Sociální sítě
Nahoru

Ovocné pálenky k Velikonocům neodmyslitelně patří

Ovocné pálenky jsou s Velikonocemi neodmyslitelně spjaty. Jsou perfektním digestivem po svátečním hodování i vítanou výslužkou pro velké koledníky. Zástupům koledníků ani letošní rok nepřeje, ostatní příjemné velikonoční tradice si však nenechte ujít. Ať už o Velikonocích připravujete ty nejlepší jarní pochoutky podle rodinných tradic nebo se necháváte inspirovat novými recepty, je vždy společným cílem dopřát si to nejlepší. Tím samým se řiďte i při výběru pálenky.

Ovocné pálenky patří mezi nejstarší druh destilátů a jejich tradice není zakořeněna pouze u nás. Ovocný tekutý poklad je typický pro mnoho koutů Evropy. Švýcarsko, které je proslulé kvalitou svých řemesel, je domovem prvotřídních ovocných destilátů Fassbind už od roku 1846. Již tehdy rodina Fassbindů ctila několik zásad pro výrobu svých destilátů a tyto zásady zůstaly nezměněné dodnes. Tou hlavní je důkladný výběr ovoce, který jednoznačně definuje nezaměnitelnou kvalitu destilátů Fassbind.

Veškeré ovoce použité na výrobu pálenek Fassbind pochází od vybraných švýcarských pěstitelů, kteří palírnu od července do září zásobují třešněmi, švestkami, kdoulemi či slívami, meruňkami, jablky a hruškami, ale i malinami. Společným jmenovatelem všech plodů je vysoká kvalita. Dodané ovoce prochází pečlivou ruční kontrolou a prohlídkou. K dalšímu zpracování jsou určeny pouze dostatečně zralé plody, zbavené stonků a listů. Jejich ponechání by totiž mělo nepříznivý vliv na destilát. Po důkladném výběru putuje ovoce do sudů, kde probíhá jeho kvašení. Za 6-8 týdnů čeká zkvašený ovocný rmut do dokonalosti vyladěný proces destilace.

V nabídce palírny Fassbind je mnoho druhů ovocných destilátů, věhlasná je ale zejména řada stařených pálenek Vieilles Barriques. Tyto pálenky, jak jejich název napovídá, po destilaci následně zrají 12-18 měsíců v dubových sudech. Doba zrání závisí na koncentraci původního destilátu a na rozhodnutí zkušených místních lihovarníků.

Po dokončení zrání je pálenka dále zušlechtěna přírodními výtažky ze sušeného ovoce, které jí dodají jedinečnou sladkost a jemnost. Vždy je přitom použit stejný druh ovoce jako ten, z nějž je připravena i sama pálenka.

Řada stařených pálenek Fassbind zahrnuje šest ovocných variací – třešeň, meruňku, švestku, jablko, malinu a hrušku Williams, která co do obliby mezi konzumenty jednoznačně vítězí. Vieille Poire také získala řadu prestižních ocenění. Vedle stařené hrušky mezi ostatními vyčnívá i stařená malina – Fassbind Vieille Framboise.

Zralé maliny z regionu Walis jsou pečlivě zpracovávány podle tradičního rodinného receptu. Pálenka má příjemnou ovocnou chuť připomínající malinový džem, který podtrhuje jemný a intenzivní závěr. I čtyři další varianty stařených pálenek Fassbind mají však právem nadšené zástupy fanoušků. Každý si může zvolit svou oblíbenou, všechny jsou zároveň charakterizovány harmonickou a vytříbenou chutí. Vášeň pro potěšení z vysoké řemeslné zručnosti společně s uměním destilace je proměňují ve výjimečný zážitek.

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.