející období. Se svým speciálním balíčkem chtějí oslovit...

    Marek Zelený1.9.2020
  • U Prince sází na řemeslo a kvalitu

    Žádné průmyslové produkty, vše poctivé a domácí, řemeslně připravené. Taková je filozofie restaurace U Prince, která díky fantastické lokaci patří k...

    Jan Pešek26.8.2020
  • Umění servírování v jednom momentu

    Oficiálním drinkem dvaadvacátého Designbloku, největšího tuzemského festivalu designu a módy, bude letos britský gin Tanqueray. Jeho kvality návštěvníci ocení od 7....

    Jan Pešek25.8.2020
  • Večerní brunche se vrací

    Přes léto v hotelu Alcron, přesněji v restauraci La Rotonde, probíhají oblíbené víkendové brunche. Navíc do konce srpna platí akce 4+1,...

    Marek Zelený13.8.2020
  • Burger s velkým severským B

    Teplice jsou čím dál více navštěvovanějším lázeňským městem severních Čech. Aspektů je několik. Zelenající se příroda, díky snížené těžbě, renovující se...

    Marek Zelený11.8.2020
  • S italskými prémiovými giny Malfy léto nikdy nekončí

    Malfy je značka italských super-prémiových ochucených ginů, které jsou ztělesněním té pravé Itálie. Jejich výjimečnost spočívá v důrazu na rodinnou tradici,...

    Jan Pešek8.8.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.