Sociální sítě
Nahoru

Kouzlo starých časů v podání Martina Jiráska

V dobách, kdy opasek (pás) s visícím mečem tvořil praktickou a také reprezentativní součást rytířské výstroje, bylo pasířství kvetoucím řemeslem. Pasíři zdobili pásy tepáním a ražbou z mědi, mosazi, zlata, stříbra a dalších kovů. Když se meče přestaly používat, pasířství splynulo s jinými řemesly, hlavně s mosaznictvím, knoflíkářstvím, kroužkařstvím a výrobou kovového zboží.

Sada pivních korbelů s obsahem 1 a 2 litry v provedení patinovaná měď/ mosaz. Ruční kovotlačitelská práce se zapertlováním, signováním a zdobným perlovcem. Vnitřní část korbelů cínována. Zakázková výroba pro Oktoberfest v Mnichově.

Dnes se bez pasířů neobejde žádná rekonstrukce dobových interiérů, avšak bohatě tepané lustry jsou žádanou ozdobou i mnoha nových bytů a domů. Pasíř je chvíli kovotepcem, soustružníkem, zámečníkem nebo leštičem. Ovládá jak nářadí a postupy staré stovky let, tak nejmodernější technologie. Jeho estetické cítění a kreativita dodá zákazníkovu obydlí na výjimečnosti, dávno omšelým interiérům zase vrátí jejich původní lesk.

Pasířství Martina Jiráska se od roku 1997 zabývá zakázkovou výrobou svítidel, interiérových doplňků z mosazi a obecných kovů. Výrobky vycházejí z jeho vlastních návrhů, s dalšími přicházejí zákazníci, výtvarníci a architektonické dílny. Nabízí již zmíněné restaurování a renovace nejen kovových předmětů historického charakteru, ale také práce kovotlačitelské, zámečnické, platnéřské a kovářské. Její kultivované výsledky můžete obdivovat během prohlídky zámku Hluboká, v Národním divadle, ve Valdštejnském a Kolowratském paláci či pražském hotelu Jalta.

Více z rubriky Umění

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.