Sociální sítě
Nahoru

Jan Fic a jeho blues s pozitivním příběhem

Byla to americká občanská válka, která dodala rozmachu tak zvaným cigárboxům. Hranaté hudební nástroje s přidanými strunami, které si pro krácení času vyráběli vojáci z krabic od doutníků, vznikají dodnes. V Red Bird Instruments vytváří jejich fantastické variace Jan Fic pod jménem Deadman. A nejenom je.

Kytara Morta Gemini pro blues a jazz má jednoduchý design i ovládání. Luxusem je krk, struník a most kobylky, vše ze dřeva 4500 let starého dubu vytaženého z rašeliniště u Hulína. Tělo je vyrobeno ze slovenského ořechu, celý tvar kytary navrhl Jan Fic sám.

Jako bluesový muzikant a luthier soustředěný na elektroakustické a elektrické kytary či basy, hrdě integroval kytary z cigárboxů i do pestrého portfolia své firmy Red Bird Instruments. S oblibou na ně totiž hraje jak on sám, tak vyznavači americké country či folku.

Špičkový luthier Jan Fic

Zručné ruce a kreativita jej postupně vedly dál, dnes se věnuje hlavně zakázkové výrobě špičkových kytar bez kompromisů. Zdánlivě obyčejný kus dřeva pod jeho rukama ožije a promluví s veškerou grácií. Mezi jeho zákazníky se řadí i ti, jejichž kytara hlas dávno ztratila – jako restaurátor už zachránil před zkázou nejeden skvost.

Více z rubriky Hudba

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.