Sociální sítě
Nahoru

Autentické rytiny zhodnocující zbraně

Přijmout od zákazníka zbraň a vrátit mu po pár měsících umělecké dílo nebývá zvykem. Iris Fojtíková svými rytinami dokazuje, že je to možné a z mnohdy ze sériové produkce velkých značek činí investiční exponáty, jejichž hodnota v průběhu let roste. Co víc, každá její rytina je originál, Iris se nikdy neopakuje.

Iris Fojtíková tvoří pod vlastní značkou Engraver Iris

V komunitě sběratelů zbraní patří Iris Fojtíková mezi nejrespektovanější mistry. A přitom obor rytectví, který před 34 lety vystudovala na uměleckoprůmyslové škole v Turnově, vůbec nebyl jejím vysněným – původně se hlásila na zlatnici, a když ji nepřijali, zklamáním plakala. Nakonec si k rytí ale přece jen našla cestu.

Dnes pod vlastní značkou Engraver Iris zdobí pušky, pistole, nože a další zbraně dokonalou ruční prací. Ve svém oboru exceluje natolik, že majitelé zbraní čekají celé roky, až si na ně udělá čas a zhodnotí jejich kus svým uměním.

Brokovou kozlici vyrobenou ve firmě Brno Competition zdobí místo tradičních kachen a zajíců lev. V jeho znamení se narodila Iris a možná i budoucí kupec. Celá práce včetně úpravy tvaru pažby, rytin v místě úchopu kvůli zdrsnění, politury a povrchových úprav kovu trvala čtyři měsíce, odhadovaná cena je 150 000 Kč. Zlaté části se nikdy nesetřou, jsou zapracovány tzv. taušírováním, drátkem zaklepaným do drážky.

Rytectví je namáhavé na zrak a mentální soustředění, i malé chyby se těžko napravují. Kromě tradičních nástrojů proto Iris používá špičkový mikroskop, který je velkou pomocí, ani tak však zřejmě není v lidských silách pracovat déle než tři hodiny. Přesné jemné tahy jsou pro oči takovou zátěží, že když Iris po třech hodinách vstane, má problém sejít ze schodů. Mozku prostě chvíli trvá, než zase „nahodí“ normální vidění.

Více z rubriky Zbraně

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.