Sociální sítě
Nahoru

Montblanc opět našel inspiraci v historii

Montblanc vzdává hold počátkům manufaktury Minerva a představuje nové hodinky Montblanc 1858 Monopusher Chronograph Origins Limited Edition 100 – reedici 46milimetrového vojenského jednotlačítkového chronografu z 30. let, který byl osazen kalibrem 19-09CH.

Hodinky zachovávají klíčové elementy původního modelu, avšak doplněné o vintage prvky jdou daleko za hranice pouhé reedice. Montblanc 1858 Monopusher Chronograph Origins je vybavený mechanickým strojkem MB M16.29 s chronografem ovládaným jedním tlačítkem. Ten je usazen do 46milimetrového pouzdra vyrobeného ze speciální slitiny bronzu, které doplňuje výklopné dýnko, typické pro oficírské hodinky.Hodinky mají černý ciferník s vintage nádechem a béžovými prvky, a také perfektně sladěný hnědý řemínek z aligátoří kůže Sfumato.

Pouzdro hodinek Montblanc 1858 Monopusher Chronograph Origins bylo vyrobeno ze speciální slitiny bronzu, která postupem času získává atraktivní patinu a připomíná tak historické vybavení badatelů. Stejně jako u klasických kapesních hodinek bylo přidáno výklopné dýnko, chránící strojek, zdobené výraznými rytinami z obou stran. Na vnější straně dýnka je portrét bohyně Minervy. Jeho vnitřek pak nese nápis „Ré-édition du chronographe militaire Minerva des années 1930 doté d’un calibre fait main dans la pure tradition horlogère suisse“.

Ke znázornění bohyně Minervy na vnější straně výklopného dýnka použil Montblanc velmi inovativní techniku, která umožňuje vytvoření autentické trojrozměrné kresby s hloubkou a realismem podobajícím se fotografii. Protože je dýnko vyrobeno z titanu, kov musí být nejprve strukturován, což znamená, že dekorace se vyrývá laserem s ohledem na reliéf kresby.

Následně je pomocí laseru dosaženo požadované matné a lesklé povrchové úpravy. Na závěr přichází fáze barvení. Barvy jsou vytvářeny laserově generovanou oxidací. Výsledná získaná (a požadovaná) barva je určena úrovní oxidace. Montblanc je jedním z nejpokrokovějších švýcarských hodinářských domů, kteří technologii využívají na tak velkém povrchu. Tato inovace kráčí ruku v ruce s objevitelským duchem značky.

Vyklopením dýnka je odhalena krása chronografového kalibru MB M16.29, která je autentickou rekonstrukcí kalibru Minerva z počátku minulého století. U této limitované edice je provedení strojku obzvláště pozoruhodné, protože základní deska a můstky byly zhotoveny z Maillechortu – ze slitiny nazývané alpaka, špičkového tradičního materiálu kdysi používaného ve strojcích hodinek Minerva. Maillechort dává povrchu spíše nažloutlou úpravu v porovnání s dnes běžně užívanou rhodiovou vrstvou. Tradiční povrchové úpravy, jako jsou ženevské pruhy Côtes de Genève, leštění, zkosení vnitřních hran můstků či perlage, jsou samozřejmě prováděny v manufaktuře Montblanc ve švýcarském Villeret.

Stejně jako původní kalibr chronografu, MB M16.29 je vybaven ikonickým můstkem ve tvaru V (jehož design je chráněn od roku 1912), palcovým rozdělovačem, horizontální spojkou a tradiční frekvencí 18 000 kyvů za hodinu. Na počest historických strojků je „šipka“ Minervy viditelná na konci páky ovládající funkce chronografu.

Hodinky mají černý ciferník s kontrastními katedrálovými ručičkami v barvě růžového zlata a číslicemi s béžovou barvou, pokrytou vrstvou Super-LumiNova pro lepší čitelnost ve tmě. Přidané vrstvy luminiscence vylepšují čitelnost také na arabských číslicích i na hodinové a minutové ručce. Pocta původnímu chronografu je evidentní i v podobě loga Minervy na ciferníku, které je symetricky umístěno na pozici šesté hodiny, pod historickým logem Montblanc.

Více z rubriky Chronografy

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.