Sociální sítě
Nahoru

Vína s nádechem francouzské ležérnosti: Pétanque

Renomé tuzemských vín roste nebývalým tempem, což je dáno nejenom aplikovanými technologiemi, ale také stále větším podílem opravdu teplých dní. Je jen s podivem, že právě na jižní Moravě lze objevit vinice rozprostírající se na vápenatém podloží, jež je svým složená identické s tím v jihozápadní Francii. Právě charakterem vín z apelace Médoc ve věhlasném Bordeaux je ovlivněna intenzita chuti a styl vín z Nového Vinařství. Jen ochutnejte…

Jak chutná víno z jedné z pěti nejlepších tratí v republice? Jeho osobitost vás nenechá na pochybách a zamilujete si jej už s prvním douškem. Své jméno, Petanque, si vypůjčilo ze slavné francouzské společenské hry, jež se řadí mezi ten druh sportů, u kterých lze v klidu degustovat vína a párovat je se sýry či uzeninami. Právě svým vlastním hřištěm disponuje i Nové Vinařství, a stalo se zvykem, že na něm důležití hosté odehrají po ochutnávkách vín malý turnaj. Stalo se tedy jakýmsi reprezentativním symbolem moderního vinařství, ze kterého přešlo na etiketu vín linie zaměřené na vyjádření elitního terroir, ze kterého pochází. Láhev vína Petanque tak osloví hlavě ty, kdo rádi hledají různé úrovně chutí a vůní.

Doslova na zelené louce se podařilo v roce 2005 vybudovat velmi moderní vinařství jménem Nové Vinařství, využívající principy zámořských ikon. Hospodaří na více jak 140 ha vinic v blízkosti Pálavských vrchů, což prozrazuje, že svou produkcí cílí výhradně na klientelu s vysokými nároky na design a kvalitu vína vyrobeného z výhradně moravských hroznů. Základem kvality vín je už práce s révou přímo ve vinici.

Kromě nejmodernější techniky a technologie si vinařství zakládá také na šikovnosti lidských rukou. Úroda je dělena do tří kvalitativních úrovní, a to na základní, přívlastkovou a selektivní, kterou je právě již zmíněný Petanque. V Mikulovské vinařské podoblasti využívá Nové Vinařství tratě ve třech obcích s výrazně rozdílným terroir. Zatímco Drnohoec nabízí půdu z jemného písku a spraše, jež má za následek silné aroma vína chutnající po exotickém ovoci, Kletnice svou vysokou nadmořskou výškou a vápencovým podloží nabízejí spíše mineralitu. Elitní tratí je však Nový Přerov, a to konkrétně vinice Langewarte.

Vinice Langewarte nabízí stejné půdní složení, jako již zmíněná francouzská oblast Médoc. Není však dostatečně proslavená, za což může skutečnost, že za minulého režimu zde byly hranice, a tedy i území, na kterém se nesmělo nic pěstovat. Půda odpočívala. Historicky se zde sice víno pěstovalo, ale vinná réva zmizela s koncem První republiky.

V současnosti, respektive od roku 2003, kdy se podařilo pozemky akvírovat společnosti Agro Měěřín, se zde začalo révě opět dařit. Vápencové valouny nahrnuté ledovcem z posledního období doby ledové tak garantují doslova ideální podmínky. V první řadě je zde spodní voda, takže oblast netrpí suchem, expozice trati je jihovýchodní až jižní, což garantuje dostatek slunečních paprsků a díky tomu, že je půda opravdu odpočatá dokáže zprostředkovat vskutku netradiční chutě. „To proč naše vína vyrábím taková jaká jsou, má několik opodstatnění. Chci každému dopřát kvalitní, dobré, čisté a harmonické víno v různých cenových kategoriích s odlišným zbytkovým cukrem a s jinou intenzitou chutě. Z toho důvodu vznikly 3 řady vín, ve kterých si každý najde víno, které jej osloví,“ prozrazuje ředitel a enolog vinařství Ing. Petr Ptáček.

Více z rubriky Gastro

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Prožijte Velikonoce v džungli města

    Pokud toužíte po nezapomenutelném zážitku o Velikonocích, nabízí se pro vás perfektní plán. Přijďte se připojit na speciální Velikonoční Jungle Brunch,...

    Marek Zelený22.3.2024
  • Hotel The Mozart Prague chystá velikonoční brunch

    Hotel The Mozart Prague připravil ideální příležitost, jak oslavit příchod jara s blízkými, a to speciální nedělní velikonoční brunch. Tento jedinečný...

    Jan Pešek20.3.2024
  • Světový den vody 2024

    Světový den vody každoročně připadá na 22. března a tento rok je hlavním mottem “Voda pro mír”. Světový den vody se...

    Marek Zelený19.3.2024
  • The Artisan servíruje jarní menu plné svěžesti

    Pražská restaurace The Artisan vítá příchod jara s novým velikonočním menu. Svěží chutě přináší vybrané speciality inspirované Velikonocemi jak v týdenní...

    Marek Zelený19.3.2024
  • Velikonoce s Baronem

    Velikonoce klepou na dveře, a jak lépe je strávit než v přítomnosti prvotřídních českých ovocných specialit a pálenek Baron Hildprandt. Nenechte...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Barmani z Baru, který neexistuje přijíždí do Prahy

    V úterý 19. března se za smíchovský bar Back Doors postaví dvojice Rudolf Forman a Tomáš Křemenák z Baru, který neexistuje....

    Jan Pešek12.3.2024
  • V nově otevřeném Gabby’s baru se hraje

    Nově otevřený Gabby’s Irish Pub ve Vladislavově ulici se těší neuvěřitelnému zájmu. Od středy do neděle se zde přesně v 18hodin...

    Marek Zelený12.3.2024
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.