Sociální sítě
Nahoru

Prague Cello Quartet připravil na závěr května koncert

V době online kultury se i Prague Cello Quartet rozhodl potěšit hudební fanoušky digitálním koncertem. Internetové publikum si originální úpravy známých skladeb bude moci vychutnat z unikátních lokací, jako je knihovna Strahovského kláštera. Záznam koncertu bude přístupný od 21. do 31. května.

Jejich videoklipy mají milióny zhlédnutí. Na turné už vyrazili třeba do Japonska, Číny nebo Jižní Koreji. Pandemie ale rozjetý Prague Cello Quartet zabrzdila. Muzikanti na volné noze se museli přesunout do kancelářského prostředí, jeden z členů souboru dokonce i na stavbu.

Za normálních okolností vystupují více než stokrát ročně, koncerty jim tak přirozeně chybí. Proto se přidali k řadě dalších umělců a připravili koncert v online prostředí. Ocení jej nejen ti, kterým v koronavirové době chybí kulturní zážitky, ale také třeba fanoušci ze zahraničí.

Na skladby klasické i populární hudby v podání úspěšného smyčcového kvartetu se mohou diváci těšit již od pátku 21. května. „Troufám si tvrdit, že si z našeho repertoáru vyberou i ti, které by běžně smyčcový koncert neoslovil. Zazní například skladby od kapely Queen, Jaroslava Ježka, ale na své si přijdou i fanoušci rock’n’rollu,” říká člen souboru Jan Zvěřina. Kromě bohatého programu však láká i na jedinečná místa, kde s kvartetem písně nahrávali.

Natáčeli jsme i v běžně nepřístupných prostorách. Chtěli jsme, aby měl tento unikátní video koncert pro diváky nějakou přidanou hodnotu a až filmovou kvalitu, která vyváží nemožnost zážitku naživo,” doplňuje Jan Zvěřina. Skladby tak zazní mimo jiné z druhé nejstarší církevní knihovny v Čechách nebo přímo z vodní hladiny.

Prague Cello Quartet je jedinečné hudební uskupení čtyř violoncellistů, jehož kouzlo spočívá v nových důvtipných úpravách známých klasických skladeb, ale také jazzových melodií a filmové či populární hudby. Všichni členové – Jan Zvěřina, Petr Špaček, Jan Zemen a Ivan Vokáč – jsou absolventy pražské Hudební akademie a úspěšnými muzikanty i mimo Prague Cello Quartet. Chytrou směsicí osobitého humoru a originálních hudebních úprav populárních písní dokáží zaujmout a bavit diváky všech věkových kategorii. Na domácí scéně se také věnují edukativním koncertům pro děti, kterým s humorem přibližují zdánlivě nedosažitelný a cizí svět klasické hudby. V roce 2020 vydal Prague Cello Quartet své v pořadí čtvrté CD s názvem Broadway.

Koncert bude možné zhlédnout na platformě Vimeo od pátku 21. května večer, a to kdykoliv až do konce měsíce. Virtuální vstupenku bude možné zakoupit přímo na Vimeo.

Více z rubriky Hudba

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.