Sociální sítě
Nahoru

Jak na dobře navržené venkovní osvětlení

Venkovní osvětlení tvoří nedílnou součást atmosféry celé zahrady. Dokáží zcela proměnit její vzhled a jako bonus vám poskytnou bezpečí a komfort, kterých je mnohdy zapotřebí. A jakých pravidel se držet, abychom takové osvětlení navrhli správně?

Především je třeba dbát na to, abychom zvolili ten správný zdroj energie. Je prokázáno, že LED světla rostlinám ani nočním živočichům na zahradě nijak nevadí, a navíc jsou šetrná i pro naši peněženku. A to i přes to, že je vstupní investice v jejich případě trochu vyšší. To by vás však rozhodně nemělo odradit.

Na co dbát při výběru venkovních svítidel

V potaz je nutné vzít především tři faktory, od kterých se bude váš nákup dále odvíjet. Na mysli máme:

  • umístění
  • světelný zdroj
  • IP hodnota krytí

Nejčastějšími typy osvětlení jsou rozhodně venkovní lampy. Ty se umísťují nejenom u vchodu do domu, nýbrž všude tam, kde potřebujete v nočních hodinách bez potíží vidět a pohybovat se. Nejde tu jen o bezpečnost, ale také o maximální vychutnání té správné atmosféry na zahradě po celý rok.

Jak nasvítit zahradu, tak, aby vypadala skutečně kouzelně

Velmi tedy záleží na tom, jak své venkovní osvětlení rozvrhnete. Obvykle totiž máme tendenci používat většinu lamp jen v okolí cestiček a zbytek zahrady se díky tomu utápí ve tmě. To je však jednoznačně škoda. Proč si neužít jedinečnou koncepci zahrady i během noci?

Povinností by tak mělo být osvětlení kupříkladu pro jezírka. A to nejenom z bezpečnostních důvodů. Stíny travin vlajících ve větru v kombinaci se zurčící vodou přináší do zahrady jedinečný efekt relaxace a pohody. Velké kompozice stromů a záhonů pak osvětlujte vždy zespodu a jejich vrch nechte, aby se postupně ztratil v temnotě. Vyniknou tak zajímavé siluety konifer nebo třeba sošek a dalšího zahradního umění.

Ovšem máte-li na zahradě stromy, které mají kupříkladu zajímavý tvar koruny, pak je naopak můžete osvětlit spíše v horních partiích. To nejzajímavější tak bude vždy na očích, což se rozhodně cení. Navíc světlo může vašemu zahradnímu umění dodat docela jinou dimenzi.

Dbejte na tu správnou barvu světla

A jak si užít zahradu přívětivou i pro oči? Ze zkušenosti určitě víte, že některé typy světel jsou až nepřirozeně bílé, ostré a nepříjemné na oči. Klíč v tomto případě tkví v tzv. teplotě světla. Nemáme teď na mysli rozdíl mezi žárovkami a zářivkami, z nichž ty první produkují odpadní energie až příliš, zatímco ty druhé téměř žádnou. Chceme vás seznámit s pojmy jako je teplá bílá nebo teplá žlutá, což jsou právě „teploty“ vhodné do zahrady. Naopak čistě bílé světlo se hodí jen do kanceláře.

Na obalech svítidel však obvykle tuto slovní formulaci uvedenou nenajdete. Místo toho se musíte řídit hodnotami uvedenými v kelvinech. Chtějte zejména teplou bílou barvu, pro niž platí rozmezí 2700-3000 K. Taková svítidla bývají o něco dražší, tak se nezapomeňte porozhlédnout v obchodech a podívat se, kde právě probíhá nějaká výhodná akce. A neomezujte se jen na ty kamenné. Výhodné nákupy můžete zrealizovat i on-line.

Máte společnou zahradu? Dejte pozor, abyste nepřepláceli za elektřinu

Jestliže si potřebujete osvětlit zahradu například u zahradní chatky v kolonii, pak by osvětlení nemělo být tím jediným, co si pořídíte, a to zvláště ve chvíli, kdy sdílíte připojení se sousedy. Aby bylo rozúčtování vždy spravedlivé, pořiďte si třífázový dvoutarifní elektroměrový rozvaděč, ve kterém může mít každý z vás svůj vlastní elektroměr. Předejdete tak možným sporům o to, kdo spotřeboval elektřiny nejvíc.

Ne nadarmo se říká, že dobré účty dělají dobré přátele. A u těch za elektřinu to rozhodně platí dvojnásob.

 

Zdroj obrázku 1: populunla / Shutterstock.com

Zdroj obrázku 2: alexandre zveiger / Shutterstock.com

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.