Sociální sítě
Nahoru

Pera Montblanc jako vzácné talismany inspirované mýty a legendami

Montblanc přivítá čínský Nový rok výroční limitovanou edicí plnících per, která má přinést štěstí v nadcházejícím roce.

To nejpreciznější řemeslné zpracování, mistrovská díla kolekce Signs & Symbols – Znaky a Symboly – vypráví příběhy znamení, pocházejících ze světa mýtů a legend, které si dodnes zachovaly svůj originální význam nejen ve východní kultuře. Od roku 2015 jsou v této výroční kolekci pravidelně představována pera, která je možné jako vzácné talismany věnovat svým nejbližším nebo jimi rozšířit svou sbírku. Kolekce Signs & Symbols od značky Montblanc je tvořena dvěma liniemi: “The Legend of Zodiacs” (Legenda zvěrokruhu) je inspirovaná znamením zvěrokruhu pro nadcházející rok a “A Journey among Dragons” (Cesta mezi draky) je linií vzdávající hold vznešené síle mytických stvoření. Ukázka zručnosti a mistrovství jemných rytin na mincovním stříbře, jednotlivé kolekce se každý rok navzájem liší ve svém designu, použitých materiálech a významu, aby uctily pradávné symboly, které je inspirovaly.

Nový rok, nový zvěrokruh: Limitovaná edice Ox 512

Podle legendy čínského zvěrokruhu uspořádal Nefritový císař závod pro všechna zvířata ve svém království a slíbil dvanácti nejrychlejším, kteří nejdříve překročí řeku, že budou jmenováni ve zvěrokruhu. Každé z těchto zvířecích znamení přináší nejen náznak příležitostí pro další rok, ale také charakterizuje osobnostní rysy a povahové vlastnosti znamení, které se podle legendy přenášejí na lidi narozené v daném roce.

V roce 2021 edice Montblanc Legend of Zodiacs oslavuje rok buvola. Buvol je druhým zvířetem v čínském zvěrokruhu a je definován svou silou, odhodláním, spolehlivostí a čestností. Lidé narození v roce buvola jsou vnímáni jako houževnatí a upřímní, se smyslem pro detail a příkladnou pracovní etikou. Víčko pera The Ox Limited Edition 512 je vyrobeno z mincovního stříbra Ag925 s ruční rytinou vyobrazující buvola spolu s kukuřičnými klasy, jako vyjádření sklizně a štědré odměny za jeho tvrdou práci, a obláčky přinášející štěstí. Pro zdůraznění talismanové povahy je tělo pera pokovené zlatem v odstínu champagne a je zdobeno delikátními rytými ornamenty ve tvaru obláčků a zlatého ingotu sycee, které jsou čínským symbolem štěstí. Vrchní část těla pera je osazena akvamarínem, měsíčním kamenem znamení buvola. Současný rok buvola, 2021, je vyryt na kroužku víčka spolu s posledními 6 lety, které spadaly pod toto znamení: roky 2009, 1997, 1985, 1973, 1961 a 1949. Hrot pera v odstínu champagne je ručně vyroben ze zlata Au750 a je zdoben jemnou rytinou buvola. Emblém značky Montblanc korunující vršek plnícího pera je vyroben ze vzácné perleti. Na znamení dodatečného štěstí pro nadcházející rok je číslo této limitované edice buvola oslavou šťastné osmičky – 512 je výsledným součinem 8x8x8.

Inspirován měsíčním kamenem znamení buvola, Montblanc vytvořil speciální modrý inkoust pro štěstí ve skleněném kalamáři. Zážitek ze psaní s edicí Legend of Zodiacs je umocněn vkusným, ručně vyrobeným zápisníkem ze zlaté kůže Saffiano s buvolem vyobrazeným na obálce. Sada manžetových knoflíčků z mincovního stříbra Ag925 též ve tvaru buvola je stylovým talismanem k běžnému nošení či formální příležitosti.

Cesta mezi draky: Limitovaná edice White Dragon

Ze všech mytických stvoření, které se objevují ve východoasijských kulturách, je drak jedním z nejstarších a nejdůležitějších. Se svými mocnými schopnostmi má drak ve východní Asii nadále hluboký kulturní význam a vliv na každodenní události. Bílý drak) je dodnes uctívaný jako drak ducha a čistoty a často zobrazovaný ve východoasijském umění a tamní architektuře. Bílý drak je vodním stvořením, které ale namísto temných vod dává přednost vodě se dnem pokrytým pískem nebo oblázky, zvláště bublajícím potokům a mlhavým vodopádům. Vlastnosti spojované s bílým drakem pramení z horských říček. Jejich šplouchání v něm probouzí aktivního ducha a moudrost, ale také sklon k nevázanosti a vtipkování. Protože se voda vždy rovnoměrně rozprostře a najde rovnováhu, bývají bílí draci také symbolem spravedlnosti.

V limitované edici White Dragon Limited Edition 88 nese víčko pera z mincovního stříbra Ag925 ruční gravírování, které je uměleckým ztvárněním draka s očima osazenýma žlutými safíry. Motiv draka pokračuje přes tělo pera s rytinou pod bílo-modrým lakem posetým diamanty, které peru dodávají éterický dojem hvězdné oblohy. Na hrotu, vyrobeném z masivního zlata Au750, je umístěna jemná rytina „shou“, symbol radosti a dlouhověkosti, protože jak se říká, drakův šestý syn, Bi Xi, rád nosí těžké věci. Víčko pera je osazeno perleťovým symbolem značky Montblanc vykládaným v černém onyxu a překrytým safírovým sklem. Špička těla je ozdobena diamantem. Omezení edice na 88 kusů odkazuje na štěstí, které číslo 8 přináší.

Vyrobena v řemeslném ateliéru Montblanc Artisan Atelier, limitovaná edice White Dragon Limited Edition 8 v počtu pouhých osmi kusů je vzácným talismanem s víčkem z bílého zlata Au750 a tělem zdobeným tradičním vyobrazením bílého draka plně vykládaného modrými safíry v odstínech od světlé po tmavě modrou, a pozlacenou hlavou s očima ze žlutých safírů symbolizujících štěstí. Páteř, hlava a drápy draka jsou pozlaceny v champagne odstínu, zatímco jeho břicho je vyrobeno z bílého nefritu. Bílá barva víčka a těla evokují barvu nebeských obláčků, kterými drak letí. Ručně vyrobený zlatý hrot z masivního zlata Au750 zdobí safíry a rytina „shou“. Úchop pera je zdoben gravírováním dračí hlavy a na špičce těla je usazen diamant. Pero je doplněno o zlaté doplňky v barvě champagne, které odkazují ke zlatým drakům známým pro výjimečné vlastnosti jako bohatství, moudrost a laskavost. Vrchol víčka tohoto mistrovského díla zdobí diamantový emblém Montblanc.

Více z rubriky Klenoty

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.