Sociální sítě
Nahoru

4 tipy na šampaňské pro dokonalý zážitek

Patříte mezi milovníky bublinek? Dáte si je i jindy než jen na oslavu příchodu nového roku? Chcete se napít opravdu kvalitního šampaňského? Pak jste tu správně. Čtěte dál, dozvíte se, jak se šampaňské vyrábí i to, jaké šampaňské ocení vaše chuťové pohárky.

Ohlédnutí do historie

Víno s označením Champagne se může vyrábět jen ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne, která se nachází zhruba 100 km východně od Paříže. Čeká tam na vás nádherná krajina s úrodnou půdou, malebnými vinicemi, kamennými sklípky a bohatou historií.

Vinná réva se zde pěstuje už od přelomu letopočtu, šampaňské víno ale vzniklo daleko později. Zasloužil se o to benediktinský mnich Pierre Perignon, který jako sklepmistr údajně experimentoval s uzávěry na lahvích.

Jak šampaňské vzniká?

Tajemství výroby šampaňského je bedlivě střežené, přesto se základ obecně ví. Proces výroby spočívá ve vyvolání sekundární kvašení vína v láhvi, tzv. Méthode Traditionalle, kdy vznikne oxid uhličitý. Vyrábět se smí jen ze tří odrůd vína:

  • Rulandské modré (Pinot Noir) s ovocným aroma, které dává šampaňskému sílu a tělnatost.
  • Mlynářka (Pinot Meunier) s nízkým potenciálem k zrání, což se podepisuje na výsledné chuti.
  • Chardonnay s ovocnou a květinovou chutí a výraznou kyselinkou.

Samotná příprava dobrého šampaňského začíná ale mnohem dřív, a to sklizní hroznů během září nebo října. Hrozny se následně lisují, získaná šťáva se stáčí do nerezových tanků nebo dubových sudů, kde probíhá první kvašení. Na přelomu března a dubna se šťáva začne míchat, tvoří se taky charakter vína. Až pak se lahvuje, přidává se cukr a kvasinky. Poté následuje výše zmíněna druhá fermentace (kvašení).

Víte, že pravé šampaňské musí zůstat ležet ve sklepě alespoň 15 měsíců? Po uplynutí této doby dochází k postupnému odkalování vína. Vinná sedlina se usazuje v hrdle láhve. Když je proces u konce, hrdlo se zamrazí, zmrzlá sedlina se odstřelí a do lahve se dolije dozážní likér (víno a cukr). Pak se láhev zazátkuje, opatří etiketou a víno míří za vámi.

 

Jaká by měla být teplota šampaňského?

Právě teplota je častým nešvarem při servírování. Teplota mezi 5 °C až 7 °C, se kterou se nejčastěji setkáváme, totiž nedá vyniknout jeho chuti.

  • U neročníkových šampaňských je ideální teplota kolem 9 °C.
  • U ročníkového šampaňského se držte teploty 10-11 °C.
  • Nejlepší šampaňské si naplno vychutnáte při teplotě zhruba 13 °C.

 

Jaké šampaňské je zárukou dokonalého prožitku?

Hledáte opravdu luxusní šampaňské, které pohladí vaše chuťové buňky a zároveň vydrží při dobrém skladování svěží a v dobré kondici klidně desítky let? Vsaďte na jeden z našich tipů.

Tip číslo jedna: Gosset

Gosset je jedním z nejstarších vinařských domů v oblasti Champagne – jeho historie sahá až do roku 1584. Know-how si rodina střeží už čtyři sta let a Cuvée dodnes plní do identických lahví jako v 18. století, kdy zde začali šumivá vína vyrábět. Jméno Gosset je považováno za synonymum prestiže a luxusu. Šampaňské Gosset je ovocné, svěží a „křupavé“ a poskytne vám nejen dokonalý chuťový, ale také estetický zážitek.

Tip číslo dva: Dom Pérignon

Šampaňské komplexního aroma se směsí bílých květů, citrusů a peckovitého ovoce zraje v lahvi minimálně 7 let a uspokojí i ty nenáročnější milovníky kvalitního vína. Celkový dojem podtrhne svěžest anýzu a máty. Dom Pérignon v ústech zanechá aromatickou a zřetelnou chuť ovoce a kouřovou dochuť.

Tip číslo tři: Moët & Chandon

Šampaňské slámově zlaté barvy se zelenkavými odlesky, aroma odhaluje zralé ovoce jako jablka, hrušky a bílou broskev, citrusy, limetkový květ s náznakem briošky a ořechů. To je Moët & Chandon.

Zdroj: Global Wines & Spirits

Náš tip: Šampaňské Moët můžete podávat buď jako aperitiv, nebo ho napárovat s předkrmem, hlavním jídlem i dezertem. Skvěle jej doplní mořské plody, drůbež, ústřice, sushi, bělomasé ryby, ale i broskvový koláč s lehkým krémem z bílé čokolády.

Tip číslo čtyři: Pol Roger

Šampaňské Pol Roger je synonymem luxusu a moci. Oblíbil si jej i Sir Winston Churchil. Je jedním z průkopníků suchého šampaňského. Ochutnejte Pol Roger Pure Extra Brut, Pol Roger Blanc de Blanc nebo Pol Roger Brut Réserve.

Zdroj: Global Wines & Spirits

Náš tip na závěr: Když už investujete do pravého šampaňského, neexperimentujte a nezkoušejte, za jak dlouho šampaňské vyprchá. Vychutnejte si ho, dokud je v té nejlepší kondici.

 

Úvodní fotografie, zdroj: Global Wines & Spirits

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky PR články

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.