Sociální sítě
Nahoru

Tátové si svůj den zaslouží! Věnujte jim perfektní dárek

Před několika lety ještě zcela neznámý svátek, Den otců, proniká stále více do povědomí Čechů. Podle nezávislého průzkumu pro značku Diplomático ví o jeho existenci 86 % Čechů.

Téměř stejný počet lidí věří, že tátové mají svůj den právem. Přestože si podle většiny Čechů tátové svůj den zaslouží, slaví ho zatím jen necelá čtvrtina rodin. Nejvhodnějším dárkem je podle průzkumu lahev alkoholu.

Diplomático Reserva Exclusiva je doslova legendou. Blend rumů starých až 12 let je vyhledávaný pro svou lahodnou chuť a není divu, že posbíral desítky medailí na prestižních rumových soutěžích.

Tradice Dne otců postupně vznikla z oslavy pořádané Američankou Sonorou Smart Doddovou, kterou zorganizovala pro svého tatínka jako poděkování za veškerou starost o ní a její sourozence poté, co přišli o maminku. Oslava se měla pořádat v den jeho narozenin, 5. června, ale kvůli časovým komplikacím tamního pastora byla posunuta na třetí červnovou neděli, 19. června 1910.

Popularita Dne otců se šířila, oslavy nabíraly postupně na rozměrech a v roce 1966 byla prezidentskou deklarací třetí červnová neděle prohlášena za oficiální Den otců. O několik let později, v roce 1972, se stala národním svátkem.

Diplomático Ambassador je nejvýše postavená verze lahodného rumu Diplomático. Je mistrovským dílem master blendera Tita Cordera, který jej po mnoho let ladil k naprosté dokonalosti. Po minimálně dvanáctiletém zrání je rum ještě na další dva roky uložen do sudů, které dříve obsahovaly prémiové sherry Pedro Ximénez. Ty doplní chutě a vůně předchozího zrání a dají vzniknout luxusnímu celku. Aby byly zachovány všechny vlastnosti tohoto výjimečného rumu, je do lahví stáčen přímo ze sudů. Jedná se o skutečnou vzácnost, jeho roční výroba je totiž značně limitovaná.

Den otců slaví u nás a ve světě

Po vzoru americké tradice se Den otců ve většině zemí slaví třetí neděli v červnu. Stejný den je zvolen i u nás. Letos tedy připadá na 20. června. Mnohé státy oslavu otcovství spojují se svátkem svatého Josefa, 19. březnem. Příkladem jsou Španělsko, Itálie, Belgie nebo Portugalsko. Ve většině severoevropských zemí (Norsko, Švédsko, Finsko, Island a Estonsko) se slaví druhou neděli v listopadu. Tím však rozmanitost nekončí: V Německu si otce připomínají v den Nanebevstoupení Páně, 40 dní po Velikonocích. Dánové pořádají oslavy v Den ústavy, 5. června. Litva na táty vzpomíná první červnovou neděli, stejně jako většina švýcarských kantonů. V Austrálii a na Novém Zélandu se slaví Den otců první neděli v září. O týden později se pak připojuje Lotyšsko.

Tátové si svůj den zaslouží

Průzkum pro značku Diplomático ukázal, že více než 8 z 10 lidí si myslí, že existence Dne otců je oprávněná a má své opodstatnění. Tátové si svůj den zaslouží, protože se podílejí na chodu domácnosti a výchově dětí. Argumentem pro oslavy tatínků je podle respondentů rovněž rovnoprávnost obou pohlaví. Projevy náklonnosti na Den otců se mužům nedostává pouze od dětí. Téměř dvě třetiny žen, jejichž partneři jsou zároveň otcové jejich dětí, jim na Den otců projevují uznání za jejich otcovskou roli.

Mámě kytku, ale co tátovi?

Vedle milých slov každého jistě potěší i dárek. Skoro 30 % respondentů si myslí, že nejvhodnějším dárkem ke Dni otců je lahev alkoholu. Tento výběr potvrzuje i ryze pánská část dotazovaných – lahev alkoholu by si přála dostat největší část mužů. Vhodným dárkem ke Dni otců je ale i čokoláda a jiné pochoutky (19 %), nářadí (11 %) nebo mimořádný zážitek (20 %). Přestože si většina Čechů myslí, že si tátové svůj den zaslouží, máme ještě co dohánět na poli samotných oslav. Den otců slaví jen necelá čtvrtina rodin, velká část tatínků nikdy ke Dni otců nedostala dárek.

