Sociální sítě
Nahoru

Delma přináší poctu vlastní historii

Švýcarská značka Delma představila novou limitovanou edici hodinek Delma Heritage Chronograph věnovanou vůbec prvnímu značkou vyrobenému chronografu, který byl odhalený na trh hned po druhé světové válce v roce 1946.

Zajímavostí těchto hodinek je telemetrická stupnice výrazně vyznačená na měřítku, které uživateli umožňuje pomocí rychlosti zvuku přibližně měřit vzdálenost k události, kterou lze vidět i slyšet – například blesk nebo úder torpéda. „Uživatel tak spustí chronograf v okamžiku, kdy je událost zobrazena, a zastaví časování v okamžiku, kdy je událost slyšena. Sekundová ručka bude ukazovat na vzdálenost měřenou na stupnici. Měřítko lze definovat v jakékoli jednotce vzdálenosti a dálkoměr Meister používá kilometry,“ vysvětluje paní Margita Ježková ze společnosti Herisson Watches.

Tato metoda je založena na skutečnosti, že světlo prochází atmosférou mnohem rychleji než zvuk: světlo se pohybuje rychlostí 299 800 km / s, zatímco rychlost zvuku je pouze asi 332 metrů za sekundu, v závislosti na teplotě vzduchu. Ačkoliv to může znít jako novinka, byla tato funkce využívána již na bojištích u dělostřelců za druhé světové války,“ dodává.

Cena v ocelovém pouzdře byla stanovena na 68 900 Kč, zatímco ve zlacení je to 71 550 Kč.

43mm hodinky jsou vyrobeny ve třech barevných verzích vždy v limitované edici čítající 75 kusů. Jsou osazeny švýcarským strojkem Sellita SW510 s automatickým nátahem a umožňují rozložení bicompaxu: malá vteřinovka na pozici 9, ukazatel 30 minut na pozici 3, ukazatel data na pozici 6.

Více z rubriky Chronografy