Sociální sítě
Nahoru

Křehký svět Václava Jaroše

Tvarovat materiál, který běžný člověk vnímá jako studený, tvrdý či křehký, bere Václav Jaroš jako úžasné privilegium. Přestože umělecké řemeslo neprožívá právě ideální časy a je zastíněno průmyslovou a konzumní produkcí, věří, že se jeho doba vrátí a lidé opět ocení jeho krásu a jedinečnost.

Váza Alecta Abel, foukané sklo a zlacený kov, 40 x 25 cm

Materiálem formovaným pomocí ohně byl Václav Jaroš fascinován od dětství. V kovářské dílně otce s oblibou sledoval jeho spolupráci s výtvarníky, především s Bořkem Šípkem. Na uměleckých průmyslovkách v Turnově a Železném Brodě vystudoval obory umělecký kovář a hutní tvarování skla.

Hluboké znalosti o chování kovu a skla mu v tvorbě dávají široké možnosti, nemusí se řídit jen klasickými, občas omezujícími postupy. Při výrobě používá kovové formy a nářadí výhradně vlastní produkce, jeho sklářská dílna se také zabývá ruční sériovou výrobou na export do Anglie a USA. Právě nyní dokončuje novou sklářskou huť, jejíž součástí bude i kovářská dílna, v níž chce časem pořádat workshopy pro návštěvníky.

Více z rubriky Umění

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.