Sociální sítě
Nahoru

Správná strava – základ pro vašeho psího miláčka!

Rozhodně jste už slyšeli o tom, že dobrá výživa a strava vašeho psa jsou základními stavebními kameny a energetickými složkami, které mu umožňují růst, rozvíjet se, budovat jeho potenciál a zůstat aktivní po celý život. Dobrou stravou je možné předejít u vašeho mazlíčka mnohým onemocněním a také mu jednoduše pomoci cítit se lépe.

Existuje nejlepší způsob stravování pro vašeho psa?

Existuje mnoho způsobů, jak krmit vašeho psa, a stovky různých diet, z nichž si můžete vybrat. Obecně vzato, lidé mají tendenci používat suché krmivo (granule) a konzervované krmivo pro psy z důvodu jejich snadné dostupnosti, ceně a pohodlí. Pro ty z vás, kteří ale sledují složení a dbají na to, aby váš pes dostával pouze prvotřídní stravu, je určitě dobré vědět, že existují i alternativy klasických granulí a konzerv, často speciálně upravované pro specifické potřeby psů.

Nejlepší strava pro dospělého psa

Každý pes je jedinečný, a proto neexistuje žádná univerzální dieta nebo způsob krmení, který by fungoval pro všechny psy. Základem je vždy vybrat krmivo pro dospělého psa, které je speciálně vyvážené tak, aby splňovalo kalorické a výživové požadavky nezbytné pro zdraví a celkovou pohodu vašeho miláčka a zároveň bylo hypoalergenní. V dospělosti psa je také důležité ujistit se, že máte přehled o správné velikosti porcí bez ohledu na to, zda používáte časované nebo volné metody krmení

Metody krmení

Časované krmení: Časované krmení zahrnuje zpřístupnění části krmiva vašemu psovi po určitou dobu. Například jídlo můžete umístit do misky vašeho psa na 30 minut. Pokud po uplynutí této doby jídlo nespotřebuje, jednoduše ho odeberete. Toto je běžný způsob krmení typů plemen, která nemají tendenci se přejídat.

Krmení jednotlivých jídel: Tato metoda zahrnuje krmení určitým množstvím stravy dvakrát denně. Většina psů se bohužel přejídá, pokud jim je povoleno časované krmení nebo krmení podle vlastní volby. Z tohoto důvodu se nejčastěji doporučuje krmení jednotlivých jídel.

Krmení podle vlastního volby: Krmení podle vlastního volby umožňuje, aby měl přístup ke krmivu kdykoli bude chtít. Tato metoda je zřídkakdy dobrá volba, protože většina psů má tendenci se přejídat, což může vést k nadváze.

Jaké tuky by měla zahrnovat strava vašeho psa?

Kvalitní a vyvážená strava vašeho mazlíčka samozřejmě musí obsahovat také prospěšné tuky. Tuky pomáhají udržovat zdravou pokožku, srst, oči a kognitivní funkce a poskytují cenné zásoby energie. Spolu s bílkovinami přispívají tuky k chutnosti stravy pro pejsky a navíc pomáhají vstřebávat vitamíny rozpustné v tucích: vitamíny A, D, E a K.

Součástí zdravé stravy vašeho psa by rozhodně měly být  esenciální mastné kyseliny (EFA), které tvoří důležitou součást každé buňky, především pak omega 6 mastné kyseliny; Omega 3 mastné kyseliny a kyselina arachidonová.

Je důležité zvolit vysoce kvalitní krmivo pro psy, které poskytuje zdravé tuky a vitamíny rozpustné v tucích. Pokud si chcete být 100 % jistí tím, co je dobré pro vašeho pejska, je vždy dobré poradit se s vaším veterinářem.

Je dobré dávat vašemu psovi jídlo od stolu?

Naprostá většina majitelů prostě neodolá pohledům svého pejska a ráda mu dá nějakou tu drobnost od stolu, například během oběda, či večeře. V tomto případě je nutné vás varovat a upozornit na to, že většina lidské stravy není vhodná a často ani nemusí být pro psy stravitelná. Mnoho psů má také nesnášenlivost a alergie na určité potraviny.

Pokud tedy chcete vašemu psovi čas od času dopřát a něco z vašeho talíře mu dát, mělo by se jednat o nekořeněné, vařené maso, či zeleninu. Takovéto položky můžete také přidávat do jídelníčku vašeho psa pravidelně, pro ozvláštnění a zpestření jeho stravy.

Dbejte na stravu svého psa, má to smysl!

Pokud chcete aby vás pes byl šťastný a spokojený, určitě stojí za to, věnovat pozornost tomu, čím ho krmíte. Nastudujte si jednotlivé metody krmení, abyste zabránili nechtěnému přejídání a zaměřte se na to, co váš pes bez problémů stráví. Konzultujte s vaším veterinářem, jaká forma stravy je pro vašeho psa nejlepší, ale vždy platí jednoduché pravidlo – dbejte na kvalitu surovin a vyváženost stravy.

 

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Mazlíčci

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.