Sociální sítě
Nahoru

Tipy, které vám pomohou s výběrem dalekohledu

Dalekohled má široké využití. Oblíbený je u myslivců, ovšem hodí se také pro turistiku či jen volnočasové pozorování zvířat a přírody. Jestliže nemáte s dalekohledy žádné zkušenosti, může být složité vybrat ten správný model. S výběrem vám však pomohou tyto tipy, díky kterým poznáte, který dalekohled pro vás bude nejlepší.

Určete si rozpočet

Je důležité rozmyslet si, kolik financí chcete do dalekohledu investovat. Za více peněz totiž ve většině případech seženete kvalitnější modely. Ovšem i za příznivé ceny můžete sehnat spolehlivé dalekohledy nejen pro lovce. Nutno však říci, že se vyplatí investovat, jelikož dalekohled vám vydrží mnoho let. Jestli tedy chcete získat ty nejlepší výhledy, rozhodně se vyplatí našetřit na kvalitní model. Pro běžné pozorování vám bude stačit průměrný přístroj, pro lov je však lepší vybírat z ověřených a kvalitních modelů.

Výběr zvětšení

Nejčastěji se u dalekohledů setkáme se zvětšením v hodnotách 8–10x. Sehnat můžete menší i větší, ovšem přináší určité nevýhody, proto je lepší vybírat mezi osmi a desetinásobným zvětšením. 10násobné zvětšení vám umožní pozorovat vzdálenější objekty, ovšem je třeba počítat s tím, že obraz většinou bývá o něco tmavší vzhledem k nedostatku světla. Problémem větších zvětšení je, že třes rukou výrazněji ovlivňuje kvalitu obrazu.

Při pozorování z ruky je tak lepší se držet spíše 8x zvětšení, přičemž desetinásobné by mělo být maximum. Jestliže chcete přírodu pozorovat z ještě větší blízkosti, můžete zvolit dalekohled s větším zvětšením a pořídit si k němu stativ. Díky tomu se nemusíte obávat toho, jak třesoucí ruce ovlivní to, co vidíte. Dalekohledy s osminásobným zvětšením většinou poskytují jasnější a širší obraz, díky kterému je zorientování se v terénu snadné.

Vyzkoušejte si je

Jestliže s dalekohledy nemáte žádné zkušenosti, pak je nejlepší možností si před nákupem vyzkoušet několik různých modelů. Nejenže tak zjistíte, jaké specifikace budou pro vaše účely nejvhodnější, ale hlavně zjistíte, jak vám daný dalekohled sedí v ruce. Každý přístroj totiž může být trochu jiný. Jeho pohodlné používání je ovlivněno velikostí vašich rukou, tvarem obličeje a také schopností zaostřit. Proto je nejlepším řešením vybrat několik modelů, které se vám líbí, a dojít si je vyzkoušet. Tak budete mít jistotu, že vyberete ten nejlepší dalekohled.

Kvalita očnic

Dalekohledy jsou vybaveny očnicemi. Ty zpříjemňují pozorování pro ty, kteří nosí brýle, a také slouží jako určité zastínění. Je důležité, aby byly vyrobené z kvalitního materiálu a byly přizpůsobitelné. I na to byste měli myslet při zkoušení jednotlivých modelů. Je důležité, abyste u očnic měli dostatek místa. V opačném případě byste totiž v obraze mohli vidět rušivé černé kruhy. Při výběru pasujících očnic získáte jistotu, že obraz bude v nejlepší kvalitě a vás tak nic nebude rušit při výhledu.

LED svítilny

Ať už vyrážíte na lov, nebo jen tak za turistikou, bude se vám hodit také LED svítilna pro lovce. Tu se hodí mít vždycky po ruce. Záleží už jen na vás, jakou svítilnu si vyberete. Nabídka je opravdu široká, takže si každý přijde na své. Je dobré vybírat modely, které jsou odolné, a to i proti vodě. Pro turistiku se vám budou hodit svítilny vyrobené z lehkých a pevných materiálů, takže ji vždy můžete mít v batohu. Pro lov jsou pak praktické baterky, které můžete snadno připevnit na zbraň.

 

Ať už vyrážíte kamkoliv do přírody, díky dalekohledu si budete moci vše podrobněji prohlédnout. Věřte, že díky přiblížení objevíte spoustu zajímavých věcí. Nezapomínejte ani na kvalitní oblečení, a to zejména v zimě. Důležitá je také pokrývka hlavy, v zimě pak oceníte i nákrčník, který vás ochrání před lezavou zimou.

 

Zdroj obrázku 1: Sergey Tinyakov / Shutterstock.com

Zdroj obrázku 2: Virrage Images / Shutterstock.com

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Tech

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.