Sociální sítě
Nahoru

Rolls-Royce mezi šunkami

Sušená šunka jamón je zcela jistě jednou z nejoblíbenějších španělských pochutin. Jamón ale není jenom jeden, vaše chuťové pohárky můžete provést celou degustací, stejně jako u vína, které by k této lahůdce nemělo nikdy chybět. Jak se tedy zorientovat v jednotlivých jamónech tak, abyste si vybrali ten pravý pro vás?

Dle chuťových preferencí si můžete zvolit mezi jemnějším serrano nebo intenzivnějším ibérico. Kupujete-li jamón vcelku, je lepší zvolit zadní kýtu (jamón) než přední kýtu zvanou paleta, ta obsahuje méně masa a je náročnější na krájení, jelikož obsahuje kosti. V případě jamónu platí, že čím větší, tím lepší. Větší kus kýty s dostatečným množstvím tuku umožňuje delší dobu zrání a lepší chuťový zážitek. Nejkvalitnější jamóny se prodávají o váze kolem 8 kg. K dostání jsou kupříkladu na www.edelikatesy.cz

Správný výběr…

Hlavním kritériem pro dělení je druh vepřového, ze kterých se sušená šunka vyrábí. Zatímco jamón serrano je vyráběn z bílého vepře, jamón ibérco pochází černých iberských prasat. V případě prvně jmenované jde o šunku patřící do podobné kategorie jako italské prosciutto nebo portugalské presunto. Vcelku ji poznáte podle světlého kopýtka, na talíři podle světlejší barvy, tuk je více oddělen od masa a mramorování je méně výrazné. To má za výsledek jemnější chuť, která nepřetrvává na jazyku.

Naproti tomu jamón ibérico je považován za světový unikát. Přezdívá se mu také pata negra, podle černého kopýtka, které toto polodivoké prase má. Samotná šunka se vyznačuje intenzivní tmavou rubínovou barvou a mramorováním zdravého nasyceného tuku. Chuť tohoto jamónu je výrazná a dlouhotrvající.

Jemnější, nezapomenutelná chuť

Jamón ibérco se dělí velice specificky, a to dle způsobu života a stravy prasat.

  • Jamón ibérico de bellota je tou nejdražší a nejexkluzivnější šunkou na světě. Iberská prasata se volně pasou v dubových hájích a v období od září do února se živí výhradně žaludy. Tomuto způsobu výkrmu se říká „montanera“. Takováto šunka zraje alespoň 36 měsíců.
  • Jamón ibérico de recebo je šunka z prasat, které během montanery nedosáhla požadované váhy a je třeba je dokrmit běžným organickým krmivem.
  • Jamón ibérico de cebo se vyrábí z vepřů krmených běžným způsobem a zraje 24 měsíců.

Jamón ibérico de bellota, Montellano, 14 800 Kč, www.edelikatesy.cz

Výrazné mramorování a barva

V případě jamónu serrano je dobré kontrolovat označení původu. Jedině tak máte jistotu, že šunka pochází z nejvhodnějších a pro výrobu skutečně typických oblastí. A dále, že při výrobě byly dodrženy veškeré nutné podmínky. Vždy se poohlížejte po označení D.O. jamón de Trevélez nebo jamón de Teruel.

Jamón serrano de Trevélez, Jamones se Juviles, 3 990 Kč, www.edelikatesy.cz

 

Více z rubriky Degustace

  • Sázka na dokonalou chuť bez kompromisů

    Ambiciózní restaurace Benjamin, která se od otevření zaměřuje výhradně na českou klientelu, nemusí měnit svou filozofii ani strategii. Zatímco ostatní fine...

    Jan Pešek18.6.2020
  • Návrat v krabičce

    Štěpán Návrat se současné situace nezalekl, a kromě svého letitého rozvozu Café Buddha Norská přichází s novinkami, které tu ještě nebyly....

    Jan Pešek22.4.2020
  • Malbec slaví již podesáté svátek

    17. dubna se již tradičně po celém světě slaví svátek populární argentinské odrůdy Malbec. Malbec je známý pro svou temnou až...

    Jan Pešek15.4.2020
  • Předjaří v Benjaminu

    Benjamin si v předjarním čase připravil menu, které vychází především z půdních plodin. Tedy vše, co roste v zemi, například brambory,...

    Jan Pešek5.3.2020
  • Kančí hody v La Verandě

    Výtečné maso špičkové české zvěřiny v rozmanité úpravě podle různých národních receptů bude únorovým žolíkem oblíbené staroměstské restaurace La Veranda. Již...

    Jan Pešek30.12.2019
  • Listopad ve znamení nejlepšího šampaňského

    Už po třinácté se mohou všichni milovníci šampaňského a netradičních gastronomických zážitků těšit na unikátní festival Grand Jour de Champagne, který...

    Jan Pešek4.11.2019
  • Listopad ve znamení lanýžů i v restauraci Grand Cru

    Sezóna lanýžů právě vrcholí a proto Fine diningová restaurace Grand Cru, v čele s šéfkuchaři Svatoplukem Hemmerem a Sašou Pavlovičem, připravuje...

    Jan Pešek30.10.2019
  • Hon na ústřice v La Verandě

    Sezóna ústřic právě začala. A přestože milovníci těchto chuťově jedinečných mořských plodů tvrdí, že nejlepší ústřice je vždycky samotná, maximálně pokapaná...

    Jan Pešek24.10.2019
  • Pražský Benjamin v průvodci Michelin

    Restaurace Benjamin v pražských Vršovicích se dostala po pouhém roce působení do Michelinského průvodce. Utajená restaurace na nefrekventované ulici vyniká svým...

    Jan Pešek24.9.2019
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.