Tipy na dárek i mimořádný zážitek

Výsledky průzkumu ukázaly, že nejvhodnějším dárkem pro muže ke Dni otců je lahev alkoholu. Dárek v této podobě vzbuzuje nadšení i u největší části mužů. Neustále rostoucí kategorií destilátů je kategorie rumů. Rum se za poslední dvě dekády stal obrovským fenoménem a těší se stále větší popularitě. Výjimečný dárek v podobě skvostného rumu je žádoucí doplnit rovnou o příjemný zážitek, jeho ochutnávku. „Zkoumání a porozumění rumům se můžete věnovat celý život a přesto pokaždé objevíte něco nového. Oblíbený blend se může stát věrným společníkem během příjemných chvil. Rum, který jste dosud neznali, je zase cestou za dobrodružstvím a poznáním nových chutí a vůní. Degustace rumu je tak dobrým tipem na rodinné odpoledne či podvečer,“ říká Lukáš Hanzl, ambasador rumů Diplomático, a dodává: „To, jak správně pít rum, je do značné míry subjektivní. Vždyť experimentování a hledání nových způsobů jsou charakteristické i pro samotný proces výroby rumů. Přesto však existuje několik tipů, kterých stojí zato se držet. Degustace rumů není jen o chuti samotné, ale zahrnuje zážitek i pro naše oči a nos. Všechny vjemy nakonec vytvoří dokonalou smyslovou symfonii.“

Jak degustovat rum

1) Pozorujte rum ve sklence proti světlu a vnímejte jeho barevné tóny, které vznikly během dlouhých let zrání. Opatrně skleničkou zatočte a sledujte rum stékající po stěnách. Podle takových pramínků se dá odhadnout stáří nebo třeba profil rumu. Sladší rumy vytvářejí silnější a hutnější pramínky.

2) Vůně je u rumu důležitá. Je naprosto klíčová i pro master blendery, kteří mají přípravu rumů v destileriích na starosti. Nos přibližte pomalu nad okraj sklenky, při nádechu se doporučuje nechat pootevřená ústa, aby mohla vůně krásně plynout. Je také dobré pamatovat na to, že všechny vůně se v rumu nejlépe rozvinou při podávání při pokojové teplotě.

3) Nastává okamžik ochutnávky. Bylo by chybou zapojit jen špičku jazyka. Je třeba nastartovat všechny chuťové pohárky. Do úst vpusťte malý doušek rumu a několik vteřin ho poválejte na celém jazyku. Po této „aklimatizaci“ se jednotlivé chutě začínají naplno rozkrývat a jste připraveni na důkladné ochutnání.

Více z rubriky Gastro

  • Jaro volá po návštěvě hlavního města

    Na jarní Praze je něco čarovného. Nejen, že se venku konečně otepluje, od dubna otevírají brány všechny památky, kvůli kterým stojí...

    Jan Pešek23.1.2023
  • Babičky specialita

    Vyhlášená restaurace na okraji Prahy Babiččina zahrada je ikonickým místem, kam se sjíždějí lidé z širokého okolí, aby si užili prvotřídní...

    Marek Zelený23.1.2023
  • Islandský rybí večer

    Večer ve znamení islandských chutí se uskuteční 31.1.2023 od 18:00 v restauraci PRU58. Hosté se mohou těšit na degustaci a informace...

    Marek Zelený19.1.2023
  • Limitovaná edice Absolut Spirit of Togetherness

    Absolut představuje novinku ze své každoroční limitované edice lahví. Sběratelský kousek Absolut Spirit of Togetherness se svým proplétaným vzhledem je oslavou...

    Jan Pešek17.1.2023
  • Nové tasting menu v restauraci La Veranda

    Restaurace La Veranda již dvacet let vítá hosty z celého světa. Česká klientela se opakovaně vrací a přiváží s sebou své...

    Marek Zelený17.1.2023
  • Valentýn v kubánském stylu

    La Bodeguita del Medio je restaurace, bar a klub, kde to žije. Kubánský styl je zřejmý na první pohled i ochutnání....

    Jan Pešek13.1.2023
  • Hody v Babiččině zahradě

    V restauraci Babiččina zahrada se něco začátkem února chystá. Kdo tuší zabijačku, tak má pravdu. Hody vypuknou 3.2.2023 a skončí 5.2.2023...

    Marek Zelený11.1.2023
  • Nová restaurace Talíř na Václavském náměstí

    Česká hotelová síť PYTLOUN HOTELS, která poskytuje služby již od roku 2003 a v současné době provozuje čtrnáct designových, tradičních i...

    Jan Pešek10.1.2023
  • Jižní Čechy mají svou vlastní kontušovku a letos ve sběratelské lahvi

    Spolek Jíme Jih propojuje nejen putování Švejka po jižních Čechách, ale také snaha pracovat s lokálními produkty. I tak vznikla tato...

    Marek Zelený10.1.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.