Sociální sítě
Nahoru

Znovuotevřená restaurace Čestr

Jalovice a volci z českého strakatého skotu, grilování na dřevěném uhlí, dlouhé pečení v „sauně“ a současná česká kuchyně v podání nové generace kuchařů – to je obnovená restaurace Čestr v nové budově Státní opery.

Pavel Brichzin, Ondřej Jež a celý tým navázali na původní menu a obohatili ho o spoustu dalších nápadů. Otevřenou kuchyni doplnila sauna na pomalé pečení mas. „Přáli jsme si péct velké kusy masa a postavit velkou udírnu. Napadlo mi simulovat prostředí teplé udírny, ale bez kouře. Tak jsem zkusil pověsit a upéct celou kýtu v sauně. A bylo to skvělé,“ popisuje genezi nápadu zakladatel Ambiente Tomáš Karpíšek.

V Amase se pak sestavila sauna a tři měsíce se v ní zkoušelo péct maso ve větších kusech. Poté se přesunula do interiéru restaurace, vedle prosklené bourárny, kde řezníci zpracovávají vyzrálé a stařené maso přímo před zraky návštěvníků.

Právě maso – zejména z jalovic, volků a černostrakatých vepřů z české produkce – zůstává specialitou restaurace. Řezníci z něj připravují kusy na pečení, které se obalují do vepřové bránice, a steaky z různých partií čestru. Kuřata, kachny, ryby a šneky restaurace odebírá od místních farmářů.

Kuchyni má na starost šéfkuchař Pavel Brichzin. Pracoval jako sous-chef v Čestru a Kantýně, jeho zástupce Ondra Jež získával zkušenosti v Čestru, Kantýně a michelinském podniku La Degustation Bohême Bourgeoise. Nabízejí jídla, která hosté Čestru už znají, ale v nové podobě. Manažersky podnik řídí Vojtěch Malý a Igor Bejtic, kteří přišli ze sesterské Kantýny.

Za architektonickým ztvárněním restaurace stojí Václav Červenka. Původní Čestr je jeho dílo, do nového přibylo několik prvků – nejvýraznější je odkrytý strop s lustry ve tvaru kravských hlav a okenní žaluzie z opálených prken. Modré logo a grafika jsou dílem Studia Najbrt.

Více z rubriky Gastro

  • Osvěžení šetrnější k přírodě

    Nápoj Coca-Cola se v Česku i na Slovensku dodnes spojuje s nezaměnitelnou chutí a radostí v každém doušku. V průzkumu agentur...

    Marek Zelený23.5.2021
  • Výjimečné spojení rumu s bylinkami a citrusy

    Havana Club Verde, novinka světoznámého výrobce rumu, kombinuje vůbec poprvé legendární kubánské tradice výroby rumu s metodami užívanými při výrobě ginů....

    Marek Zelený18.5.2021
  • Nové a la carte menu v Alcronu

    Je libo navštívit bar či restauraci? Tuhle otázku si již nemusíte pokládat, pokud se rozhodnete ochutnat něco ze specialit hotelu Alcron....

    Jan Pešek12.5.2021
  • Ledové osvěžení

    S tím, jak teploty šplhají nahoru, máme čím dál větší chuť na pořádné osvěžení. A top drinkem do horkých dní jsou...

    Marek Zelený11.5.2021
  • J&J Lagarto vítá hosty novým menu

    Restaurace J&J Lagarto vítá hosty novým menu, kterým odstartujeme letní sezónu, ať na zahrádce, v restauraci samotné, tak i s sebou....

    Marek Zelený6.5.2021
  • Letní menu v Pelikánovi

    Menu se bude v restauraci Pelikán měnit čtyřikrát do roka dle ročních období. Samozřejmě vždy v závislosti na dovezených čerstvých surovinách....

    Jan Pešek29.4.2021
  • Umělec Refik Anadol se spojil s Hennessy

    Hennessy odhaluje své savoir faire v nečekané podobě. Uznávaný umělec a výzkumník Refik Anadol byl přizván k pozorování degustační komise při...

    Jan Pešek27.4.2021
  • Nechte se okouzlit bohatou chutí Kolumbie

    Zpestřete si tradiční pálení čarodějnic netradičním kolumbijským rumem La Hechicera, který nabourá váš zažitý stereotyp a svou podmanivou chutí omámí všechny...

    Marek Zelený25.4.2021
  • Doušek léta s Chandon Garden Spritz

    Svěží a autentický Chandon Garden Spritz přidává nový rozměr letním „spritz“ zážitkům. Stylový aperitiv, který je kombinací šumivého vína Chandon z...

    Jan Pešek21.4.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.