Sociální sítě
Nahoru

Grandhotel Pupp zdobí unikátní designové hodiny Bohematic

Mladá česká hodinářská značka Bohematic, zaměřující se na výrobu unikátních malosériových mechanických hodinek v Novém Městě nad Metují, se spojila s přední českou sklárnou Moser, tradiční ruční manufakturou celosvětově reprezentující českou sklářskou tradici.

Společně vytvořili velké designové nástěnné hodiny, které od zahájení Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech zdobí centrální recepci Grandhotelu Pupp v Karlových Varech. Design hodin je výsledkem práce studia Olgoj Chorchoj a designérů Michala Froňka a Jana Němečka.

Grandhotel Pupp je pojem. Legenda stará více než tři století. Zanechat tvůrčí stopu na jeho současné podobě je čest a když se nám naskytla příležitost vytvořit nové hodiny do jeho impozantní recepce, neváhali jsme ani chvíli,“ říká Josef Zajíček, CEO a investor značky Bohematic.

Pod hodinami je umístěný nápis Karlovy Vary jako narážka na typické recepční hodiny ukazující čas v různých světových metropolích. Celé město i hotel ale žijí vlastním tempem, proto je karlovarský čas jediný, o který tu běží,“ říká s nadsázkou generální ředitel hotelu Jindřich Krausz. „Instalace hodin byla také pomyslnou třešničkou, kterou jsme zakončili rozsáhlou rekonstrukci recepce Grandhotelu Pupp,“ doplňuje.

Majitelé svůj milovaný hotel neúnavně vylepšují jak po stránce architektonické a estetické, tak po stránce uživatelské. „Nad recepcí Grandhotelu Pupp v minulosti téměř určitě nějaké hodiny visely, ale žádná vizuální dokumentace se nedochovala. Šli jsme tedy, dalo by se říct, ve šlépějích, které již dávno zavál sníh. Vytvořit tak dominantní dílo jako jsou centrální hodiny slavného hotelu je nemalá výzva,“ říká Michal Froněk, Art Director značky Bohematic, a dodává: „Oslovili jsme s návrhem na spolupráci další ikonickou českou značku, sklárnu Moser, která k naší radosti výzvu přijala. Vzniklo tak spojení dvou firem v úplně rozdílné fázi vývoje: mladého, dravého Bohematicu a zralého, zkušeného Moseru s jeho unikátní barevnou škálou skla, dokonalým brusem a leštěním.

Mistři skláři karlovarského Moseru vyrobili dvanáct segmentů v kouřové barvě vybroušené na milimetry přesně do rámu. Hrany masivního skla jsou sraženy do leštěných faset, které dávají vyniknout moserovské kvalitě materiálu. Loga a ciferník jsou pískované, zlacené a ručně leštěné. Font číslic je výsledkem práce a úprav ve studiu Najbrt.

S ručkami hodin v tak výjimečné velikosti bylo nutné také trochu experimentovat. Musely být lehké, aby je strojek bez nadměrné zátěže utáhl, ale zároveň tuhé, aby dobře držely tvar. Nakonec se ukázala jako nejlepší kombinace odlehčené slitiny s obdélníkovými výseky. Ručky hodin pohání švýcarský synchronní strojek na 220 V. Hodiny celkem váží 40 kg a hodinářům manufaktury Bohematic z Nového Města nad Metují práce na nich zabrala stovky hodin.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.