Pojďte se podívat, jak probíhá manufakturní proces výroby mýdla. Manu facere latinsky znamená „pracovat rukama“ a manufaktura je dílna, v níž každý pracovník provádí jen dílčí úkony bez významného využití strojů. Nevýhodou je, že takovým způsobem toho vyrobíte celkem málo, výhodou zase, že nad každým kusem máte stoprocentní kontrolu.
V Mýdlárně Rubens vyrábějí mýdla a kosmetiku pouze z přírodních ingrediencí, a ty občas mívají své rozmary. Sklidíte bylinky trochu dřív nebo později než obvykle, a hned se změní jejich vlastnosti. Při lisování olejů se zase často ukáže, jak změny počasí a prostředí ovlivnily sklizeň plodin. „Učí nás to respektovat přírodu a její zákony, vnímat drobné odlišnosti a přizpůsobovat jim výrobu,“ říká majitelka mýdlárny Miloslava Hrachovcová.
Vstupme s ní do první místnosti, kde to všechno začíná.
Varna
Zde najdeme vše potřebné k výrobě. Výtažky z bylin v tmavém skle, bylinné olejové maceráty zase v čirém s patentním uzávěrem. Sušené květy, listy a kořeny českých bylin odpočívají v papírových pytlích, zpod stolů vykukují barely rostlinných olejů dovezených z dalekých krajin. To vše trpělivě čeká na zpracování v nerezových hrncích, skleněných miskách, za pomoci pipet, odměrek, dřevěných forem, teploměrů, vařičů, pH metrů a inkubátorů. Výrobce samozřejmě nesmí zapomenout na váhy, a pak už jen zapojí šikovné ruce.
Potřebné ingredience namíchá v přesném poměru podle originální receptury. Za přísné kontroly teplot směs vlije do dřevěných forem v inkubátoru a chemický proces zmýdelnění může začít.
Sušárna
Z varny putují pláty čerstvě vyrobeného mýdla právě sem, do sušárny. Velikost mýdla určuje rozřezávací forma, která je pevná, tedy na každý tvar a velikost mýdla jiná, a pak už na řadu přichází ta pověstná „mravenčí práce“. Kostky mýdla putují do vodící lišty, kde lidská ruka za pomoci struny odřízne ze všech stran vykrystalizovaný louh.
Je to první kontakt s čerstvě vyrobeným mýdlem a tudíž i první z mnoha následujících kontrol, zda je vše v pořádku, zda při výrobě nedošlo k nějakým skrytým problémům.
Očištěná mýdla putují do děrovaných přepravek, které zajišťují dostatečný přísun vzduchu a tepla. Každá přepravka je označena datem výroby a mýdla v nich schnou po dobu 5 až 8 týdnů.
A opět je každý kus ručně očištěn od ztvrdlých nerovností, zvážen a zkontrolován, zda při sušení nedošlo ke změnám ve struktuře. Výstupní razítko představuje ručně vyryté „R“ jako Rubens přímo do mýdla. A cesta pokračuje…
Balírna
K přírodním mýdlům neodmyslitelně patří obaly z přírodních materiálů. Proto když vstoupíte do této místnosti, ucítíte vůni dřeva, papíru a bavlny. Vyrábějí se z nich obaly, v nichž to mýdlům Rubens sluší nejvíce.
Zakladatelce mýdlárny záleží na ochraně životního prostředí a je tedy potěšena, když zákazníci nejčastěji sahají po mýdle zabaleném v papírovém lékárenském sáčku. Ten nevypadá vůbec zajímavě či reprezentativně, ale zákazníci správně vnímají, že to důležité se skrývá uvnitř. Je to přírodní mýdlo Rubens vyrobené s opravdovou láskou.