Sociální sítě
Nahoru

Jarní restart? Kde jinde než v Meranu…

Well-being je being well. Ano, zní to jednoduše. Zkrátka mít se dobře, užít si pohodu až blahobyt, ať pro tělo, tak pro duši, probudit pozitivní emoce. Trendy koncept se všemi předpoklady, podmínkami i možnostmi pochází i z lázeňského města Merana, jihotyrolské perly severu Itálie, a jeho okolí.

To se pyšní pozoruhodným kontrastem mezi alpským a středomořským stylem života, kulisami, ale i kuchyní. Užijte si tam jaro. S lehkostí, elegancí a vůní svěžího vzduchu z hor, ohřátého už teplým sluncem.

Merano leží pod rozhraním Ötztalských Alp, Ortles a Sarntalských Alp ve výšce 325 metrů. Místo bylo osídleno už v pravěku, stál zde i římský vojenský tábor. Počátkem 19. století tu vznikly klimatické lázně. K jejich věhlasu přispěla rakouská císařovna Alžběta, zvaná Sissi, která sem pravidelně jezdila v 70. letech. Tedy už před 150 lety se město stalo oblíbeným výletním místem aristokracie a buržoazie z celé Evropy.

Vyrostly tu luxusní hotely a paláce jako Pavillon des Fleurs, Kurhaus nebo Kurmittelhaus. Obě války zastavily rozkvět i zde, ale po jejich skončení se oživil. Pobýval zde často i spisovatel Franz Kafka, jehož jméno nese každoroční literární soutěž, nebo básník Christian Morgenstern. Merano se stalo i salonem umělců, později oblíbeným cílem stále širší veřejnosti. Nyní tu žije okolo čtyřiceti tisíc stálých obyvatel. Pro zajímavost pro milovníky kontrastů: partnerským městem v Česku jsou… Pardubice.

Na procházku po zahradách císařovny Sissi

Nejzvučnější atrakcí jsou tady Trauttmansdorffské zámecké zahrady. Rozkládají se v přírodním amfiteátru na východním okraji města. Původní hrad Neuburg tu stál už okolo roku 1300. Teď tu objevíte osmdesát zahradních krajin z celého světa, umělecké pavilony, vyhlídkovou plošinu i třeba Botanické podsvětí. V roce 2013 byla vyhlášena Mezinárodní zahradou roku. V místě, kde bydlela Sissi, najdete nyní Touriseum, muzeum jihotyrolského cestovního ruchu.

Máme další tipy na procházky městem, které byste neměli minout. Sentiero di Sissi/Sissiweg neboli Po stopách Sissi je značený snadný okruh 3,2 km dlouhý, který zvládnete za hodinku i s kočárkem. Spojuje zahrady zámku Trauttmansdorff s centrem města. Po cestě potkáte 11 cedulí s příběhem, pokocháte se pohledem na další zámečky Pienzenau a Rubein, rezidenci Reichenbach, zámek Rottstein nebo hotel Bavaria a římský most. Končí se (i začíná) u sochy Sissi v jejím parku, ale vydat se i na část procházky můžete samozřejmě odkudkoliv.

To stezka Tappeinerweg už míří víc do přírody, ovšem stále v nenáročných profilech. Vede nad městem z východu na západ a měří 4 kilometry. Bývá báječně nasvětlená a tím násobí zážitky z výhledů na povodí údolí Merana i Adige. Podél jsou vysázeny korkové duby, agáve, magnólie, olivovníky, ale i eukalypty a lotosy. Jméno nese po lékaři Franzi Tappeinerovi z Val Venosty, který zde propagoval turistický ruch a vytvořil promenádu. Připojit se můžete z několika míst ve městě, stačí pár kroků vzhůru do svahu.

Termální lázně s minerální vodou, 25 bazénů za odměnu

Merano však nabízí mnohem víc zajímavých míst, zákoutí i objektů. Vedle zámecké botanické zahrady, poetické lavičky na promenádě podél řeky Passer, městské muzeum v barokním paláci na Piazza Duomo, obchodní ulici Portici Arcade nebo městskou tržnici s tradičními atmosférou, ale i proslulé dostihové závodiště Maia Racecourse, kde se konají významné steeplechase dostihy už od roku 1935. Na všech místech pak naleznete spoustu stylových kaváren, bez ochutnávky meranského espressa se přece nelze bez výčitek svědomí vrátit domů…

Můžete tu bez obav strávit několik dní a stále objevovat něco nového. Na webových stránkách www.merano-suedtirol.it najdete čtyřdenní scénář, který nevynechává žádnou důležitou pamětihodnost. Za odměnu pak jistě využijete zdejší světově proslulé termální lázně. Přírodní oáza v centru města, moderní architektura v alpské krajině. Park o rozloze 50 000 m2, dvanáct krytých a třináct venkovních bazénů, prostorný saunový svět, zdravotní servis speciálních ošetřovacích kúr.

Tipy na ubytování jsou pestré:

– Půvabný hotel OttmannGut na via Giuseppe Verdi dýchne historií. Je obklopený palmami a cypřiši a s výhledem na hory, nabízí 11 originálních pokojů, každý má své jméno.

– Naopak designový hotel Gartner září barvami a modernou ze dřeva, skla a oceli – zdejší sbírka designových a uměleckých předmětů i výjimečná obrazová knihovna potěší fajnšmekry, stejně jako výběr hudby v interiérech.

– Rodinný butik hotel Miramonti leží nad městem u lesa v kraji Hafling, proslulým plemenem malých koní, vyšlechtěných zde z linie arabského polokrevníka El Hadavího. Každou neděli zde navíc promítají bondovku Špión, který mě miloval, která se natáčela i tady v okolí.

– Taktéž modernistický hotel Vigilius už stojí v lůně přírody. Dokonce ve výšce 1500 metrů nad mořem, dostanete se tam jen lanovkou z Lany až na vrchol Monte San Vigilio/Vigiljoch. A jistě tu rádi využijte nabídku digitálního detoxu s vypnutím wifiny. Zato lázně s minerální vodou z hor, která tu teče přímo z kohoutku, si nemůžete nechat ujít.

Tak tedy vzhůru do Merana. Z Česka jste tu autem po dálnici (na Mnichov a Innsbruck a pak Brenner, v už italském Sterzingu/Vipitenu na západ) za nějakých sedm hodin. Tedy ještě dopoledne dořešit poslední záležitosti a po obědě vyrazit. Vyspíte se už pod horskými štíty. Pak už jen ráno macchiato, odpoledne aperitivo…

Více z rubriky Travel

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.