Sociální sítě
Nahoru

#jidloprobulovku z restaurace Styl&Interier

Nouzový stav a důsledky vyhlášených koronavirových omezení přinesly obrovské dopady na chování lidí i na ekonomiku. Budeme je jistě dlouho vyčíslovat a bilancovat, ale jeden konkrétní účet nám již koronavirus v České republice vystavil. Účet za charitu, nezištnou pomoc a solidaritu. Jaký je?

Až překvapivě pozitivní. Například vyhlášené pražské bistro Styl&Interier v centru Prahy a jeho zákazníci během nouzového stavu poslali zdarma zdravotníkům Na Bulovce 1681 obědů v celkové hodnotě 300 899 korun. Z toho soukromí dárci přispěli částkou 172 198 korun. Akce #jidloprobulovku byla neuvěřitelná dávka vděčnosti a solidarity. „Když jsme to spouštěli, chtěli jsme hlavně zahnat nejistotu, zaměstnat se něčím prospěšným a být aspoň trochu užiteční v době nuceného vypnutí našich životů, ale skončilo to jako jedna velká vlna euforie, na kterou budeme vzpomínat do konce života,“ shrnuje podporu zdravotníků majitel restaurace Marek Dudák.

Obyčejné jídlo, nebo psychická podpora?

Začalo to třiceti obědy denně, ale okamžitě se začali přidávat stálí zákazníci restaurace a soukromí dárci a prostřednictvím platební brány začali objednávat další a další obědy pro Bulovku. „Denně nám od zdravotníků chodily děkovné vzkazy s tím, že neví, jak poděkovat. Jejich úsměvy pod rouškami, milé fotky a vzkazy, z nichž mi rezonují v paměti slova jedné z řady bezejmenných sestřiček: „Vy ani nevíte, jak moc jsme vám vděční. Pro někoho je to jen jídlo, ale nám to fakt pomáhalo. Fyzicky, protože jsme byli vážně vyčerpání, ale i psychicky, že si naší práce někdo váží. A navíc, všechno to skvěle chutnalo!” dodává majitel restaurace.

Zákazníci sponzorují restauraci?

Na druhé straně se ale projevila také obrovská solidarita zákazníků vůči restauraci, kteří svými příspěvky neposílali podporu pouze zdravotníkům, ale také provozovně Styl&Interier. „To bylo pro mě něco nebývalého. Jsme přeci „jen“ restaurace – snažíme se dělat dobré jídlo, připravovat skvělé nápoje, nabízíme našim hostům krásné prostředí a příjemné zážitky… Ale nenapadlo by mě, kolik lidí bude mít obavu o naší budoucnost a podpoří nás objednávkou jen z obavy, abychom to nevzdali a nezmizeli z české gastronomické mapy,“ dodává Marek Dudák. „Myslím, že to je to hlavní, na co budeme po čase vzpomínat a co v nás zůstane po době koronavirové. Ve mě navíc zůstává obrovský vděk. Děkuji celému našemu týmu S&I za skvělou práci a děkuji všem, kteří podpořili nás i Bulovku. Ti všichni ukázali, že hashtag #spolecnetozvladneme , nejsou jen prázdná slova. “ bilancuje Marek Dudák.

Více z rubriky Nadace a pomoc

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.