Sociální sítě
Nahoru

Bezpečné heslo: základ bezpečného pohybu na síti

Při pohybu na internetu potřebuje člověk mnohdy až desítky hesel. První chybou je používat na všech webových stránkách stejné heslo – hackerovi by stačilo jej prolomit – a vy byste následně ztratili vše. Kdepak. Heslo si tvořte pokaždé jiné. Jak si vytvořit silné heslo, které programy k tomu využít nebo jaké použít techniky? Veškeré informace týkající se vytvoření silných neprolomitelných hesel naleznete níže.

Generátor hesel

Nejjednodušší cesta, jak vytvořit bezpečné heslo, je jednoduchá: pomocí speciálního programu, který se jmenuje Password generator (Generátor hesel), třeba od společnosti Eset, za vás heslo jednoduše vytvoří. Většinou se jedná o zcela náhodnou řadu čísel, znaků a písmen. Ptáte se, zda je tato aplikace bezpečná? Naprosto. Pokud si ji pořídíte od spolehlivé značky a nestáhnete si ji na zcela náhodném webu, není se čeho bát.

Nejslabší hesla

Někdo si hesla rád tvoří sám a používá při nich nejrůznější šifry a přesmyčky. To je naprosto v pořádku. Pokud máte svůj vlastní systém, s jehož pomocí si dokážete vytvořit silné a těžko odhalitelné heslo, proč ne. Ovšem pozor na použití těch úplně nejhorších hesel, která byste neměli nikdy, ale opravdu nikdy, používat.

Která to jsou?

  • password,
  • heslo,
  • bezpečné heslo,
  • silné heslo,
  • 12345678 (a různé variace této řady),
  • qwerty/qwertz (prvních šest písmen na klávesnici zleva).

Jak na silné heslo

Pojďme si říct několik tipů a triků, jak na vytvoření opravdu silného hesla, které neprolomí ani zdatný hacker. Skvělou kombinací hesla jsou nějaká, pro vás snadno zapamatovatelná slova, co tvoří smysluplnou větu, ale jsou proložena čísly, střídáním velkých a malých písmen – a nejedná se o časté slovní spojení. To vylučuje použití zažitých frází, přísloví a textů písní.

Správce hesel

Čeho se ale vyvarovat při tvorbě hesel, je jejich psaní na papír. Máte natolik složité heslo, že si ho potřebujete někam zapsat, abyste jej nezapomněli? Rozhodně to nedělejte. A už vůbec nemyslete na to, že by skvělým místem, kam takové heslo napsané na papírku schovat, byla vaše peněženka. Pokud se bojíte, že svá hesla zapomenete a chcete si je přeci jen někam zapsat, vyzkoušejte Password Manager (Správce hesel).

Tento program uchová vaše hesla zašifrovaná – a vy budete jediní, kdo k nim bude mít přístup. Lze jej instalovat jak do vašeho počítače, tak rovněž do vašeho chytrého telefonu. Ke vstupu do tohoto programu si ale vytvořte jedno obzvlášť složité a silné heslo, které opravdu nikdo neprolomí. Při výběru programu ke správě hesel vybírejte z těch opravdu známých a spolehlivých. Nejlepší jsou programy od takových značek, které mají dobrou reputaci – a vy se tak nebudete obávat svěřit se do jejich rukou.

Jak poznat silné heslo

Vytvořili jste si sami heslo a chcete se ještě jednou ujistit, že je opravdu silné a neprolomitelné? Máme pro vás několik kontrolních kroků, podle kterých poznáte, že vaše heslo je silné a dokonalé. Pojďme si je vyjmenovat.

  1. Vaše heslo znáte jen vy sami.
  2. Každé vaše heslo se skládá alespoň z osmi znaků.
  3. Vaše heslo není tvořeno žádným veršem z písně, nejedná se o přísloví, není to jméno člena rodiny či mazlíčka, není to datum narození (ať už vaše, člena někoho z rodiny nebo kamaráda).
  4. Je tvořeno kombinací velkých a malých písmen, znaků a číslic. Pokud všechny tyto podmínky vaše hesla splňují, nemáte se čeho bát. V klidu můžete surfovat na internetu, pročítat zprávy a letáky online a sledovat akční nabídky na stránkách vašich oblíbených obchodů.

 

Při vytváření a zapamatovávání si hesel je vždy důležité, aby byl člověk obezřetný. Ať už k jejich vytváření používáte jakékoliv metody, vždy dodržujte všechna pravidla silných neprolomitelných hesel.

Zdroj obrázku 1: {Rawpixel.com} / Shutterstock.com

Zdroj obrázku 2: {Nicoleta Ionescu} / Shutterstock.com

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Tech

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.