Sociální sítě
Nahoru

Hodinářství Carollinum už nabízí novou kolekci IWC

IWC Schaffhausen obohacuje kolekci Portugieser o zajímavé nové modely. Příznivci tradiční švýcarské manufaktury se můžou těšit na kompaktní automaty s ikonickým designem, legendární věčný kalendář v 42mm velikosti, námořní sportovní chronografy s elegantními proporcemi pouzdra a první hodinky od IWC vybavené indikací přílivu a odlivu. Řada je o to přitažlivější, že všechny novinky jsou osazeny manufakturním strojkem.

Pouze několik designů ve světě hodinářského umění se dá označit za skutečně nadčasové. Portugieser mezi ně patří. Společnost IWC vytvořila první model této linie na konci 30. let minulého století, pojmenována byla podle dvou portugalských obchodníků, kteří si hodinky objednali. Základem časomíry s označením reference 325 byl strojek z loveckých kapesních hodinek. Inspirací pro designově čistý, snadno čitelný číselník se staly palubní přístroje, které značka IWC vyráběla pro britské královské námořnictvo. Portugieser tak od počátku kombinoval vysokou přesnost chodu se snadnou čitelností času.

Čistý, funkční design této linie dnes vypadá stejně svěže a moderně, jako tomu bylo před 80 lety,“ říká Christoph Grainger-Herr, generální ředitel IWC Schaffhausen. Řada Portugieser tak ztělesňuje stejný princip moderní nadčasovosti, který definuje i značku IWC jako celek.

Všechny hodinky z nové kolekce jsou obdařeny „in-house“ strojkem vyráběným v manufaktuře IWC. Jedná se o automatické mechanismy z řady kalibrů 52000 a 82000, které v sobě skrývají speciální systém nátahu Pellaton s keramickými komponenty. V chronografech zajišťují přesnost měření času strojky z rodiny 89000 a 69000. Portugieser Chronograph (ref. 3716), jeden z nejpopulárnějších modelů IWC, je nově vybaven kalibrem IWC 69355 a pozorovat ho lze skrz průhledné safírové sklíčko na zadní straně pouzdra. Aktuálně je také možné zaregistrovat jakékoli hodinky během standardní dvouleté záruční doby do programu My IWC, který rozšiřuje mezinárodní záruku na osm let.

Model Portugieser Automatic 40 (ref. 3583) se vrací do kolekce s malou sekundovkou na pozici šest, v kompaktním pouzdře o průměru 40 mm. Nový automat pohání manufakturní kalibr 82200 s Pellatonovým systémem nátahu. Věčný kalendář Portugieser Perpetual Calendar 42 (ref. 3442) byl poprvé integrován do in-house rodiny kalibrů 82000 (konkrétně jde o strojek 82650), hodinky s průměrem pouzdra 42 mm jsou velmi přehledné, informacím kalendáře slouží tři subčíselníky.

Jako správné námořní sportovní hodinky kombinují Portugieser Yacht Club

nadčasový styl s robustností a vysokou voděodolností. Nové modely se 44mm pouzdrem mají profilovanou lunetu, jež vystupuje z plochého těla pouzdra, to časomíře dodává na zvláštní eleganci.

Hodinky Portugieser Yacht Club Moon & Tide (ref. 344001) jsou vůbec první od IWC, které představují nově vyvinutý ukazatel přílivu a odlivu. Ten je závislý na působení Měsíce v dané geografické oblasti Země. Proto je třeba hodinky nastavit v místě, kde se s mořským přílivem a odlivem setkáváme. Pak jsou schopny nám ukázat, kdy lze očekávat nízkou hladinu (low tide) a vysokou hladinu (high tide) mořské vody. Novinka je navíc obdařena ukazatelem měsíční fáze. Na obou hemisférách indikuje skočné dmutí (spring tides) a hluché dmutí (neap tides). Ke skočnému dmutí dochází, když je Měsíc v novu či úplňku, k hluchému, pokud je v polovině fáze dorůstání nebo ubývání. Funkce je zajímavá i tím, že během sta let zůstane přesnost ukazatele stále v rozmezí +/- 10 minut. Portugieser Yacht Club Chronograph (ref. 3907) byl letos uveden v ocelové verzi (s modrým či stříbřeným číselníkem) nebo v kombinaci červeného 18kt zlata s ocelí.Skutečnost, že manufaktura IWC náleží ke špičce v oblasti vysoké hodinařiny, podtrhuje dvojice limitovaných modelů. Hodinky Portugieser Tourbillon Rétrograde Chronograph (ref. IW394006) kombinují tourbillon s retrográdním zobrazením data a flyback chronografem. Limitovaná edice 50 kusů je vyrobená z platiny. Další platinová limitka Perpetual Calendar Tourbillon (ref. IW504505) je obdařena tourbillonem na pozici dvanáct, zároveň mu sekunduje věčný kalendář, jenž nepotřebuje žádnou korekci až do roku 2100. Zajímavé rovněž je, že ukazatel měsíční fáze není třeba přenastavovat po dobu neuvěřitelných 577 let. Rezerva chodu strojku je sedm dní.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.