Sociální sítě
Nahoru

O stupeň zdravější grilování: Jak na to?

Grilování je společenská událost a lidé se ho nevzdají za žádných okolností. Podle některých údajů se dokonce zvyšuje počet grilů, které si zákazníci v této době objednávají on-line. Grilovat lze téměř cokoli, což ale ještě neznamená, že musíte rezignovat na zdravý životní styl. Stačí znát pár chytrých způsobů, jak grilovanou večeři proměnit v o něco zdravější pokrm.

Volba masa

Vsaďte raději na kvalitní drůbeží nebo rybí maso. Velmi oblíbené jsou kuřecí paličky či křídla, jsou šťavnaté, nepotřebují příliš kořenit a čas na přípravu nezaberou téměř žádný. Vyzkoušet ale můžete i nejrůznější špízy, díky nimž sní zeleninu i ten, kdo ji jinak odmítá. Mezi kousky masa „propašujte“ kousky papriky, cukety, lilku nebo třeba dýně. I špízy se přitom dají připravit z rybího masa, skvěle chutnají například ty z lososa, který nemá téměř žádné kosti, a tak je na tento účel ideální. Nezapomeňte k němu napíchnout i plátek citronu přeloženého na polovinu.

Příprava? Jedině marinování

Marinované maso je křehčí, stačí mu kratší doba na grilu a bylinky v marinádách snižují množství nežádoucích látek, které při grilování vznikají. Dbejte však nejen na obsah čerstvých bylinek, ale také na nízký obsah tuku. Místo majonézy je nejlepší použít víno, ocet, citron nebo limetkovou šťávu, skvělá je i sójová omáčka nebo med. Studie dokazují, že kvalitním marinováním bez tuku můžete snížit tvorbu škodlivých látek během grilování o 92% až 99%. Ideální je také grilovat menší kousky masa, protože jsou rychleji hotové. Maso neotáčejte vidličkou a nepíchejte do něj – používejte grilovací kleště.

Zelenina místo pečiva

Na jídelním stole během grilování většinou bývá stejné (nebo možná dokonce větší) množství pečiva jako masa. Zkuste ho jednou dát úplně pryč a raději místo něj připravte třeba dva druhy salátů, anebo jen syrovou pokrájenou zeleninu. Variantou přílohy mohou klidně být i brambory či batáty, a sladký kukuřičný klas také chutná téměř všem.

Zdravé ochucení

Na ochucení jídla nepoužívejte kořenící směsi, obsahují totiž příliš soli. Budou vám stačit bylinky, sůl, pepř a kvalitní omáčky bez zbytečných konzervantů a přídatných látek. Nemusíte se ale vzdávat ani oblíbených pochoutek – například kečup Gurmán v jemné i ostré variantě neobsahuje škrob, lepek, ani barviva. Obě varianty se hodí ke každému grilovanému masu a zelenině. Další možností je Barbecue omáčka, která má výraznou rajčatovou chuť, typické grilovací kouřové aroma a dodá správný říz jakémukoli druhu masa. Omáčku s cibulkou a česnekem zase můžete podávat jako dip, který dodá jídlu, ale třeba i grilované zelenině ten správný šmrnc.

Dezert z grilu

Všichni jsme už někdy slyšeli, že během grilování vzniká celá řada zdraví škodlivých látek, které mají dráždivé a karcinogenní vlastnosti. Nemůže za to gril jako takový, ale rozklad tuku, který odkapává z masa na rozžhavené uhlí, a odtud se teplým vzduchem dostávají na grilovanou pochutinu. Věděli jste ale, že na ovoci a zelenině se tyto látky netvoří? O důvod víc, proč zeleninu použít místo přílohy, a ovoce zase jako zdravý dezert. Skvěle chutná grilovaný ananas, mango, ale třeba i jablka či hrušky.

Více z rubriky Gastro

  • Farma v Praze

    Restaurační sféra zaznamenala během roku 2020 velké zemětřesení. Mnoho provozů ukončilo svou činnost. Zůstali jen ti, kteří svým podnikům vdechli duši...

    Marek Zelený11.1.2021
  • PRU58 za oponou

    Štěpán Návrat je známý svými restauracemi Café Buddha a Benjamin. První jmenovaná je zaměřená na autentickou asijskou kuchyni. Druhou je Benjamin...

    Jan Pešek7.1.2021
  • Absolut Movement oslavuje diverzitu a soudržnost

    Absolut je právem řazen mezi nejkvalitnější výrobce vodky na světě. Prémiový alkohol, u jehož vzniku stál v roce 1879 „vodkový král“...

    Marek Zelený15.12.2020
  • Italské bombóny Leone v Čechách

    Tradiční bonbóny Leone s opravdovou chutí pravé Itálie jsou nově dostání exkluzivně v síti FAnn parfumerií a na jejich e-shopu. „Jako...

    Marek Zelený8.12.2020
  • Sněhový kopeček ze sítě Lagarto

    Zasněžený sladký kopeček se nemusí sjíždět na lyžích, ale také s vidličkou. První takový kopec je na severu Čech a jede...

    Marek Zelený1.12.2020
  • Italská módní značka Retrosuperfuture ve světě rumů

    Značka Havana Club se spojila s předním italským výrobcem Retrosuperfuture, známým zejména pro svoje barevné acetátové brýle, aby oslavily Havanu jakožto...

    Jan Pešek28.11.2020
  • Havana Club Tributo 2020 pro sběratele

    Havana Club, přední značka kubánského rumu jak na Kubě, tak po celém světě, přichází se zajímavou novinkou v limitované edici, kterou...

    Jan Pešek27.11.2020
  • Známe všechny nejlepší restaurace Česka pro rok 2021

    Nejprestižnější knižní průvodce po zážitkových restauracích celé České republiky se jmenuje Nejlepší restaurace oceněné Zlatými lvy 2021. Letos vychází v tištěné...

    Marek Zelený23.11.2020
  • Horké novinky v pekařství PAUL

    Když zima klepe na dveře, není lepší způsob jak se zahřát, než šálkem voňavého horkého nápoje. Hned tři teplé nápoje, které...

    Jan Pešek18.11.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.