Sociální sítě
Nahoru

Monumentální dílo Alfonse Muchy v unikátní knižní podobě

Osmnáct let práce, dvacet pláten, stovky postav – Muchova Slovanská epopej představuje imponující monumentální cyklus, jež v moderním umění nemá obdoby. Toto výjimečné dílo je nyní možné obdivovat nejen v galerii, ale také v dokonale věrné digitální podobě na stránkách dvanáctikilové knihy epopej. Patronkou nejdražší česky vydané knihy je Jarmila Mucha Plocková, vnučka Alfonse Muchy, která speciálně pro tuto publikaci navrhla jeden z artefaktů – šperk z pozlaceného stříbra.

Velkoformátová kniha o rozměru 62 x 42 cm má 336 stran a vznikla pod rukama špičkových českých řemeslníků, umělců a historiků, výhradně v českých řemeslných dílnách. 80 % jejího obsahu tvoří digitální fotografie pláten, 20 % je věnováno textům. Kniha váží 12 kilogramů a je vázána ručně. Fotograf a autor knihy Jan William Drnek použil speciální techniky tisku a fotografování, díky nimž je možné si plátna v knize prohlížet v kvalitě 1 : 1. Speciální typ rastrování a použití nejmodernějších technologií zachovává na fotografiích každý detail tahů štětcem, strukturu i barevnost originálních pláten. Díky vysoce kvalitní lupě, která je zakomponována v pouzdře knihy, je možné detaily Muchových pláten obdivovat v jejich skutečné velikosti a velkoleposti, stejně jako originály ve výstavní síni.

Kniha s významnou historickou, kulturní a uměleckou hodnotou vychází v limitovaném nákladu 200 kusů – 100 českých a 100 anglických výtisků. Každý výtisk se tiskne na zakázku a stává se tak uměleckým originálem opatřený pořadovým číslem dle výběru zákazníka. Cena knihy je 280 000 Kč a vydává ji nakladatelská skupina Albatros Media s tradicí sahající až do roku 1949.

Součástí knihy jsou unikátní artefakty, které dodávají celé publikaci jedinečný charakter a další symbolický přesah. Výtvarnice a patronka projektu Jarmila Mucha Plocková navrhla pro publikaci pozlacenou brož ze stříbra, do jejíhož středu umístila symbolicky sluneční kámen jantar.

Při prohlížení Muchových pláten na stránkách knihy se můžete dotknout doby, dění i emocí prostřednictvím tří kamenů, které jsou jako „pamětníci slovanské historie“ tematicky spojeny s místy vyobrazenými na plátnech Slovanské epopeje.

Nedílnou součástí díla je certifikát pravosti, který je zpracován na ručně vyrobeném konopném papíru s drobnými pilinami z památné lípy v Chlístově staré až 750 let, pod kterou podle legendy v roce 1414 kázal sám mistr Jan Hus.

Více z rubriky Umění

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.