Sociální sítě
Nahoru

Nový Prim Spartak: Inspirace hodinářskou historií

Když se na podzim roku 1949 v Novém Městě nad Metují otevřel závod pověřený vývojem a později výrobou náramkových hodinek, byly tím položeny základy tradice, která je živá dodnes.

U zrodu legendární značky, jejíž jméno se stalo synonymem náramkových hodinek, stálo 15 pracovníků, vybavených obráběcími stroji z Meziměstí u Broumova, kde za války sloužily k výrobě časových zapalovačů pro armádu. Než se však na hodinkách objevilo známé označení PRIM, vznikl vůbec první model československých hodinek s názvem SPARTAK.

Psal se rok 1954 a světlo světa spatřily náramkové hodinky, za jejichž vývojem se skrývalo pět let usilovné práce, pokusů, zkoušek a výroby součástek, které vznikaly často doslova na koleně.

Zkušeností bylo málo, o to více nadšení a odhodlání. Výsledkem byl model, jehož design i dnes inspiruje. Proto se společnost ELTON hodinářská, která je jediným pokračovatelem novoměstské hodinářské tradice, rozhodla obohatit modelovou řadu SPARTAK novinkou, která kombinuje nadčasový vzhled původního modelu s moderními technologiemi a nejkvalitnějšími materiály odpovídajícími požadavkům současných zákazníků.

Hodinky PRIM SPARTAK 39/103 jsou dokonalou ukázkou poctivého hodinářského řemesla, které se obejde bez nadbytečné zdobnosti a dekorativních prvků bez hlubšího významu.

Pouzdro nového modelu respektuje původní proporce, velikostně je však přizpůsobeno soudobým trendům. Použití manufakturního strojku PRIM kalibr 103 s ručním nátahem umožnilo zachovat lehkost a eleganci pouzdra.

Díky tomu je model vhodný nejen pro pány, ale také po ženy, kterým je blízký aktuální unisexový styl hodinek. Číselník dostal modernější tvář díky hůlkovým ručkám a zvětšenému subdialu (subčíselníku), jehož minimalistická forma koresponduje s celkovým pojetím hodinek, stejně jako absence datumového okénka.

Korunku zdobí piktogram Novoměstských oblouků, který značí, že model PRIM SPARTAK 39/103 byl vyroben v manufaktuře společnosti ELTON hodinářská.

Novoměstští hodináři připravili čtyři základní barevné varianty, ze kterých si každý zákazník může vybrat dle svých osobních preferencí a vkusu. Klasický bílý číselník má ručky buď modřené, nebo černé, které doplňuje červená vteřinovka.

Lehce extravagantní je tmavě modrá varianta se zlatými a světle modrými indexy. Velmi elegantně pak působí netradiční hnědý číselník s kontrastními světlými indexy – tato barva je v novodobé historii hodinek PRIM použita na číselník vůbec poprvé. Pokud vám nevyhovuje sestava číselníku a ruček zvolená výrobcem, můžete popustit uzdu fantazii a navrhnout si vlastní kombinaci na míru, podle svého stylu.

Řemínek, navržený a vyrobený Brašnářstvím Tlustý speciálně pro hodinky PRIM SPARTAK 39/103, je vždy citlivě doladěný k barevné variantě číselníku.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.