Sociální sítě
Nahoru

Vína s nádechem francouzské ležérnosti: Pétanque

Renomé tuzemských vín roste nebývalým tempem, což je dáno nejenom aplikovanými technologiemi, ale také stále větším podílem opravdu teplých dní. Je jen s podivem, že právě na jižní Moravě lze objevit vinice rozprostírající se na vápenatém podloží, jež je svým složená identické s tím v jihozápadní Francii. Právě charakterem vín z apelace Médoc ve věhlasném Bordeaux je ovlivněna intenzita chuti a styl vín z Nového Vinařství. Jen ochutnejte…

Jak chutná víno z jedné z pěti nejlepších tratí v republice? Jeho osobitost vás nenechá na pochybách a zamilujete si jej už s prvním douškem. Své jméno, Petanque, si vypůjčilo ze slavné francouzské společenské hry, jež se řadí mezi ten druh sportů, u kterých lze v klidu degustovat vína a párovat je se sýry či uzeninami. Právě svým vlastním hřištěm disponuje i Nové Vinařství, a stalo se zvykem, že na něm důležití hosté odehrají po ochutnávkách vín malý turnaj. Stalo se tedy jakýmsi reprezentativním symbolem moderního vinařství, ze kterého přešlo na etiketu vín linie zaměřené na vyjádření elitního terroir, ze kterého pochází. Láhev vína Petanque tak osloví hlavě ty, kdo rádi hledají různé úrovně chutí a vůní.

Doslova na zelené louce se podařilo v roce 2005 vybudovat velmi moderní vinařství jménem Nové Vinařství, využívající principy zámořských ikon. Hospodaří na více jak 140 ha vinic v blízkosti Pálavských vrchů, což prozrazuje, že svou produkcí cílí výhradně na klientelu s vysokými nároky na design a kvalitu vína vyrobeného z výhradně moravských hroznů. Základem kvality vín je už práce s révou přímo ve vinici.

Kromě nejmodernější techniky a technologie si vinařství zakládá také na šikovnosti lidských rukou. Úroda je dělena do tří kvalitativních úrovní, a to na základní, přívlastkovou a selektivní, kterou je právě již zmíněný Petanque. V Mikulovské vinařské podoblasti využívá Nové Vinařství tratě ve třech obcích s výrazně rozdílným terroir. Zatímco Drnohoec nabízí půdu z jemného písku a spraše, jež má za následek silné aroma vína chutnající po exotickém ovoci, Kletnice svou vysokou nadmořskou výškou a vápencovým podloží nabízejí spíše mineralitu. Elitní tratí je však Nový Přerov, a to konkrétně vinice Langewarte.

Vinice Langewarte nabízí stejné půdní složení, jako již zmíněná francouzská oblast Médoc. Není však dostatečně proslavená, za což může skutečnost, že za minulého režimu zde byly hranice, a tedy i území, na kterém se nesmělo nic pěstovat. Půda odpočívala. Historicky se zde sice víno pěstovalo, ale vinná réva zmizela s koncem První republiky.

V současnosti, respektive od roku 2003, kdy se podařilo pozemky akvírovat společnosti Agro Měěřín, se zde začalo révě opět dařit. Vápencové valouny nahrnuté ledovcem z posledního období doby ledové tak garantují doslova ideální podmínky. V první řadě je zde spodní voda, takže oblast netrpí suchem, expozice trati je jihovýchodní až jižní, což garantuje dostatek slunečních paprsků a díky tomu, že je půda opravdu odpočatá dokáže zprostředkovat vskutku netradiční chutě. „To proč naše vína vyrábím taková jaká jsou, má několik opodstatnění. Chci každému dopřát kvalitní, dobré, čisté a harmonické víno v různých cenových kategoriích s odlišným zbytkovým cukrem a s jinou intenzitou chutě. Z toho důvodu vznikly 3 řady vín, ve kterých si každý najde víno, které jej osloví,“ prozrazuje ředitel a enolog vinařství Ing. Petr Ptáček.

Více z rubriky Gastro

  • Klepítkový večer v Pru58

    17.10.2023 od 18:15 se uskuteční jedinečná degustační večeře, kde hlavní slovo budou mít klepítka. Kdo by čekal klasický krabí večer je...

    Marek Zelený2.10.2023
  • Francouzské pekařství PAUL oslaví Mezinárodní den kávy netradiční specialitou

    Mezinárodní den kávy je oslavou lahodně hořkého nápoje, bez kterého si většina z nás nedokáže nebo spíš nechce svůj den ani...

    Marek Zelený1.10.2023
  • Červený hrnec plný dobrot

    Restaurace Babiččina zahrada je už od léta desetiletá. Krásný věk, to bezpochyby. Spokojení zákazníci se vracejí a noví přibývají. Neustále větší...

    Marek Zelený27.9.2023
  • Není káva jako káva. Vyznáte se ve výběru?

    Šálek kávy je neodmyslitelnou součástí každodenní rutiny milionu lidí na světě. Mezi její největší konzumenty patří Evropané, podle průzkumu vypije alespoň...

    Marek Zelený27.9.2023
  • Domácí pasta na terase

    Terasa U Prince disponuje jedním z 15. nejkrásnějších výhledů na celém světě. Pražský klenot na Staroměstském náměstí prolíná historii s novodobou...

    Marek Zelený26.9.2023
  • Věnečky Janeček: Podzim s vůní pražených oříšků

    Cukrářský boutique Věnečky Janeček v pražské Pštrossově ulici zůstává věrný svému zaměření na jeden konkrétní dezert, věneček. Ten nabízí v mini...

    Marek Zelený25.9.2023
  • Virtuální restaurace ožije během října

    Nový projekt známého restauratéra Yurije Kolesnika je tady. Dvacetiletá La Veranda, milovaná Babiččina zahrada a tapasové The Bistro vítá dalšího člena...

    Marek Zelený25.9.2023
  • Nové šampaňské Champagne H.Blin na českém trhu

    Bublinky, šumivá dokonalost ve sklence, která zpestří obyčejný den a podtrhne každou oslavu. Na český trh přichází nová značka Champagne H.Blin...

    Marek Zelený25.9.2023
  • Babí léto v Hliněné Baště

    Každé roční období přináší návštěvníkům průhonické restaurace Hliněná Bašta jinak chuťově zabarvené dobroty. Proto netřeba „smutnit“, že léto tak rychle uteklo,...

    Marek Zelený21.9.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.