Sociální sítě
Nahoru

Nejslavnější diamant planety je modrý. Jeden takový se právě prodal v ALO diamonds.

Žijeme v době, kdy přehodnocujeme priority a zamýšlíme se více nejen nad financemi, ale i nad tím, co jsou trvalé hodnoty. V pražském ateliéru ALO diamonds zákazník zaplatil za modrý diamantový skvost nižší jednotky milionů korun. Někdo bude mít nezapomenutelný svátek a kupec investice nebude litovat, protože modré diamanty jsou mezi těmi barevnými opravdu vzácné. V celosvětové produkci je dokonce jen 0,02 procenta diamantů modrých a jejich investiční potenciál je nepopiratelný.

Modrý diamant vážil jeden karát a jeho hodnotu potvrzuje mezinárodní certifikát GIA. „Jsme už více než dvě dekády specialisty na investiční šperky a prodej tohoto mistrovského šperku je vždy mimořádná událost. Pro představu, nalezení vzácného drahokamu a jeho zpracování trvá několik let,“ doplňuje klenotník Alojz Ryšavý.

Ilustrační obrázek prstenu s diamanty

Modré jsou unikátní

Podle výzkumné nadace Fancy Color Reasearch Foundation vykázal uznávaný index Fancy Color Diamond v poslední dekádě, v letech 2010 až 2019, stabilní růst trhových cen barevných diamantů o 77 procent. Za stejné období rostli i ceny modrých diamantů, a to dokonce o 81 procent. Pokud by vás zajímal i přesný odstín modré barvy, který šel v minulém roce nejvýše s cenou, tak je to Faincy Vivid Blue – zářivá modrá, co podněcuje fantazii.

Ilustrační snímek

Renomovaný americký gemologický institut GIA vyhlásil za nejznámější diamant na světě právě ten modrý s názvem Hope Diamond. Legenda hovořila, že kletbu, která na něj byla uvalena, zruší jen jeho nezištné darování. A tak v roce 1958 dorazil tento diamant poštou do Smithsonova muzea přírodní historie ve Washingtonu. Váží 45,52 karátu a jeho cena je odhadovaná na 250 milionů eur.

Hodnota je nekonečná

S barevnými diamanty se po nalezení zachází velmi opatrně. Zvažuje se prodej neopracovaného drahokamu, nejkrásnější brus, výběr šperku podle velikost a osazení. Modré diamanty v kreativním ateliéru ALO diamonds jsou často doplněné bílými diamanty, díky kterým ještě víc vynikne barva a jas barevného diamantu. Tato krásná kombinace diamantů je jakoby poznávací značkou těchto pražských klenotníků. „Modré diamanty, společně s růžovými a červenými, tvoří nepřekonatelnou trojici barevných diamantů, které jsou nejžádanější. A co je ještě důležitější, jsou skvělou investiční příležitostí v dobách nejistot,“ dodává na závěr Alojz Ryšavý.

Sběratelské kousky

Výjimečnost modrých diamantů potvrzují i jejich ceny z aukčních síní. Do novodobé historie se určitě zapsala dražba v aukční síni v Ženevě v roce 2016. Drahokam s názvem Oppenheimer Blue, vybroušený do tvaru emerald a vážící 14,62 karátu, byl vydražený za více než 51 milionů eur. Rozruch v aukční síni v Hongkongu způsobil v červenci tohoto roku modrý diamant vážící 12,11 karátu. Dražba byla podle odborníků dlouhá, dokonce přímo „vyčerpávající“ a vysoce překonala odhadovanou cenu. Diamant vybroušený do tvaru markýza se vydražil za více než 13 milionů eur.

Celosvětová produkce modrých diamantů je odkázána jenom na několik málo dolů na světě. Africký důl Cullinan nedaleko Pretorie, který patří těžební diamantové společnosti Petra Diamonds, se právě v září po roce čekání pochválil výjimečným objevem. V průběhu týdne vytěžili pět extrémně vzácných modrých diamantů, přičemž ten největší vážil 25,75 karátů v neopracovaném stavu.

Více z rubriky Drahé Kameny

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.