Sociální sítě
Nahoru

Květák z La Rotonde

Restaurace La Rotonde, která se nachází pod střechou hotelu Alcron, působí velmi nenápadně. Art deco styl se prolíná celou restaurací a na každém kroku je cítit elegance a duch 30.let. To, co ale dělá z restaurace La Rotonde zajímavou na poli české gastronomie, je bezesporu samotný autor menu, šéfkuchař Lukáš Hlaváček.

Nový šéfkuchař, který se vrátil ze zahraničí, kde nabyl zkušenosti v nejlepších restauracích oceněných michelinskými hvězdami, vnáší do této restaurace přidanou hodnotu. Lukáš spolupracuje výhradně s tuzemskými dodavateli, které společně se svým týmem osobně navštívil a navázal tak na novou tradici, kdy si sám bourá a zpracovává každý kousek masa sám. Je zastáncem teorie zero-waste a rád zpracovává suroviny úplně celé.

Menu se mění dle surovinové dostupnosti, ale jedna stálice zůstává. Je jím absolutní bestseller, který je Lukášovým signature pokrmem. Květák, hnědé máslo, bramborový krém a shimeji. Vegetariánský pokrm, který osloví i milovníky masa.

Květák je skvělá zelenina. Když se upraví dle našeho postupu, tedy že se upeče vcelku na hnědém másle do měkka. Na povrchu musí být křupavý, příjemně karamelizovaný a uvnitř měkký a krásně nasládlý. Opět ho zpracováváme úplně celý. Mladé lístky nevyhazujeme, ale připravujeme z nich skvělou přílohu, zpracováváme podobně jako špenát. Tučnost celému pokrmu dodává houbové máslo, ve kterém se připravují houby shimeji a krém z konfitovaných brambor, jenž krásně voní po rozmarýnu. Krémovost spojuje všechny chutě,“ říká šéfkuchař Lukáš Hlaváček.

Více z rubriky Degustace

  • Sázka na dokonalou chuť bez kompromisů

    Ambiciózní restaurace Benjamin, která se od otevření zaměřuje výhradně na českou klientelu, nemusí měnit svou filozofii ani strategii. Zatímco ostatní fine...

    Jan Pešek18.6.2020
  • Návrat v krabičce

    Štěpán Návrat se současné situace nezalekl, a kromě svého letitého rozvozu Café Buddha Norská přichází s novinkami, které tu ještě nebyly....

    Jan Pešek22.4.2020
  • Malbec slaví již podesáté svátek

    17. dubna se již tradičně po celém světě slaví svátek populární argentinské odrůdy Malbec. Malbec je známý pro svou temnou až...

    Jan Pešek15.4.2020
  • Předjaří v Benjaminu

    Benjamin si v předjarním čase připravil menu, které vychází především z půdních plodin. Tedy vše, co roste v zemi, například brambory,...

    Jan Pešek5.3.2020
  • Kančí hody v La Verandě

    Výtečné maso špičkové české zvěřiny v rozmanité úpravě podle různých národních receptů bude únorovým žolíkem oblíbené staroměstské restaurace La Veranda. Již...

    Jan Pešek30.12.2019
  • Listopad ve znamení nejlepšího šampaňského

    Už po třinácté se mohou všichni milovníci šampaňského a netradičních gastronomických zážitků těšit na unikátní festival Grand Jour de Champagne, který...

    Jan Pešek4.11.2019
  • Listopad ve znamení lanýžů i v restauraci Grand Cru

    Sezóna lanýžů právě vrcholí a proto Fine diningová restaurace Grand Cru, v čele s šéfkuchaři Svatoplukem Hemmerem a Sašou Pavlovičem, připravuje...

    Jan Pešek30.10.2019
  • Hon na ústřice v La Verandě

    Sezóna ústřic právě začala. A přestože milovníci těchto chuťově jedinečných mořských plodů tvrdí, že nejlepší ústřice je vždycky samotná, maximálně pokapaná...

    Jan Pešek24.10.2019
  • Pražský Benjamin v průvodci Michelin

    Restaurace Benjamin v pražských Vršovicích se dostala po pouhém roce působení do Michelinského průvodce. Utajená restaurace na nefrekventované ulici vyniká svým...

    Jan Pešek24.9.2019
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.