Sociální sítě
Nahoru

Karlínský nováček KRO Bistro & Bar láká na grilované kuře i čepované Negroni

Bistro a rotisserie KRO Kitchen, jež se nachází na náměstí Jiřího z Poděbrad, otevřelo před dvěma lety. Za tu dobu se značka KRO nejen etablovala na pražské gastronomické scéně, ale za relativně krátkou dobu se rozrostla o další podniky. Stávající bistro, pekařství KRO Bakery a kavárnu KRO Coffee nedávno doplnil nejnovější koncept, KRO Bistro & Bar.

Najdete ho v Karlíně, kousek od zastávky Křižíkova. Jak název napovídá, jde o propojení bistra a baru. Podnik zahájil zkušební provoz začátkem června, během kterého tým kuchařů a barmanů doladil poslední detaily, a nyní jsou připraveni posunout laťku KRO i české gastronomie zase o kousek dál.

Myšlenka KRO Kitchen se zrodila v hlavě Vojty Václavíka. Ten před otevřením vlastního podniku vařil v norské michelinské restauraci Fauna a po návratu do Čech se stal šéfkuchařem restaurace Hergetova Cihelna. Parta okolo bistra zaměřujícího se na grilovaná kuřata se začala brzy rozrůstat a také se objevily nové příležitosti a prostory. Vojta a jeho tým neváhali a během dvou let kromě bistra vybudovali také pekárnu, kavárnu a druhé bistro s barem.

Právě KRO Bistro & Bar je nejnovějším přírůstkem do rodiny KRO. Podnik se nachází v Karlíně, nedaleko zastávky Křižíkova. Hlavními tvářemi bistra jsou šéfkuchař Václav Kršňák, který před Kro Kitchen působil jako sous-chef v Café Savoy sítě Ambiente, a šéfbarman Pavel Sochor. Ten během pobytu ve Velké Británii pracoval v jednom z top barů světa Panda & Sons a po návratu do Česka například pomáhal rozjet Manifesto Market.

Koncept podniku částečně vychází z KRO Kitchen, prim tedy i zde hrají grilovaná kuřata. Oproti pobočce na Jiřího z Poděbrad je však nakládají také v tzv. jerk marinádě inspirované jamajskou kuchyní. „S nápadem na novou marinádu přišel náš sous-chef David Dorotík, který už něco podobného zkoušel doma. Stačilo ji jen vyladit k dokonalosti. Kromě vlastní směsi koření do marinády přidáváme ještě limetkovou šťávu a kůry, jarní cibulku, nové koření a papričky habañeros,“ popisuje šéfkuchař Václav Kršňák.

Místním signaturním pokrmem je pečené hovězí s křenovou omáčkou, pečenými bramborami a pažitkovým olejem. Výtečná, lehká a napěněná křenovka si brzy jistě vydobude podobnou slávu jako kuře na paprice z KRO Kitchen. Na své si však přijdou také vegetariáni – ti mohou vyzkoušet tempeh z cizrny a hrachu, který si v KRO Bistru připravují sami. V nejbližších dnes se nabídka rozšíří ještě o kebab – masový i zeleninový –, jehož receptura se bude obměňovat v závislosti na sezóně a dostupných surovinách.

Zásadní součástí nového podniku je bar, který KRO Bistro & Bar od původního KRO Kitchen odlišuje především a posouvá podnik na další úroveň. Nápojový lístek kromě standardu v podobě piva a vína obsahuje i řadu míchaných nápojů. Jde o twisty na známé klasické koktejly jako Daiquiri či Old Fashioned. Okamžitým hitem se stala variace na Cosmopolitan s piscem místo tradiční vodky. „Koktejl je navíc ozdoben pomocí flavour blasteru, který vykouzlí fantastickou bublinu. Ta po prasknutí uvolní ovocné aroma. Lidi to neskutečně baví, protože v Praze není moc podniků, kde by se s něčím podobným mohli setkat,“ dodává šéfbarman Pavel Sochor. Zatím poslední novinkou na nápojovém lístku je čepované Negroni.

O design podniku se již tradičně postarali architekti ze studia Neuhāush Hunal, kteří mají na svědomí i podobu KRO Kitchen a KRO Coffee. Pod jejich vedením získal podnik čistý a minimalistický ráz, kterému dominuje otevřená kuchyň s grilem a bar. Jediný výraznější prvek nesou stěny, na nichž se promítá grafická identita KRO. Nechybí ani svítidla tvarovaná do podoby blesku, jež spojuje všechny podniky značky KRO.

Ačkoli KRO Bistro & Bar otevřelo již začátkem června, byl dosavadní provoz spíše zkušební. Kuchařský i barový tým během této doby doladil poslední detaily a rovnou představil i několik novinek jako například zmiňované čepované Negroni. Přestože už během testovacího provozu bylo jasné, že nové bistro s barem nabídne tu nejvyšší kvalitu, na jakou jsme u KRO podniků zvyklí, nyní je celý tým připraven posunout nastavenou laťku zase o něco dál.

Více z rubriky Gastro

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Prožijte Velikonoce v džungli města

    Pokud toužíte po nezapomenutelném zážitku o Velikonocích, nabízí se pro vás perfektní plán. Přijďte se připojit na speciální Velikonoční Jungle Brunch,...

    Marek Zelený22.3.2024
  • Hotel The Mozart Prague chystá velikonoční brunch

    Hotel The Mozart Prague připravil ideální příležitost, jak oslavit příchod jara s blízkými, a to speciální nedělní velikonoční brunch. Tento jedinečný...

    Jan Pešek20.3.2024
  • Světový den vody 2024

    Světový den vody každoročně připadá na 22. března a tento rok je hlavním mottem “Voda pro mír”. Světový den vody se...

    Marek Zelený19.3.2024
  • The Artisan servíruje jarní menu plné svěžesti

    Pražská restaurace The Artisan vítá příchod jara s novým velikonočním menu. Svěží chutě přináší vybrané speciality inspirované Velikonocemi jak v týdenní...

    Marek Zelený19.3.2024
  • Velikonoce s Baronem

    Velikonoce klepou na dveře, a jak lépe je strávit než v přítomnosti prvotřídních českých ovocných specialit a pálenek Baron Hildprandt. Nenechte...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Barmani z Baru, který neexistuje přijíždí do Prahy

    V úterý 19. března se za smíchovský bar Back Doors postaví dvojice Rudolf Forman a Tomáš Křemenák z Baru, který neexistuje....

    Jan Pešek12.3.2024
  • V nově otevřeném Gabby’s baru se hraje

    Nově otevřený Gabby’s Irish Pub ve Vladislavově ulici se těší neuvěřitelnému zájmu. Od středy do neděle se zde přesně v 18hodin...

    Marek Zelený12.3.2024
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.