Sociální sítě
Nahoru

Praha bude hostit největší veletrh hodinek ve střední a východní Evropě

Už na podzim se mohou milovníci hodinářského umění těšit na 7. ročník veletrhu výjimečných hodinek Salon Exceptional Watches, který se bude konat již podruhé v reprezentativních prostorách paláce Žofín, a to ve dnech 16. a 17. října. Minulého ročníku se zúčastnilo 44 vystavovatelů a více než 3 000 návštěvníků. Letošní ročník se stejně jako předchozí pyšní světoznámými značkami vysokého hodinářství, ale i nezávislými tuzemskými značkami a zajímavými menšími manufakturami. Výstava v České republice se co do velikosti a množství exponátů řadí na pozici největšího veletrhu hodinek ve střední a východní Evropě.

Z důvodů vládních opatření jednotlivých států kvůli pandemii Covid-19 byly v tomto roce zrušeny švýcarské stálice v oblasti výstavnictví, takže Salon Exceptional Watches bude o to exkluzivnější v tom, co mohou návštěvníci vidět a vystavovatelé naživo prezentovat. Zatímco celý koncept legendárního basilejského veletrhu šperků a hodinek BaselWorld byl zrušen úplně, konkurenční Salon International de la Haute Horlogerie se konal pouze virtuálně, a to pod novým názvem Watches & Wonders. A tak jedinou akcí, která proběhla, byla mnichovská Inhorgenta, ta však byla tradičně zaměřena hlavně na klenotnický segment a hodinařina zde byla pouze přidruženou exhibicí. „Pražský veletrh Salon Exceptional Watches, SEW, se sice bude konat letos teprve posedmé, přesto máme ambici obhájit pozici největšího veletrhu hodinek ve střední a východní Evropě. Jsme jednou z mála příležitostí, kde letos mohou být oficiálně představeny světové i české premiéry,“ uvedl Jan Pokorný, generální ředitel SEW.

Pozornost opět přiláká několik desítek hodinářských značek z řady zemí Evropy a samozřejmě nebudou chybět ani tuzemští producenti. Hodinářský veletrh také nabídne zcela novou značku Bohematic, která se veřejnosti představí vůbec poprvé. Svou expozici navíc obohatí o zcela nový chronograf Minor, jehož premiéra potěší i ty, kteří již znají existující model Graphic Sutnar.

Debutovat na českém trhu bude nezávislá inovativní značka Trilobe Watches z Francie, jejíž hravý prstencový systém indikace času osloví nejednoho nadšence jemné mechaniky. Stojí za ním slavný hodinář Jean-François Mojon se svým ateliérem Chronode, s nímž vyvíjel strojky pro takové ikony, jakými jsou značky Hermès, MB&F nebo třeba Czapek Genéve.

Do třetice lze prozradit účast privátní německé značky Tutima z pohraničního Glashütte, která bude v rámci veletrhu SEW vystavovat již potřetí. „Moc nás těší zájem ze strany českých sběratelů hodinek o naši manufakturní produkci, a to konkrétně o loňskou novinku Patria, postavenou na našem kalibru 617 s manuálním nátahem,“ prozrazuje ředitel výroby Alexander Philipp, který na výstavě bude hodinky opět osobně prezentovat. „Je zajímavé, jak velmi rychle se nám na trhu podařilo tuto linii etablovat. Na Žofíně se však budeme prezentovat i naší základní řadou pilotních hodinek, kterou jsme letos rozšířili o různá barevná vzezření,“ dodává.

Součástí nadcházejícího ročníku hodinářské výstavy SEW tradičně bude slavnostní večer s možností exkluzivních privátních prezentací koncovým zákazníkům. Celý večer je oslavou hodinářského řemesla za účasti osobností světové hodinařiny a majitelů značek. Stejně jako v předchozích ročnících bude SEW udělovat prestižní ocenění Watch of the Year – Hodinky roku. O vítězi rozhodují návštěvníci veletrhu. Cílem akce je nejen podpořit výrobce a prodejce, ale též formou besed, přednášek a prezentací zvýšit celkové povědomí o mechanických hodinkách a kráse řemesla mistrů hodinářů, kteří každým rokem ohromují perfektními produkty skrývajícími v sobě nezaměnitelný hodinářský um a vysokou řemeslnou dovednost.

Vstupenky jsou již v předprodeji prostřednictvím goout.net. Více informací o programu a prodeji vstupenek je k dispozici na www.sewpraha.cz.

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.