Sociální sítě
Nahoru

Jak se „home“ proměnil vlivem koronaviru v „home office“

Aktuální situace na trhu práce se pod vlivem šířícího se koronaviru dost výrazně proměnila. Firmy i samotní zaměstnanci bojují s nejistotou a nepředvídatelností nejbližších měsíců. Klesá poptávka po lidech, stoupá nezaměstnanost. Z tohoto pohledu vypadá práce z pohodlí domova jako luxus. Ale i ona v sobě může skrývat nejedno úskalí, i když je pro mnohé z nás realitou už celé týdny. Co s sebou přináší?

Před nastolením omezení, která ovlivnila náš pracovní život a otevřela dveře hromadným home office, využívalo práce z domova v rámci Evropské unie v průměru kolem 5 % zaměstnanců – o trochu víc ženy než muži. Mezi země, kde se práce z domova nejvíce praktikuje, patří Nizozemsko a Finsko, ale oblíbená je i v Lucembursku či Rakousku. Naopak v Bulharsku takto pracuje jen něco okolo 0,5 % obyvatel. V současnosti je home office mnohem více součástí pracovního režimu také v Česku. I když se na první pohled může zdát jako ideální forma výdělku, není to tak jednoduché. Vyžaduje totiž nejen velkou dávku disciplíny a sebeovládání, ale mnohdy i přesčasů.

Dokážeme získat cenné minuty a využít je jindy

Jedním z největších benefitů práce z domova je fakt, že necestujeme do práce. Právě to je jeden z hlavních důvodů, proč je tak oblíbená ve vyspělých západních zemích. Doprava se tam každým rokem neúprosně zhušťuje a ušetřená hodina, kterou byste jinak strávili v koloně v autě, je velmi cenná. K tomu připočtěte druhou, strávenou cestou z práce, a získáte další drahocenný čas. Ten se pak dá strávit třeba s rodinou.

Jenže každá mince má dvě strany. Co ušetříte dopravou zase můžete ztratit při konferenčních hovorech, komunikaci hromadnými e-maily nebo přesčasech v nočních hodinách. V principu bývá pracovní den z domu častokrát podstatně delší, než kdybyste seděli v kanceláři. Samozřejmě že samotnou dobu činnosti velmi ovlivňuje charakter zaměstnání. Jen těžko bychom mohli například vzájemně porovnávat náplň, organizaci a charakter práce programátora, marketingového manažera, novináře či grafika. Pokud se však v žádném případě neobjedete bez týmu, a tudíž trávíte spoustu času konferenčními hovory, měli byste sáhnout po sluchátkách. Zajistí, že vás nebude rušit okolí a zároveň budete dobře slyšet i „na druhé straně“. Ideálními jsou například bezdrátová sluchátka Samsung Galaxy Buds+ s adaptivním systémem 3 mikrofonů, která můžete prostřednictvím Bluetooth propojit třeba s notebookem nebo i smartphonem.

Práce z domu je dnes poněkud jiná

Už starší průzkumy ukazují, že navzdory počátečním obavám zaměstnavatelů, je produktivita zaměstnanců, kteří pracují z domova, vyšší než u těch, kteří do práce docházejí. Navíc pokud nejste vázáni přesnou pracovní dobou, můžete si práci a soukromé aktivity rozdělit do jednotlivých hodin dne podle své preference. Připočítejme k tomu ušetřené nájmy za kanceláře a na světě je spousta dobrých důvodů, aby se práce z domova stala ještě oblíbenější.

Nyní ale vezměme v úvahu důležitý fakt, který nám vybudovanou představu poněkud nabourává. Dnes totiž práce z domova nemá svou tradiční podobu. Proč? Z rovnice nám vypadává možnost vyvažovat uzavřený pracovní život setkáváním se s lidmi. Nemůžeme se věnovat společenským aktivitám či cestování. Stereotyp a izolace tak leckdy nabírají hrůzných podob. Právě to je na práci z domu nejvíce nebezpečné a pro mnohé i důvodem, proč ji nakonec nemůžou nebo nechtějí vykonávat. Dnes jsme vlivem omezení izolovaní doma, ať už tam pracujeme, nebo ne. To vyžaduje mimořádnou dávku sebekázně a zavedení pevného režimu. Navíc se posouvají i nároky na pracovní výkonnost a dostupnost. Jsme doma, jsme online, můžeme pracovat, kolik je potřeba. To může vést k rychlému vyhoření, přepracování, a tím k psychické nepohodě.

Taková rizika nás upozorňují, jak je důležité zařadit do pracovního dne alespoň malý pohyb. Zacvičit si, protáhnout se. Pro celkové sledování kondice jsou ideální volbou smart watch. Například Samsung Galaxy Watch Active. S nimi budete mít dokonalý přehled o celkové fyzické aktivitě. Nabízejí mimo jiné měření tepu ze zápěstí, výpočet kalorií, měření vzdálenosti a rychlosti, ale také měření vystoupaných pater či intervalový trénink. Dokonce vám změří i spánek. Není ani od věci, jak jsou stylové.

Co nám změna ukázala

Pro mnohé byl největším překvapením právě fakt, že je možné pracovat z domova plnohodnotně a výkonně, a to i hromadně. Stalo se to běžným i pro společnosti a odvětví, které ve své firemní DNA předtím nic takového neměly. Lidé, kteří v nich pracovali si to dokonce ani neuměli představit. Dá se proto předpokládat, že v budoucnu část takového fungování zavedou jako samozřejmost. Když to bude možné, budou otevřené k práci z domova části nebo i většiny zaměstnanců. Mnozí si bravurně osvojili virtuální komunikaci prostřednictvím dostupných aplikací a programů a zároveň si otestovali, že jsou schopní vydržet pracovní tempo a nasazení i v dobách náročných svou monotónností.

Více z rubriky Počítače

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.